Konec snění, realita dorazila. Piráti se hlásí na úřadech práce

politika

Před pár lety jsme je viděli na palubě politické lodi, jak se s nadšením řítí kupředu s vidinou digitalizace, transparentnosti a revoluce v české politice. Dnes však většina posádky Českých pirátů stojí před něčím méně vzrušujícím - úřadem práce.

Konec snění, realita dorazila. Piráti se hlásí na úřadech práce
Ilustrační foto
27. září 2024 - 07:03

V době, kdy se nedostává pracovních míst, budou muset opustit klávesnice a ty své „digitalizační“ plány, a místo toho se postavit do fronty mezi ostatní nezaměstnané. No, každý máme někdy smůlu, že?

Ivan Bartoš, v černém saku a dredy svědčícími o „rebelství“, by nyní mohl být novým maskotem pro Úřad práce - kdo jiný by lépe reprezentoval osud těch, kdo přehnaně věřili v revoluce a zapomněli na realitu? S příměsí ironie se na nás valí obraz, jak tito političtí piráti, dříve pyšní na své nové technologie a online fóra, přicházejí k úřadům s papírovými životopisy. Těžko říct, jestli se jim podaří zanechat nějaký „transparentní dojem“ i při této administrativní bitvě o pracovní místa.



A teď si představme nástup bývalých náměstků a členů Pirátů na běžné pracovní pozice. Co takhle Ivana jako specialistu na software v místní pobočce Telecomu? Nebo by snad někteří Piráti mohli nabídnout své služby jako experti na udržitelnost v komunálních sběrnách? Život je přece plný možností!

Jen škoda, že jejich skvělý plán "digitalizace státní správy" zahrnoval více utopistické řeči než skutečných kroků, protože teď by jim to určitě bodlo. Ale vtipná stránka je ta, že vlastně už nepotřebují obhajovat, jak zachraňují lidi od nudných papírování - mají teď příležitost si to sami vyzkoušet.

Psali jsme:

A tak to vypadá, že na konci této digitálně nadšené éry Pirátů zbyl jen symbolický kraken, který požírá vlastní členy. Politická bouře ustoupila, loďka Pirátů se rozpadla a co jim zbývá? Inu, zřejmě státní příspěvky na podporu v nezaměstnanosti a naděje na světlejší zítřky – pokud tedy nebudou zrovna vypínat internet, protože na účtech zrovna nezbývá na Wi-Fi.

A tak můžeme jen suše říct: Konec pirátského snění, realita dorazila.

(kyncl, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?