Kmotři z ODS jsou zpět! Bartoš natočil video

politika

Končící předseda Pirátů, ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády Ivan Bartoš vyrazil do protiútoku a vyložil svou verzi toho, co se skutečně děje ve vládě. A vyložil "karty" ohledně digitalizace stavebního řízení.

Kmotři z ODS jsou zpět! Bartoš natočil video
Ivan Bartoš (Piráti)
28. září 2024 - 07:03

Ivan Bartoš natočil video, které zveřejnil na sociálních sítích. Odcházející předseda Pirátů mluvil nejen o tom, proč se strana rozhodla jít do vlády Petra Fialy, ale především o věcech, které se z jeho pohledu povedly zrealizovat. Omluvil se částečně i za zpackanou digitalizaci. A také vysvětlil, proč prý "skutečně" musí z vlády pryč - překazil prý miliardový kšeft "kmotrům" z ODS. 

„Když jsme jako piráti vstupovali do vlády, činili jsme tak s vizí realizovat náš program tak, jak to jen bude možné. Já osobně jsem si vzal za úkol pořádně rozjet digitalizaci státní správy a zlepšit dostupnost bydlení, kdy jedno úzce souvisí s druhým. Digitalizované stavební řízení totiž významně urychlí výstavbu, včetně rodinných domů či nájemních bytů. A mým úsilím bylo a je posunout Českou republiku vpřed,“ začal vysvětlovat hned v úvodu působeí Pirátů ve vládě Bartoš.

Hlavně mu prý šlo o tom, aby měl spolu se všemi občany radost, že se něco povedlo. 

„Že se nám žije lépe a funguje o něco pohodlněji,“ pokračoval Bartoš s tím, že Piráti v této oblasti odvedli kus práce. Zmínil e-doklady i zlepšení služeb Portálu občana, kde je podle ně přes 600 funkcí. Pak se už pustil do "odhalení" zákulisních kšeftů vlivných členů ODS.



„Digitalizace stavebního řízení je v mnoha ohledech dost odlišná. Pojí se s ní totiž miliardový byznys některých firem. Firem zapojených v Unii ICT firem vedené vlivným člene ODS Zdeňkem Zajíčkem. Ať už jde o byznys firem, které dopředu počítaly s předraženými zakázkami na nový systém, které jsem utnul, nebo byznys bývalého dodavatele původního systému, který měl po léta pod palcem 80 procent trhu a nechtěl na tom nic měnit,“ řekl Bartoš.

A právě kvůli tomu, že se snažil rozbít dosavadní systém, začaly podle Bartoše různé problémy, jejíž cílem bylo zastavit celý projekt, nebo jeho realizaci alespoň významně ztížit.


„Příkladem může být snaha některých firem vše bloknout a co nejvíc zdržet skrz podání na antimonopolní úřad,“ vysvětloval končící šéf Pirátů a dodal, že původní dodavatel vyhrožoval, že potřebná data předá jen za 360 milionů korun. 

„A nyní, pouhý den po předání agendy digitalizace ministrovi dopravy, Kupka oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat tenhle lukrativní byznys,“ osočil ministra Kupku Bartoš.

„Zásadní chybou bylo, že jsem podcenil, co se stane, když ohrozíte peníze ‚velkých kluků‘ kolem ODS,“ líčil Bartoš údajné důvody jeho konce ve vládě. To, že sáhl na peníze těmto „velkým klukům“ považuje za zcela správné a ani v nejmenším toho nelituje.

Psali jsme:

„Dnes podle mě stojí Česká republika na rozcestí, kdy je návrat ANO do čela vlády vzhledem k dlouhodobému vývoji podpory veřejnosti tou nejpravděpodobnější možností. Nás v každém případě nic jiného než dlouhý pobyt v opozici nečeká. Jsem si nicméně jist, že svobodná a demokratická Česká republika potřebuje piráty tak, jak jsou nejsilnější. Jako ty, kteří nahlas upozorňují na nepravosti. Ať už jde o rozkrádání veřejných financí nebo o oslabování právního státu,“ řekl v závěru videa Bartoš s tím, že Česko bude podle něj potřebovat piráty ještě silnější.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: X)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?