Kovanda varuje před raketovým nárůstem státního dluhu

politika

Přestože současná Fiaalova vláda slibovala ozdravení veřejných financí, skutečnost ukazuje zcela opačný trend, varuje ekonom Lukáš Kovanda.

Kovanda varuje před raketovým nárůstem státního dluhu
Lukáš Kovanda, ekonom
21. října 2024 - 06:30

Za necelé tři roky vlády premiéra Petra Fialy se český státní dluh vyšplhal na historická maxima, překonávající dluhy z éry Babiše, Sobotky, Rusnoka i Nečase dohromady.

Analytik Lukáš Kovanda upozornil na sociální síti X na alarmující vývoj státního dluhu České republiky za necelé tři roky působení vlády premiéra Petra Fialy. Podle Kovandy za tuto relativně krátkou dobu vznikl nominálně vyšší dluh než za celou dobu vlád Babiše, Sobotky, Rusnoka a části Nečasovy vlády dohromady.

Graf, který Kovanda připojil k příspěvku, ukazuje strmý nárůst státního dluhu od roku 2020, což kontrastuje s obdobím relativně stabilního vývoje mezi lety 2010 a 2020. Vláda premiéra Fialy je tak podle Kovandy zodpovědná za nebývalé zadlužení, které předčilo i vlády zmíněných předchůdců.



Tento fakt je v přímém rozporu s Fialovými proklamacemi o snaze ozdravit veřejné finance. Kovanda ve svém komentáři poznamenává, že současný vývoj nevypadá ani vzdáleně jako cesta ke stabilizaci rozpočtu. Kritici vlády již delší dobu upozorňují na neudržitelnou trajektorii zadlužení, která může mít negativní důsledky pro českou ekonomiku v následujících letech.


Připomeňme, že Fialova vláda vstoupila do úřadu s programem zaměřeným na reformy veřejných financí a odpovědnou rozpočtovou politiku. Avšak reálná čísla, jak ukazuje graf z Ministerstva financí, naznačují opak. Ekonomové varují, že pokud se nepodaří dluhovou krizi zkrotit, hrozí Česku nejen horší rating, ale také růst úrokových sazeb na obsluhu dluhu, což bude ještě více zatěžovat státní pokladnu.

Psali jsme:

Fialova vláda, která se již potýká s nízkou popularitou, bude muset čelit těžkým otázkám, jak se vyrovnat s narůstajícím dluhem a ztrátou důvěry veřejnosti ve schopnost finanční stabilizace země. Jakýkoli další růst zadlužení by mohl zanechat dlouhodobé ekonomické následky, které pocítí nejen současná generace, ale i ty následující.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::