Koncept SPOLU se vyčerpal. Kuba nastavil zbytku ODS zrcadlo pravdy

politika

Jihočeská ODS pod vedením Martina Kuby dosáhla v krajských volbách drtivého vítězství, když získala 47,5 procenta hlasů a obsadila více než polovinu mandátů v krajském zastupitelstvu. Kuba poté vyslal centrální ODS a premiérovi Fialovi jasný vzkaz.

Koncept SPOLU se vyčerpal. Kuba nastavil zbytku ODS zrcadlo pravdy
Martin Kuba (ODS)
24. září 2024 - 06:05

Krajské volby v České republice přinesly nejen některá veliká vítězství, ale i další vnitrostranické napětí uvnitř vládní ODS a zprostředkovaně koalice Spolu. Největší pnutí vyvolal úspěch jihočeského hejtmana Martina Kuby, jehož kritika vedení strany a celkového konceptu koalice Spolu poměrně otřásla dosavadním narativem o úspěšnosti tohoto politického spojenectví.

Šéf Asociace krajů Kuba, který je považován za jednoho z nejvýraznějších hejtmanů současnosti, neváhal veřejně kritizovat směřování strany. V rozhovoru pro CNN Prima News varoval, že současný koncept koalice SPOLU, která spojuje ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, už nefunguje. 

„Myslím, že tyto dva kraje jsou opravdu ústřel a říkají něco o tom, jak to může fungovat,“ prohlásil Kuba s odkazem na úspěchy na jižní Moravě a v Jihočeském kraji. 

„Říkat, že koncept SPOLU je dobře jenom proto, že uspěl na jižní Moravě pod vedením Jana Grolicha, to takto nejde překládat," dodal Kuba a zdůraznil, že koncept SPOLU se vyčerpal.



Kuba rovněž zdůraznil, že vedení ODS by mělo přiznat neúspěch. „Je třeba si přiznat ve vedení ODS, že tyto volby nejsou úspěchem. Situaci nejde bagatelizovat. To, co se stalo, bych považoval z pohledu příštího roku a parlamentních voleb za velmi špatný výsledek,“ varoval jihočeský hejtman. 

Martin Kuba dále prohlásil, že není spokojen s tím, jak ODS a koalice SPOLU v poslední době přistupuje k volbám a politice obecně. 

„Slabý celostátní výsledek vládních stran v krajských volbách je důvod k zamyšlení. Volby potvrdily, že politika se nedá dělat pouze pražskou optikou,“ řekl Kuba novinářům po oznámení výsledků voleb v Českých Budějovicích.

Psali jsme:

Kuba se dlouhodobě netají tím, že nesouhlasí s některými kroky celostátního vedení ODS, ale na celostátní úroveň strany usilovat nehodlá. 

„Mě to do Prahy netáhne a mám na řadu věcí jiný pohled než lidé ve vedení ODS,“ vysvětlil po volbách svou pozici.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: KuryrMedia)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif