Kuba vyčinil lidem z premiérova okolí! Prý vše lakují na růžovo

politika

Úspěšný jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) si myslí, že premiér a předseda strany Petr Fiala je obklopen lidmi, kteří vše lakují na růžovo. Také odsoudil přístup ODS v kampaních, kdy je jediným mottem strany heslo "antibabiš".

Kuba vyčinil lidem z premiérova okolí! Prý vše lakují na růžovo
Martin Kuba (ODS)
30. září 2024 - 06:30

Martin Kuba byl hostem v pořadu CzechCrunch s Čestmírem Strakatým, kde se hned v úvodu otevřelo téma "vyhazovu" pirátského předsedy Ivana Bartoše z vlády. 

„Tu informaci jsem se dozvěděl jako naprostá většina občanů České republiky z médií, pak mě čekalo velmi nepříjemné odpoledne, protože mi začaly zvonit všechny telefony. Jeden z novinářů mi pak sdělil, že Piráti na tiskové konferenci oznámili, že premiér odvolal pana Bartoše proto, že jsem se s premiérem sešel. Takže jsem celý večer vyvracel, že je to bohapustá lež. Sleduji to jako člověk, který k tomu nemá jakýkoli vnitřní vhled, s premiérem jsem o tom opravdu nemluvil,“ zareagoval Kuba s tím, že vláda má podle něj v obecné rovině problém dlouhodobě.


 
„Upozorňoval jsem, že ten problém bude hodně vidět v krajských volbách, kde ANO bude mít mnohem více, a nespletl jsem se. Když si tu analýzu umím udělat já, přijde mi zvláštní, že v hlavní kanceláři ODS ji nikdo nemá. Takže vláda nemá problém, který se stal teď, má dlouhodobý problém, který souvisí se stylem komunikace, se stylem výkonu té vlády, on je zakódován v genetice toho, jak ta vláda vznikla. Ta genetika je na tom, že se ty strany potkaly na jediném bodě, a to odstranit z české politiky Andreje Babiše,“ pokračoval Kuba v podcastu CzechCrunch a dodal, že premiér podle nějvynakládá mnoho energie, aby udržel pětikoalici pohromadě. 

„Ve vládě je pět subjektů, oni se velmi často nejsou schopni shodnout na základních přístupech k daním, k ekonomice, ke Green Dealu. Těch pět subjektů je tak odlišných, že shoda je velmi komplikovaná a celou dobu je tím vládnutí strašně postiženo. Petr Fiala věnuje maximální pozornost tomu, aby tuhle partu udržel pohromadě, tomu věnoval celou energii. Velmi často na úkor toho, co volič od premiéra čeká, tedy že jeho tým bude efektivně řídit a spravovat stát a ten premiér že bude úkolovat a efektivně řídit stát a ministry. A teď nás to trochu dobíhá,“ poznamenal jihočeský hejtman, který nevnímá ani lidi kolem premiéra za "ideální".



„Trochu si myslím, že Petr Fiala je nešťastně obklopen lidmi, který mu trochu malují ten příběh růžovější, než je. A on ho taky růžovější chce vidět. To bylo vidět na tom, že zjevně nečekali, že ten náraz ve volbách bude takový,“ vysvětlil Kuba, který a poukázal na problematičnost koalic.

„Nejsem fanouškem koalic před volbami, protože politika v České republice přestala být o nesení vlastní ideje na politický trh. Nevím, kdo má převzít ODS, aby příští rok na celostátní úrovni dokázala to stejné, co já u nás v kraji. To teď není možné pro nikoho,“ uvedl Kuba, který samostatně a v barvách ODS získal v jižních Čechách skoro 48 % hlasů voličů.

Psali jsme:

„Všichni jste přijali, že porazit Babiše samostatně nejde. Já jsem to odmítl a teď jsem vám ve volbách ukázal, že to jde. V roce 2020 koalice bez ANO, v roce 2022 na městě bez ANO, v roce 2024 koalice bez nikoho, protože nikoho nepotřebujeme. A víte proč? Protože jsme vyhráli volby. Já mám vyhrát volby ne na tom, aby tam nebyl ten druhý, ale na tom, aby lidi chtěli, abych tam byl já,“ dodal úspěšný jihočeský hejtman Martin Kuba.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: Crunch)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?