Konzumace alkoholu v Česku. Jsou naše limity zastaralé?

politika

Česká republika je zemí, která se dlouhodobě řadí mezi největší konzumenty alkoholu na světě. V české kultuře je pití piva považováno za běžnou, ba dokonce nezbytnou součást společenského života, a to i v každodenních situacích.

Konzumace alkoholu v Česku. Jsou naše limity zastaralé?
Ilustrační foto
14. října 2024 - 14:45

Avšak současná mezinárodní doporučení týkající se umírněného pití naznačují, že naše zvyklosti a oficiální směrnice mohou být nejen zastaralé, ale i nebezpečné.

Jak si stojíme ve srovnání s jinými zeměmi?

Zatímco ve Spojených státech je umírněné pití definováno jako jedna sklenka denně pro ženy a dvě pro muže, jiné země přistoupily k ještě přísnějším doporučením. Například Austrálie a Francie nyní stanovují maximální limit na 10 sklenek týdně pro obě pohlaví, zatímco Kanada doporučuje pouze dvě sklenky týdně bez ohledu na pohlaví. Tyto nové směrnice reflektují výzkumy, které ukazují, že i malé množství alkoholu může mít negativní dopad na zdraví, a že žádná úroveň konzumace nepřináší zdravotní přínosy.

V České republice však podobné kroky zatím chybí. Pití piva je zde vnímáno téměř jako národní sport, přičemž jeho konzumace není omezena jen na víkendové večery nebo oslavy. Na rozdíl od přístupu Kanady nebo Austrálie nejsou česká doporučení ani zdaleka tak přísná a neodrážejí nejnovější vědecké poznatky, které by mohly napomoci k ochraně zdraví obyvatelstva.

Umírněné pití nebo iluze?

Podle studie Tim Stockwella z Kanadského institutu pro výzkum užívání návykových látek byly dřívější výzkumy, které naznačovaly zdravotní přínosy umírněného pití, založeny na metodologických chybách. Často totiž srovnávaly lidi, kteří pili umírněně, s těmi, kteří alkoholu zcela abstinovali z důvodu již existujících zdravotních problémů. To vytvářelo iluzi, že umírněné pití je zdraví prospěšné.



Pokud se zaměříme pouze na onemocnění přímo způsobená alkoholem, jako je cirhóza jater, alkoholová otrava nebo některé typy rakoviny, je zřejmé, že nízkorizikové pití zahrnuje mnohem méně alkoholu, než na co jsme v České republice zvyklí. Česká populace však zůstává vystavena mýtům o tom, že „jedno pivo denně neškodí,“ což je v kontrastu s přísnějšími a vědecky podloženými doporučeními z jiných zemí.

Pohlaví, váha a rizika

Je také důležité si uvědomit, že konzumace alkoholu působí na muže a ženy odlišně. Podle Aarona Whitea z Národního institutu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus mají ženy vyšší riziko poškození jater, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny než muži, i když pijí stejné množství alkoholu. České směrnice by měly reflektovat tyto rozdíly a stanovit oddělené limity pro muže a ženy, což se však zatím neděje.

Potřebujeme reformu?

Česká společnost by měla zvážit přehodnocení svých norem a přistoupit k přísnějším limitům, které by reflektovaly aktuální vědecké poznatky. Dnešní směrnice nejenže neodpovídají standardům v jiných zemích, ale také neochraňují zdraví obyvatel dostatečně. Zatímco Kanada stanovila limit na pouhé dvě sklenky týdně, česká praxe je stále velmi vzdálená těmto hodnotám.

Psali jsme:

Jedním z největších problémů je skutečnost, že konzumace alkoholu je v České republice často společensky akceptována a dokonce podporována. Politici a veřejné osobnosti by však měli začít podporovat vědomé a zodpovědné pití, aby snížili zdravotní rizika spojená s nadměrnou konzumací alkoholu.

Závěrem je možné konstatovat, že by Česká republika měla přehodnotit své přístupy k alkoholu a přijmout modernější a přísnější směrnice, které jsou podloženy aktuálními výzkumy. Jinak se budeme nadále potýkat s rostoucím počtem úmrtí a zdravotních problémů souvisejících s alkoholem. Možná je na čase přehodnotit náš vztah k „národnímu nápoji“ a přijmout, že i zde platí, že méně je více.

(kyncl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?