Lidé budou míň jezdit, pravil Dvořák. A Passer se neudržel

politika

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) by neodkládal transpozici některých částí evropské směrnice, která by vedla ke zdražování pohonných hmot. A Zbyněk Passer k tomu napsal pár slov o "emisním gestapu".

Lidé budou míň jezdit, pravil Dvořák. A Passer se neudržel
Martin Dvořák, ministr
10. září 2024 - 06:05

Unijní směrnice se týká rozšíření systému emisních povolenek i na další, běžné oblasti života. Tedy ne jen na těžký průmysl a energetiku, ale od roku 2027 i na vytápění domů a osobní dopravu. Znamená to, že emisní povolenky se budou vztahovat i na benzin, naftu či plyn, což se výrazně promítne do koncové ceny pro zákazníky, protože distributorům paliv kvůli zvýšeným nákladům nic jiného nezbude.

„Zdražování pohonných hmot samozřejmě přijde, jestli to bude o dvě koruny, tři koruny, o pět či o deset, to já teď nevím. O třicet to nebude. Chci říct, že cílem těchto opatření není, aby se lidem hůře žilo, ale aby spotřebovávali méně fosilních paliv a mimo jiné, abychom také nedávali vydělat Rusku, které je největším producentem fosilních paliv, na nichž jsme dlouhodobě byli závislí a teď se toho pomalu a těžko zbavujeme,“ vzkázal lidem ministr Dvořák v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.



Vyjádření ministra Dvořáka doslova nadzvedlo ze židle podnikatele, investora a bývalého starosty městské části Praha-Koloděje Zbyňka Passera, který si nenechal ujít příležitost jeho slova okomentovat. 

„Soudě podle vývoje tržeb se ekonomice, ani domácnostem moc nedaří. Reálná mzda má nejhorší vývoj mezi státy V4 a jeden z nejhorších v EU, zvyšování cen nekončí a je brutální už poslední dva roky.
 
Mnoho domácností odkládá pořízení všeho, co není nezbytné, aby vyšly. Což v mimoměstských lokalitách mj znamená dostat se starou oktávkou, nebo fábkou do práce. 

K čemuž jim tahle vláda nejprve zavede emisní gestapo na silnicích, kde bude sbírat espezetky a řidičáky chudákům, co potrebujou auto k zajištění práce a nemaj půl mega na málo jetý (i ti ale často o techničak přijdou, už brzy..).

Psali jsme:

Aby toho nebylo málo, tenhle eurohujer z DoziSTANometru jim bohorovně sdělí, že když jim nadto ještě dále zdraží už tak drahej benzín další zbytečnou daní (po DPH i spotřební dani nyní emisni povolenka), bude to mít pozitiva, že budou míň jezdit (to všichni ocení) a nedají vydělat Putinovi," okomentoval Dvořákovo vyjádření na svém facebookovém profilu Zbyněk Passer.

(jak, prvnizpravy.cz, repro: čt/OVM)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: