Langer tuší konec racionální protidrogové politiky vlády

politika

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se rozhodl odstoupit ze své funkce. Na pozici by měl skončit na konci srpna. Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) tuší konec racionální protidrogové politiky současné vlády. 

Langer tuší konec racionální protidrogové politiky vlády
Ivan Langer (ODS)
20. července 2024 - 06:30

Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína, ale i po svém komentáři k nálezu kokainu ve Sněmovně. Na jeho odchod tlačili třeba vládní lidovci či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Vobořil (1966) jako protidrogový koordinátor působil už v letech 2010 až 2018. Na post se vrátil v únoru 2022.

O jeho konci se rozepsal advokát a exministr vnitra Ivan Langer (ODS), který zároveň tuší konec racionální protidrogové politiky jako strategického konceptu vlády. 

„Ekonomická kompetentnost, efektivní stát, racionální protidrogová politika bývávaly kdysi součástí genomu jedné politické strany. Genomu, jehož fenotypem bylo praktické promítnutí do podoby fungování státu.



Ekonomická kompetentnost má dnes podobu konsolidačního balíčku, jehož podstatou je zvýšení daní, přičemž zadlužení státu stále roste. Efektivní stát má dnes podobu nové státní agentury, zpackaného stavebního řízení a dalších regulací omezujících každodenní život i podnikání.

Racionální protidrogová politika, jako strategický koncept, se dnes rozpadá do úřednického administrování a resortního politikaření. 

Politická genetika říká, že spojení blbé spermie s blbým oocytem, nepřinese nic chytrého. Stane-li se možnost kopulace podstatou existence politické strany, bez ohledu na její důsledky, pak výsledkem nemůže být nic jiného, než degenerace. Vládnutí pro vládnutí se tím jen proměňuje v pouhé ukojení libida kopulátorů bez odpovědnosti za výsledek.

Psali jsme:

Rezignace Jindřicha Vobořila je fenotypovým důkazem ztráty genomu oné politické strany, a to ne jen v oblasti racionální protidrogové politiky," okomentoval konec protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila ve funkci advokát a exministr vnitra Ivan Langer (ODS).

(nov, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?