Lanz: Dva premiéři členských zemí EU a NATO, dva zcela odlišné přístupy

politika

Maďarsko se v roli půlročního předsednictví v Radě Evropské unie ještě nestačilo ani pořádně zabydlet a maďarský premiér Viktor Orbán zahájil svou mírovou misi, píše Zdeněk Lanz v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Lanz: Dva premiéři členských zemí EU a NATO, dva zcela odlišné přístupy
Zdeněk Lanz
6. července 2024 - 11:15

Podívejme se na události posledních dnů očima serveru ČTK ČESKÉ NOVINY.

2. července navštívil Kyjev, Zelenského vyzval k příměří (více zde). V pátek 5. července navštívil maďarský premiér Moskvu. Podle prohlášení prezidenta Putina probrali s Orbánem možnosti urovnání války na Ukrajině (více zde). Podle agentury Reuters šéf maďarské vlády označil příštích šest měsíců jako mírovou misi. „K ukončení války je třeba mnoho kroků, ale my jsme udělali ten první k obnovení dialogu," řekl Orbán. Pohledy na situaci ze strany Kyjeva a Moskvy podle něj zůstávají od sebe vzdáleny.


Šéf unijní diplomacie Borrell uvedl, že Orbán vyrazil do Moskvy na bilaterální návštěvu, ke které nedostal žádný mandát od Evropské unie. Podobně se vyjádřil generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, který sdělil, že maďarský premiér v Moskvě nereprezentuje NATO. Cestu zkritizovala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž politika "appeasementu", tedy ústupků či usmíření, Putina nezastaví.

Od Orbánovy návštěvy v Moskvě se distancoval rovněž Kyjev. Maďarsko cestu Orbána do Moskvy s Ukrajinou nekoordinovalo, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Je až fascinující, jak se premiér Orbán nedá zastrašit a jde za svým přesvědčením, že zabíjení a lidského neštěstí v této válce již bylo dost a že každý pokus o vyjednání příměří stojí zato.

To český předseda vlády Petr Fiala před dvěma roky při českém předsednictví v Radě EU úplně stejnou příležitost k pokusu o vyjednání příměří „propásl“. Kolik lidí mohlo možná ještě žít?


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?