Klíčový moment pro Lidovce: strana volí nového předsedu

politika

Nadcházející volba předsedy KDU-ČSL na sjezdu v Olomouci se stává kritickým momentem, který může rozhodnout nejen o směřování, ale možná i o budoucnosti a samotné existenci této historické strany.

Klíčový moment pro Lidovce: strana volí nového předsedu
Zahájení sjezdu KDU-ČSL v Olomouci
18. října 2024 - 11:30

Kandidáti, kteří se ucházejí o vedení (Marian Jurečka, Marek Výborný, Šimon Heller, Tomáš Kaplan a Jiří Čunek) představují různé směřování, které může stranu posunout buď zpět k jejím kořenům, nebo dále rozmělnit její ideovou základnu.

KDU-ČSL se již dlouhodobě potýká s poklesem volebních preferencí, které se pohybují pod kritickou hranicí 5 %, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. V čele strany byl poslední čtyři roky Marian Jurečka, který převzal funkci po Marku Výborném, když Výborný z funkce odstoupil po rodinné tragédii. Jurečka však nedokázal vrátit stranu na pevné konzervativní základy, což je zásadní problém, který zmiňuje např. Jiří Čunek.

Čunek, který se opakovaně vyjádřil kriticky k současnému směřování lidovců, tvrdí, že strana se odklonila od své tradiční konzervativní filozofie a rozptýlila své působení v liberálních vodách, kde se střetává s jinými stranami, jako jsou TOP 09, Piráti či STAN. Tento směr, jak Čunek správně podotýká, lidovce odvádí od jejich pevného ideologického základu a přirozené voličské základny. Čunek má pravdu, když tvrdí, že KDU-ČSL se tlačí tam, kam nepatří. Lidovecká strana nemá co nabídnout v liberálním prostředí, kde je silně zastoupena konkurence. Naopak, její síla vždy spočívala v konzervativních hodnotách a v obraně rodiny, tradic a křesťanských zásad.



V anketě čtenářů zvítězil jasně Jiří Čunek

Výsledky ankety portálu První zprávy, ve které hlasovalo 26.093 čtenářů, jasně ukazují, že si lildé tuto cestu uvědomují. Jiřího Čunka by jako nového předsedu strany zvolilo 57 % čtenářů, zatímco Jurečku podpořilo jen 8 % a Marka Výborného 9 %. Tento výrazný výsledek odráží nejen podporu pro konzervativnější směřování, ale také touhu po návratu ke kořenům strany, která by mohla opět oslovit širší voličskou základnu.



Pokud si tedy lidovci přejí zachránit svoji existenci na politické scéně, musí přestat experimentovat s liberálními ideály a vrátit se k tomu, co je odjakživa činilo relevantními. Jiří Čunek přináší nejen jasný plán, jak stranu vrátit zpět na konzervativní půdu, ale i přesvědčení, že lidovci mají stále co nabídnout. Volba nového předsedy tak není jen o personální změně, ale o rozhodnutí, kam se strana vydá v příštích letech.

Konzervativní hodnoty, které KDU-ČSL historicky hájila, jsou v dnešní době stále aktuální, možná víc než kdy předtím. Rodina, víra a ochrana národních zájmů by měly být jádrem lidoveckého programu. Jiří Čunek má potenciál tuto změnu zrealizovat a vrátit stranu do hry jako silného a relevantního hráče na české politické scéně.

Psali jsme:

Je na čase, aby se KDU-ČSL znovu pevně postavila na své tradiční pilíře a přestala se ztrácet v liberálním moři. Jak ukázala anketa, lidé si přejí změnu. Změnu, kterou může podle jejich představ přinést Jiří Čunek a jeho jasně konzervativní vize.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::