Konečná odhalila volební plán. Vzniklo hnutí STAČILO!

politika

Europoslankyně a šéfka KSČM Kateřina Konečná neplánuje sloučení strany se SOCDEM ani žádnou jinou stranou. Ohledně případné koalice do sněmovních voleb v příštím roce však jedná jak se stranami, se kterými se spojila do předchozích voleb, tak i s dalšími.

Konečná odhalila volební plán. Vzniklo hnutí STAČILO!
Kateřina Konečná (Stačilo!)
14. října 2024 - 14:50

Ve Sněmovně podle Konečné chybí levicová politika a měla by se tam vrátit. Případná spolupráce KSČM s jinými uskupeními nicméně bude mít pouze formu volební koalice. 

„Nebudu slučovat KSČM s žádnou jinou stranou,“ uvedla Konečná v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Konečná také prohlásila, že i když do Evropského parlamentu a krajů složili komunisté kandidátky více uskupení pod názvem Stačilo!, do budoucna zůstane stejný i název komunistické strany.

Každopádně už nyní je jasné, že se na domácí politické scéně objevilo nové poltické uskupení, resp. hnutí Stačilo!, alespoň podle oficiálního zápisu a seznamu registrovaných politických stran a hnutí. 

Jak uvedla Konečná v rozhovoru pro Parlamentní listy, tato informace je pravdivá a značka byla zaregistrována z důvodu, aby ji žádný jiný subjekt nemohl "zneužít" ve volebním klání. Podobné případy se již staly v minulosti, problémy se značkou měla např. ČSSD (následně SOCDEM), Přísaha či strana PRO.



A jakou představu má Konečná ohledně způsobu, jakým se bude KSČM účastnit sněmovních voleb v příštím roce? 

„O tom, jak a v jaké formě se budeme účastnit voleb, stále vedeme debatu. Kolegům v KSČM jsem předložila tři možné varianty, které nyní diskutují. Pak se samozřejmě podřídím názoru většiny. Předpokládám, že podobně to bude probíhat i u Spojených demokratů a České strany národně sociální, kteří s námi značku STAČILO! zakládali. V tuto chvíli tedy nemohu vyloučit žádnou variantu. Vše ale včas bude známo," řekla Parlamentním listům Konečná.  

Padla i otázka, zda-li v založení hnutí STAČILO! nehraje roli i fakt, že koalice potřebují pro sněmovní volby 8, resp. 11 %. I toto předsedkyně KSČM Konečná vysvětlila. 

Psali jsme:

„Naprosto transparentně přiznávám, že hraje. Volební zákon pro volby do Poslanecké sněmovny je tak trochu anomálie. Jestliže ve všech ostatních volbách, od komunálních, přes krajské až po evropské, vám i pro koalici stačí 5 %, pak se ptám, jakou logiku má navyšování kvóra pro koalice ve volbách sněmovních. Je to naprosto jasná diskriminace menších politických subjektů. Mimochodem 11 % aktuálně třeba dosahuje jediná vládní strana, a to je ODS. Já nechci riskovat 7 či dokonce 10 % propadnutých protivládních hlasů. Naopak chceme umožnit připojit se naprosto každému, kdo chce změnit poměry v této zemi a říct jasné Fialo, STAČILO!" dodala Konečná.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: stacilo)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?