Labutí píseň paní Jourové. Zahradil si nebral servítky

politika

Bývalý europoslanec z ODS Jan Zahradil se ve svém komentáři kriticky vyjádřil ke zprávě o stavu právního státu v členských zemích Evropské unie, kterou Evropská komise (EK). Zmínil i naší končící eurokomisařku Jourovou a popsal, jak ji "zachutnala moc".

Labutí píseň paní Jourové. Zahradil si nebral servítky
Jan Zahradil (ODS)
26. července 2024 - 06:05

V Maďarsku a na Slovensku údajně přetrvávají významné problémy ohrožující boj proti korupci, nezávislost médií či fungování občanské společnosti. Alespoň tak to zhodnotila Evropská komise. Česká republika prý naopak učinila v posledním roce značný pokrok v reformě státního zastupitelství a rovněž v dokončení revize právních předpisů o střetu zájmů, nadále má ale určité nedostatky, pokud jde o vyšetřování případů korupce na vysoké úrovni. V každoroční zprávě o stavu právního státu v členských zemích Evropské unie to dnes uvedla Evropská komise (EK).

„Právní stát je tmelem našich demokracií a zárukou našich práv. Bez právního státu by naše demokracie a ekonomiky skončily v troskách,“ uvedla končící eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová.

„Letošní zpráva ukazuje, že členské státy zlepšily a posílily právní stát, bohužel v několika členských státech ale v různých kategoriích přetrvávají obavy. To znamená, že je třeba udělat ještě více práce pro zlepšení nezávislosti soudnictví, pro účinný boj proti korupci a pro zlepšení bezpečnosti novinářů a organizací občanské společnosti,“ dodala Jourová.

Na zprávu komise zareagoval kriticky ve svém komentáři bývalý europoslanec z ODS Jan Zahradil.



„Labutí píseň paní Jourové. Proměna této kdysi šedivé myši Evropské komise ve vrchní ideologický dozor EU je skutečně exemplární ukázka toho “jak chutná moc”. Obzvláště když dotyčný rychle pochopí, co po něm systém vyžaduje. Je proto dobře, že se přes veškeré její snahy pro paní Jourovou nenašlo domácí politické působiště. Zatím.

Že na černé listině je Maďarsko, oblíbený fackovací panák EU, už nepřekvapí. Slovensko mu dělá parťáka přesně od chvíle, kdy se premiérem stal Fico. Naproti tomu Polsko, kdysi černá ovce, zázračně rychle zmizelo ze seznamu třídních grázlů, co se moci ujal proevropský pan Tusk. Naopak tam přibyla Itálie (v tomto článku není zmíněna), poté co strana premiérky Meloniové nepodpořila Ursulu vd Leyen na druhé funkční období v čele Komise. Jaké překvapení!

Za pozornost stojí, na jaké oblasti se kritika této zprávy zaměřuje. Jsou tři:

1.Postavení veřejnoprávních médií
2.Občanská společnost
3.Stav justice

Není to náhoda. Veřejnoprávní média mohou být účinným propagandistickým nástrojem EU, pokud je jejich pozice na trhu dostatečně zafixována a finančně zvýhodněna proti těm privátním.

Psali jsme:

Totéž platí pro politické neziskovky, coby součást tzv.občanské společnosti (a nezřídka příjemce různých grantů EU), které mnohdy tlačí progresivní woke agendu, Green Deal, promigrační politiku atd. 

No a konečně v dnešní době “soudcokracie” se soudy (zejména ty poslední instance), opřené o extenzivní výklad evropského práva, stále častěji stávají vítanou brzdou proti legitimním, avšak politicky nekorektním rozhodnutím národních reprezentací.

Ve všech třech případech tedy jde o potenciální spojence evropského politického mainstreamu, který se tak logicky stará o jejich posílení v boji s odvěkým nepřítelem - národními vládami, hlavně těmi odbojnějšími, které se cukají (což ale není případ ČR)," zareagoval na zprávu o stavu právního státu v členských zemích Evropské unie vydanou Evropskou komisí na svém facebooku bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS).

(dan, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?