Kdyby došlo k atentátu na Fialu... Vidlák o právu se radovat

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Kdyby došlo k atentátu na Fialu... Vidlák o právu se radovat
Vidlákův pondělní otvírák
24. června 2024 - 06:05

RUKA RUKU MYJE, ORBÁNOVO NĚMECKO A PRÁZDNINY. Boj České televize za Fialovu vládu opět graduje, neboť současná vládní garnitura má nového nepřítele, resp. tedy hned dva. Kateřinu Konečnou a Filipa Turka. Nora Fridrichová proto zavelela k útoku a v pořadu 168 hodin si vzala „na mušku“ Filipa Turka a rozplývala se nad tím, že prý jeho typickým voličem je mladší, méně vzdělaný muž, který slyší na trochu buranské chlapáctví okořeněné vůní benzínu.  

Je to tak, že „ruka ruku myje“? Vláda odsouhlasila zvýšení koncesionářských poplatků a na oplátku teď ČT bude házet špínu na všechny politické subjekty, které by mohly ohrozit výsledek „pětikolky“ v příštích parlamentních volbách?

Řekl bych, že Česká televize hází špínu na neliberální politické subjekty už třicet let. Zvýšení koncesionářských poplatků je jen jedním z mnoha vládních poděkování za tuto službu. Česká televize je takový stát ve státě s vlastním financováním, do kterého nesmí nakukovat ani Nejvyšší kontrolní úřad a vlastní strukturou, ve které se generální ředitelé bojí šéfů zpravodajství a šéfové zpravodajství se bojí Nory Fridrichové.

Naštěstí se České televize přestala bát nová generace politků. Alternativní média už jsou dostatečně silná, aby byla schopna vliv České televize alespoň částečně vyvažovat. Když Nora Fridrichová o Turkových voličích řekne, že mají rádi buranské chlapáctví s vůní benzínu, tak už to Turkovi neškodí, ale pomáhá. On si to rozšíří po svých kanálech, Noře Fridrichové se několikrát vysměje a preference porostou jedna radost.

Policie před několika dny odložila případ útoku střelce na Filosofické fakultě UK, při kterém přišlo o život čtrnáct lidí a dalších 25 bylo zraněno. Ohledně samotného policejního zákroku neshledala Generální inspekce bezpečnostních sborů „žádné nedostatky“ a podle ministra vnitra Víta Rakušana a policejního prezidenta Martina Vondráška mají zasahující policisté jejich obdiv. Když však média zveřejnila závěry policejního usnesení, díky kterým se případ odkládá, vyvolalo to bouři jak u pozůstalých po obětech, tak i mezi širokou veřejností. Množí se také výzvy k okamžitému odstoupení ministra vnitra Rakušana. Měl by podle Vás ministr vnitra Rakušan vyvodit osobní odpovědnost a odstoupit z funkce?

 
Ministr Rakušan se především nikdy neměl ministrem stát. On toho má na hrbu víc než policejní zásah na filozofické fakultě, který se ukázal být řádně šlendriánský. Pět mrtvých v kauze Dozimetr mluví za své. Podepsal migrační pakt, čímž tuto zemi proklel na sto let. A teď se podílel na korespondenšní volbě, která bude posledním hřebíčkem do rakve demokracie a ústavnosti. Rakušan by měl nejen odstoupit, ale měl by i emigrovat. Ideálně někam na Novou Guineu... tam ještě žijí lidojedi, ti by třeba zjistili, že v našem ministrovi vnitra je ještě něco dobrého. Například  jatýrka nebo slezina.

Nepřijde Vám zvláštní, že zveřejnění závěrů vyšetřování přišlo až po volbách do Evropského parlamentu? Bylo to podle Vás naplánováno účelově?

No jasně, že jo. Všechen ten šlendrián byl známý už tehdy v prosinci, kdy se Vítek s policejním prezidentem tetelili, jak všechno udělali dobře. Už tehdy věděli, že policejní hlídka přišla do budovy pár minut po střelci a místo pořádné prohlídky po chvíli zase odešla (nebo byla odvolána). Kdyby to tehdy zveřejnili, tak by dneska už žádný STAN neexistoval a policejní prezident by ještě smrděl od exkrementů od chození kanálama.

A tak to ututlali. Nechali tomu půl roku, veřejnost začala řešit zase něco jiného, proběhly volby... a je to. Tento scénář se v poslední době vůbec osvědčuje. dva roky nám třeba tajili podrobnosti mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem. A zřejmě teď nám stejně úspěšně tají, jaký je skutečný stav našeho západního hospodářství.



Evropská unie připravovala schválení dalšího balíčku sankcí proti Rusku. Tentokrát se mělo jednat o balíčku zahrnujícím překládku ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). K jeho schválení ale nakonec nedošlo, ujednání totiž zablokovalo Německo. Za vetováním návrhu se totiž ukázala "pragmatičnost" a absolutní priorita Němců, kterou je záchrana jejich průmyslu Vypadá to, jako kdyby Německo „zOrbánovatělo“. Nikde se však zatím takové „narativy“ neobjevily, náš mainstream a celá Evropa včetně naší vlády se k tomu nijak nevyjadřuje. Proč tomu tak je a může to být předzvěstí změny přístupu velmocí k rusko-ukrajinskému válečnému konfliktu a jeho možnému řešení?

Já bych z toho žádné pozitivní závěry nedělal. Vždyť už od začátku války jsme se odstřihli od ruských energií tak, že jsme je přejmenovali. Teče to sem stejným ropovodem, má to stejné složení, akorát faktura nechodí z Moskvy ale z Baku. To samé je s plynem. Naloží se to v Rusku na americkou loď a už jsou z toho molekuly svobody.  Němci teď možná vetovali jeden balíček sankcí, ale nic to nemění na tom, že plnou parou směřujeme do přímé konfrontace s Ruskem a jediný Orbán se stará, aby zůstal mimo. Všichni ostatní více či méně radostně směřují k tomu, abychom si tu jadernou válku opravdu vyzkoušeli.

V tomto kontextu je zajímavé i rozhodnutí Dánské vlády, která vyzvala své obyvatele, aby se předzásobili vodou, potravinami a léky v přípravě na možný vojenský útok nebo jinou zásadní krizi. Dánové si mají zajistit dokonce i jodové tablety používané pro ochranu před zvýšenou radiací. A nemělo by zapadnout ani prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o tom, že členské státy zahájily konzultace ohledně uvedení jaderných zbraní do stavu pohotovosti. O čem podle Vás vypovídají rozhodnutí dánské vlády a vyjádření generálního tajemníka NATO Stoltenberga? Je to jen prevence nebo mají více informací o tom, co se „chystá“ a co nás „nemine“?

Máme rádi Orbána? Věříme mu? Líbí se nám, co dělá v Maďarsku a chtěli bychom to i tady? Tak ho stačí poslouchat. On naprosto otevřeně říká, že směřujeme k válce NATO s Ruskem. To samé říká srbský Vučič.  NATO si chystá koridory k přesunu vojsk na ruské hranice, NATO vyjednává o vojenských přípravách. A celé to musí začít dřív, než v USA zvolí Trumpa, aby ten už přišel k hotovému a nemohl s tím už nic dělat.

Víte, co odpovídá šaman indiánům, když se ho zeptají, jestli bude tuhá zima? Pro jistotu řežte dříví! Já bych se této přírodní moudrosti držel a pro jistotu se chystal.

Policie České republiky odmítla stíhat verbální projevy schvalující atentát na premiéra Slovenské republiky Roberta Fica. V odůvodnění Policie ČR se píše, že se v daném případě jedná pouze o vlastní vyjádření uživatele sociálních sítí, které lze podřadit pod svobodu projevu. Komentáře typu "zastřelit takovou svini, to je na metál", "měl mířit výš" nebo "škoda, že ta Putinova filcka nechcípla" jsou tedy podle závěrů Policie ČR svobodným projevem názorů jedinců chráněné ústavou. Co takovému rozhodnutí policie říkáte?

Kdyby došlo k atentátu na Fialu, alespoň budeme mít plné právo se radovat, protože to bude svoboda projevu chráněná ústavou...  Nebo pak to bude zase jinak? Zkrátka a dobře, co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Liberálové se už utrhli z řetězu. Myslí si, že mají natolik navrch, že už nemusejí dodržovat žádná pravidla, nemusejí být velkorysí, nemusejí dodržovat ani vlastní zákony, protože zvítězili. Aby se nepřepočítali. Aby zanedlouho nezjistili, že zákony, které zavedli proti nám, budou použity proti nim.

Psali jsme:

Senát v minulém týdnu schválil prezidentovy nominace na dva nové ústavní soudce. Jedním z nich je právník Jiří Přibáň, který je mj. spoluautorem knihy "Babišistán". Trochu mi přijde, že v případě jakéhokoli rozhodovaní sporu "pětikolka vs. opozice" dostane objektivita dosti na frak. Může být podle Vás ohrožena nezávislost Ústavního soudu?
 
Jaká nezávislost? Kdy naposled tady byla? Ústavní soud je jen další centrum moci ve státě, které si liberálové podmanili a použivají ve shodě se svými zájmy. Neočekávejme od ústavního soudu nic. Ten tu není od toho, aby chránil ústavu, ale aby její výklad přizpůsobil liberálnímu pojetí světa. Ústavní soud už dávno není ústavní. Je to nejvyšší liberální soud.

Poslanci po několika měsících dohadů schválili možnost korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí navzdory odporu opozice, a to především kvůli způsobu projednávání či kvůli motivaci za zákonem. Jaký dopad to podle Vás bude mít na výsledky voleb?

Pětikoalice si od toho slibuje příliv hlasů, které doma těžko sežene. Ale to může být hodně ošidné. Nikde není řečeno, že zahraniční hlasy dostane zrovna Markéta Pekarová Adamová nebo Vítek Rakušan. On je také může dostat Turek... 

Každopádně se ale vláda postarala, aby všechny další volby byly poskvrněny pochybnostmi o legitimitě, protože se tu otevírá obrovský prostor k podvodům. Doufám, že senát projeví víc rozumu a neschválí to, protože jsme na přímé cestě k jihoamerickým poměrům, se vším, co k tomu patří.

Příští týden začínají „velké letní prázdniny“. Co byste čtenářům popřál a na co by měli do podzimu načerpat energii a o čem popřípadě přemýšlet?


Přeji čtenářům, ať jsou hlavně pohromadě s přáteli a rodinami. Ať si maximálně užijí vzájemnost a společně strávený čas. Ať se jim maximálně podaří nastolit ještě alespoň na chvíli normální svět. A ve zbylém čase ať přemýšlejí, jak se zachovají, kdyby se náhodou ukázalo, že Orbán a Vučič měli pravdu.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?