Kursk: Ukrajinci velké terno neudělali

politika

<< SERIÁL (2) >> Po třech týdnech od ukrajinské mikroinvaze do oblasti Kurska a velkém invazním humbuku Ukrajinci obsadili jenom oblast zhruba jednoho českého okresu.

Kursk: Ukrajinci velké terno neudělali
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
21. září 2024 - 03:20

Je to velký úspěch? Spíše to je k smíchu, ale bohužel je to spojeno se zabíjením, píše v komentáři emeritní senátor Jaroslav Doubrava.

Čísla jsou neúprosná

Publicista František Roček v článku „Co má Kursk společného s českým okresem Děčín“  upozornil, že „invaze uniformovaných Ukrajinců do ruského pohraničí v oblasti Kurska je vpádem do oblasti o velikosti českého okresu Děčín, nanejvýš o velikosti okresu Děčína, a k tomu ještě menšího okresu Ústí n. L. Jde o velmi malé území v rámci ČR, natož Ruské federace… Zisk území je minimální. Střízlivý pohled: Děčínský okres o rozloze 908,58 km² představuje zhruba rozlohu, kterou Ukrajinci obsadili. Menší okres Ústí n. L. o 404,44 km² představuje jenom „údajné“ obsazené území. Dokonce i prokyjevský ISW (Institute for the Study of War - Institut pro studium války) … uvádí, že oblast, kde ukrajinské síly konsolidují pozice, je pravděpodobně menší, než kolik uvádějí. 

Pokud Rusové evakuovali asi kolem 150 000 ruských duší, jde jenom o evakuaci civilistů z drobného válečnického prostoru. Vždyť v děčínském okresu letos žije téměř 127 000 lidí. Přirovnání ohrožené ruské oblasti k Děčínsku odpovídá zhruba i v počtu tamních obyvatel…“

Podobně analytik Lukáš Dyčka, kterého nelze považovat za fanouška Ruské federace, v rozhovoru pro Český rozhlas 18. 8., uvedl: „Ukrajinci, ať už uvádějí přesná čísla nebo ne, obsadili zhruba tisíc kilometrů čtverečních za osm dní. Pro srovnání, tisíc kilometrů čtverečních je zhruba velikost jednoho okresu v České republice, který autem po okresní silnici přejedete za hodinu.

Pokud obsazení takového území trvá osm dní, znamená to, že ačkoli ruská armáda na to nebyla připravená, stále se nějakým způsobem bránila a obrana nebyla úplně špatná…“

Bídu ukrajinské invaze dokládá zoufalý optimismus Zelenského. Ve francouzském Le Monde napsali: „…Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli (25. srpna) více než dva týdny po zahájení ofenzívy prohlásil "pokrok" v ruské oblasti Kursk a dobytí dvou vesnic. "Právě jsem mluvil s vrchním velitelem Oleksandrem Syrským a v Kurské oblasti dochází k postupu našich jednotek. Od jednoho do tří kilometrů. Převzali jsme kontrolu nad dalšími dvěma vesnicemi," uvedl Zelenskij ve svém denním poselství a dodal, že boje "pokračují v další vesnici".

Pokud Zelenskyj oznamuje světu postup o kilometr, není to akt zoufalství?  

Ukrajinci si budují vlastní past

Roček v analytickém článku „Co má Kursk společného s českým okresem Děčín“ shrnul řadu poznámek k situaci roztroušených v řadě komentářů v západním světě a Asii, když uvedl ve velmi obecném nadhledu: 
„…Pokud jsou evakuováni obyvatelé s jejich domácími mazlíčky, znamená to, že jsou Ukrajinci v pasti. Nemohou mít ruské obyvatelstvo jako civilní rukojmí v obsazených obcích a městečkách. Proto bude mít ruské velení možnost ukrajinské jednotky likvidovat nejen bodově, ale i plošně. A neohrozí přitom své civilisty. Mohou zaútočit nejen klasickým bombardováním a ostřelováním. Termobarické bomby a rakety ve velkém zlikvidují Ukrajince každým úderem třeba na ploše odpovídající fotbalovému hřiště.

…„Ukrajinské síly se zakopávají, kde se dá, protože cílem je udržet území co nejdéle,“ napsal v hodnocení první fáze útoku Stephen Bryen. Působil jako personální ředitel podvýboru pro Blízký východ Výboru pro zahraniční vztahy Senátu USA a jako zástupce náměstka ministra obrany pro politiku. Články publikuje na Weapons and Strategy Substack, ale třeba i v Asia Times. Citace je z jeho článku „Ukrajina hazarduje s invazí u Kurska do Ruska“ s podtitulkem „Překvapivý vpád do citlivého ruského regionu je posledním zoufalým pokusem Ukrajiny získat páku na případná mírová jednání“ z 10. srpna 2024 (asiatimes.com). 

Bryen upozornil na patovou situaci: Rusové nemusí zoufale spěchat. Důležitá je konsolidace sil k deratizaci území dočasně obsazeného kyjevskými jednotkami… Lze předpokládat, že ruské velení touží ze vzduchu zničit expediční Ukrajince a ruské záložní a novobranecké, sotva průměrně vycvičené jednotky, budou jenom dočišťovat prostor.

Vůně propagandy


U tzv. západních komentářů musíme rozlišovat od povinného hloupého žvanění, aby bylo jasné, že komentátor Rusko nemusí, tedy je vhodné se vyjadřovat politicky západním způsobem. Nelze se divit, že racionální Stephen Bryen začal článek nesmyslem: „Rusové byli chyceni s kalhotami dole v Kursku. Ukrajinci provedli rozsáhlou invazi pomocí nové taktiky. Postoupili daleko do ruského území, většinou bez odporu, nebo proti nim stály jen některé nezkušené územní jednotky.“  

Šlo o místní průnik přes hranici, ne o „rozsáhlou invazi pomocí nové taktiky“. Na taktice nebylo nic nového. Ukrajinci dali dohromady kolem 10 brigád a drony. Od USA měli satelitní snímky pohraničí s rozmístěním ruských vojenských jednotek. Rusové jsou kritizováni, že věděli o zvyšování koncentrace ukrajinských jednotek ve směru na Kursk, ale bagatelizovali to. Ale Rusové uvažovali, že by to mohl být trik jak inscenovaným hromaděním jednotek oslabit doněckou frontu, kdyby Rusové chtěli preventivně posílit kurskou hranici jednotkami od Doněcka.


Pohled na útok s podivnou vůní

Z hlediska vojenské teorie jde o odlehčovací útok, aby byl uvolněn tlak nepřítele na hlavním bojovém směru. 

Začátek ukrajinského útoku byl klasický. Invaze začala 6. srpna. Bryen 9. srpna napsal: „Rusové teprve shromažďují dostatek vojáků a speciálních operátorů, aby se pokusili rozdrtit ukrajinský postup. I to bylo předem naplánováno Ukrajinci a jejich podporovateli z NATO … Ruská strana je stále dost dezorganizovaná. Celková odpovědnost za Kursk a severní oblast se v posledních měsících několikrát změnila, což za sebou zanechalo zmatek a nedostatek přípravy…“

Překlad do střízliva: Bryen napsal, Ukrajinci a jejich podporovatelé z NATO od začátku počítali s bezvýchodností. Invaze začala 6. Srpna. Náhlý útok po 4 dnech nevedl k ničemu jinému než k postupu do vzdálenosti 10 až 15 km od hranice, a pohyb malých komand hlouběji do vnitrozemí, ale žádný rychlý postup. 
Rusové tvrdí, že plán připravený Washingtonem (Pentagonem?) počítal s efektivnějším postupem ukrajinských jednotek. Údajně 11. srpna měli obsadit kurskou jadernou elektrárnu. (www.kp.ru/daily/27621/4971638/)

Rusko mělo u Kurska pohraniční jednotky a nějaké nezkušené teritoriální síly. Na druhou stranu ukrajinské brigády patřily k nejlepším jednotkám na Ukrajině, ale jejich počáteční úspěch neměl dlouhého trvání.

Zhang Yao v září napsal „…Po rychlém postupu asi o 30 kilometrů v prvním týdnu ofenzivní dynamika ukrajinské armády postupně slábla a do konce srpna zcela upadla do opotřebovávací války s útočnými a obrannými pozicemi ruské armády a byla stále více než 50 kilometrů daleko od skutečného cíle ukrajinské armády, města Kursk a jaderné elektrárny…“ (www.guancha.cn/ZhangYao/2024_09_06_747507.shtml)

Důsledek propagandy

Naprosto minimální zisk ruského území v oblasti Kurska je k smíchu. Ale pro západní propagandu to je vítězný hymnus určený pro tzv. prostý lid. Většina lidí nemá čas ani zájem analyzovat informace o nějakém vraždění ve východní Evropě. V západní propagandě nenajdeme závěr: Nejde o prioritu. Tou je Donbas.

Z vojenského hlediska jde jen o to, že ruská armáda je stále v nevýhodné pozici z hlediska počtu vojáků, nepokusila se útočnými operacemi odříznout týlovou trasu ukrajinské armády nebo zcela získat zpět ztracené pozice.

Takže se objevují komentáře, že dokud bude Rusko více "anonymní" než Ukrajina a nebude se starat o vliv na veřejné mínění, který přinese pokračující ukrajinská okupace části území Kurské oblasti, mohou Kurskou ofenzívu na Ukrajině proměnit ve své obrovské břemeno.


Kurská ofenzíva vydláždí cestu k totální ofenzívě ruské armády na východní frontě na Donbasu

Ruská armáda tím omezila hlavní mobilní sílu ukrajinské armády nasměrováním záloh na Kursk. Zdá se, že vztyčování vlajek tu a tam má velkou dynamiku, ale ukrajinská armáda nebyla schopna dosáhnout žádných smysluplných výsledků.

Ale v internetových diskuzích v Číně se objevilo i upozornění: Ukrajina rozmístila velké množství vojáků kolem Charkova. Kursk je severně od Charkova a možná budou v případě potřeby staženy z tohoto směru, tedy obranu dosavadního mini invazivního prostoru nevyhnutelně převezme charkovský sbor. A další stahování jednotek z Donbasu nebude ve větší míře zapotřebí.

Cokoliv kyjevská Ukrajina dále udělá bude špatně. Biden. V článku „NATO v podstatě vyhlašuje válku Rusku“ Stephen Bryen 14. září (https://asiatimes.com/2024/09/biden-nato-effectively-declaring-war-on-russia/) varoval: „… Washington a jeho klienti, členové NATO vyhlašují válku Rusku. To je přímý význam nadcházející návštěvy ukrajinského prezidenta Zelenského ve Washingtonu, kde se chce dohodnout o možnosti udeřit na cíle uvnitř Ruska… Nevěřte žádné rétorice "ospravedlňující" použití raket dlouhého doletu proti Rusku. Putin poukázal na to, že zatímco Ukrajina bude hostit rakety, budou odpáleny personálem NATO, který také vloží údaje o zaměřování pocházející z nadzemních satelitů pokrývajících ruské území. Tyto satelity jsou americké…“

Zahlédl jsem v ruském tisku spekulace, že by bylo samozřejmé, že by v takovém případě na začátek ruské letectvo a raketové dělostřelectvo rozmontovalo všechny elektrárny na Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 8%
transparent.gif transparent.gif
Ne 83%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif