Krádež? Podvod? Defraudace? Vávra si nebral servítky

politika

300 milionů za rok a půl?! Spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu a úspěšný herní vývojář Daniel Vávra se pozastavil nad objemem peněz, které by měl stát vynaložit na "opravu" zpackané digitalizace stavebního řízení.

Krádež? Podvod? Defraudace? Vávra si nebral servítky
Daniel Vávra (SOSP)
27. září 2024 - 10:50

„Jak "efektivně" funguje stát. Tady se píše, že na dokončení digitalizace stavebního řízení se bude podílet 50 lidí 18 měsíců a bude to stát 300 milionů.

Teď zcela pominu fakt, že by mě opravdu zajímalo, co bude 50 programátorů dělat rok a půl na už částečně funkčním programu, který je v zásadě fancy online databáze, protože mi nepřipadá, že to je problém level "vyvíjíme Skynet", který ještě nikdo nikdy nedělal. 

Když to vezmu podle jejich vlastních čísel, že tedy 50 lidí bude 18 měsíců dostávat plat a bude to stát celkem 300 mega, tak mi to vychází na 333 tisíc měsíčně na jednoho z nich.



OK, oni tam budou ještě další náklady. Když tedy započítám nájem v luxusních 1000m2 kancelářích v nové budově na Praze 1, kde bude na jednoho z těch 50 lidí vycházet 20m2, tedy každý bude mít vlastní kancelář jen pro sebe, což stojí cca 400 000 měsíční nájem a k tomu připočtu, že každý dostane hardware a nábytek za 200 000, což nemám ani já, protože programátorovy databáze stačí PC za pár desítek, židle a stůl, tak mi tyto náklady vycházejí na 17 milionů. A na platy zbude pro všechny stále 314 000 měsíčně pro každého.

Plat junior programátorů se pohybuje někde okolo 60 000, ti dobří přelezou přes 100, ale 314 neberou většinou ani šéfové oddělení.

Budou dostávat ti programátoři 300 tisíc všichni celou dobu? To tam mají asi přetlak zájemců. Dream job! 
A teď reálný odhad. Když si to spočítám tak, že budu mít půlku lidí na senior pozicích a budou brát 100 tisíc průměrně a půlku na junior a budou brát 60 tisíc, tak to dělá 72 milionů, plus těch 17 to je tedy dohromady 89 milionů.



A teď samozřejmě přichází ta část, kde se zeptám, na co je potřeba 50 lidí na naprogramování online databáze? Nutno říci, že nejsem programátor a databáze nedělám, ale za 300 milionů bych dokázal udělat světově úspěšnou počítačovou hru a ty prachy by mě stačily na několik let. Tady se navíc bavíme o systému, který je několik let ve vývoji a už nějak funguje. 

To se všechny kalkulace u státu dělají tak, že se vezme skutečná částka, za kterou byt to dělala špičková drahá firma, vynásobí se to třema a pak se to dá nějakým šmejdům v garáži, kde na tom dělá 10 lidí za plat prodavačky v Lidlu a úplně to poserou? Protože přesně to se zatím stalo. A podobně sračkoidní je i Datová schránka, dálniční známka a všechny ostatní státní online služby. Všechny ty státní systémy jsou naprosto předpotopní zastaralé uživatelsky nepoužitelné zrůdnosti, co vypadají jak humusy někde z počátku devadesátek.

Psali jsme:

Vždycky když vidím na úřadě chudáka ženskou na repasovaným počítači za 5 litrů, s menším displejem než má můj mobil, datlit něco v dosovým okně, chce se mi zvracet. Čirý diletantství. A když si pak ještě přečtu, že firma co ten humáš zplodila vydírá stát, že mu nedá autorský práva a data a chce za to půl miliardy, tak za to by fakt měly padat hodně vysoký tresty.

Koneckonců lepší systém než státní dálniční známky dokázali udělat nějaký maníci za víkend, pokud se správně pamatuju.

Jak to jen nazvat? Krádež? Podvod? Defraudace?" zeptal se v závěru své analýzy budoucích nákladů na "rekonstrukci" stavebního řízení Vávra.  

(dan, prvnizpravy.cz, repro: dvtv)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?