Kdo je skutečným vítězem senátních voleb? Kalousek tuší

politika

V české politice není o paradoxní situace nouze. Miroslav Kalousek se zamyslel na výsledky senátních voleb  a na sociální síti X s typickým sarkasmem vyjádřil své pocity a dojmy.

Kdo je skutečným vítězem senátních voleb? Kalousek tuší
Miroslav Kalousek (TOP 09)
29. září 2024 - 12:15

„Budil jsem se dnes s nepříjemným pocitem, že Babišovo ANO získalo v senátních volbách nejvíc mandátů ze všech. Pak jsem si ale přečetl vyjádření vládních lídrů, že jsme to vyhráli a den se rozjasnil…“ 

Kalouskův komentář nás přivádí k otázce: Jak je možné, že ve volbách, kde hnutí ANO získalo nejvíce mandátů, vládní strany mluví o vítězství?

Je to bohužel jen další příklad toho, jak se politické elity snaží manipulovat s narativem a vytvořit dojem, že výsledky voleb jsou vlastně vítězstvím i pro ty, kteří objektivně prohráli. Kalousek zjevně naráží na schizofrenní situaci, kdy hnutí ANO, které bylo dlouho vyčleňováno jako opoziční síla, dosáhlo značného úspěchu, zatímco vládní koalice se snaží přehlušit tuto skutečnost pozitivními prohlášeními o svém "vítězství".



Realita je taková, že ANO zjevně upevňuje svou pozici v české politice, a to i přes snahu vlády vykreslit to jinak. Vládní strany se sice mohou chlubit několika mandáty, ale celkový obrázek je pro ně varováním – Andrej Babiš a jeho hnutí zůstávají silnou politickou silou, která má schopnost mobilizovat voliče i ve chvílích, kdy by se zdálo, že její popularita klesá.

Proč se ale vládní strany tak zoufale snaží interpretovat výsledky jako úspěch? Možná proto, že jakékoli přiznání skutečné porážky by znamenalo selhání jejich politiky. Místo toho, aby se zamyslely nad tím, proč se ANO stále těší takové podpoře, volí cestu, jak výsledky „přehrát“ v mediálním prostoru a přesvědčit veřejnost, že vše je v pořádku. Tento přístup však může být nebezpečný, protože veřejnost není slepá a dříve či později začne ztrácet důvěru v ty, kteří jí místo pravdy servírují prázdné fráze.



Vítězství se neměří jen počtem získaných mandátů, ale také tím, jak politické strany dokážou reflektovat skutečnou náladu společnosti. A pokud senátní volby ukazují, že Babiš a jeho hnutí jsou stále silní, pak je na místě se ptát, proč tomu tak je a co s tím hodlá vláda dělat. Skutečný vítěz voleb by měl být ten, kdo dokáže přiznat realitu, reflektovat výsledky a podle nich se zařídit. Namísto toho sledujeme zmatečné tanečky a politickou rétoriku, která se snaží překroutit fakta.

Psali jsme:

A jak to tedy vlastně je? Hnutí ANO se daří, vládní koalice ztrácí, a veřejnost jen sleduje, jak se oba tábory snaží interpretovat výsledky podle toho, jak se jim to hodí. Koneckonců, pokud je pro vládu prohra „vítězstvím“, pak se máme na co těšit v dalších volbách.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?