Kde je sakra Biden? Konspiračních teorií rychle přibývá

politika

Joe Biden ukončil svou prezidentskou kampaň prostřednictvím písemného prohlášení a od té doby nebyl spatřen na veřejnosti. Konspirační teorie se množí jako houby po dešti a otázka zní: odstoupil Biden sám či z donucení?

Kde je sakra Biden? Konspiračních teorií rychle přibývá
Joe Biden, prezident USA
23. července 2024 - 11:28

Joe Biden ukončil svou prezidentskou kampaň v neděli prostřednictvím písemného prohlášení a od té doby nebyl spatřen na veřejnosti, což vyvolalo podezření mezi konzervativními komentátory, že je vážně nemocný a možná ani sám nesouhlasil s ukončením své kandidatury, uvádí zpravodajský portál UnHerd.com.

„Kdyby to byla rukojmí situace, tento dopis by neprošel jako důkaz života,“ napsal Bill Ackman, manažer hedgeových fondů, který se v posledním roce stal hlasitým kritikem DEI a nedávno podpořil Donalda Trumpa. Mnoho komentátorů vyjádřilo podobné obavy, naznačující, že Biden je mentálně neschopný a je držen mimo veřejnost proti své vůli, aby vrcholní demokraté mohli donutit k ukončení závodu pomocí padělaného dopisu.

V některých případech se tyto teorie spojily s tvrzeními Donalda Trumpa a dalších republikánů, že vrcholní demokraté úmyslně obcházejí demokratický proces, aby si vybrali svého oblíbeného kandidáta. „Kdyby se toto dělo v jiné zemi – pokus o atentát na opozičního vůdce, zmizení současného prezidenta a instalace loutkového režimu přes noc – OSN by vyslala speciální jednotky a válečníci by začali cítit mravenčení v nohou,“ napsala Harmeet Dhillon, právnička a členka RNC, která letos na konventu pronesla sikhskou modlitbu.



Moderátor Fox News Bret Baier uvedl, že Bidenovo rozhodnutí odstoupit prostřednictvím sociálních médií, namísto živého veřejného prohlášení, bylo „znepokojující“, zatímco jeho kolegyně Dana Perino řekla: „Ani nevydali fotografii z Bílého domu. Doufám, že je v pořádku, ale nelze lidem vyčítat, že si myslí, jestli nežijeme v scénáři z filmu 'Víkend u Bernieho'. Potřebujeme důkaz života, prosím.“

Nejen konzervativci jsou znepokojeni. Rapper Meek Mill napsal v pondělí odpoledne: „Kde sakra je Joe Biden?“

Pro prezidenta je neobvyklé oznámit tak významnou zprávu na sociálních médiích, bez tiskové konference, předem nahraného videa nebo dokonce fotografie. Navíc jeho veřejný plán na tento týden je zcela prázdný. Tyto kroky podnítily zájem pravicových kruhů o Bidenovu polohu, který nebyl viděn na veřejnosti od středy, kdy po diagnóze Covid odletěl do svého domova v Delaware.

Náhlá změna názoru Bidena byla také zdrojem podezření pro některé. Až do neděle byl prezident veřejně vzdorovitý, trval na tom, že neodstoupí, a jeho kampaň ještě v neděli odpoledne aktivně získávala delegáty. Většina zaměstnanců Bílého domu se o jeho odstoupení dozvěděla ve stejnou dobu jako zbytek země a dokonce i jeho vlastní kabinet slyšel zprávu od šéfa štábu Bílého domu, nikoliv od Bidena samotného.

„Ještě včera byl prezident Biden 'hluboce frustrovaný' z 'pomýlené vzpoury proti jeho kandidatuře.' O den později je vzpoura zapomenuta,“ napsal venture kapitalista David Sacks, spolu s několika příspěvky naznačujícími nečestné praktiky ze strany demokratů.

Psali jsme:

Existují však i jednodušší vysvětlení těchto neobvyklých událostí. Prezident, který je ve věku 81 let a má Covid, může veřejná vystoupení vynechávat, protože se zotavuje z nemoci. Je také známý tím, že během svého prezidentství udržoval lehký rozvrh.

Jeho rozhodnutí oznámit to na sociálních médiích místo tiskové konference mohlo být aktem pomsty vůči médiím, která ho v posledních týdnech negativně pokrývala a v některých případech výslovně volala po jeho odstoupení. Jeho oznámení zaskočilo tradiční média, která musela narychlo zpracovávat zprávu. Například New York Times nevyslal e-mail s aktuálními zprávami až téměř hodinu po Bidenově oznámení.

Bidenova nepřítomnost může také směřovat k pomoci Kamale Harrisové a Demokratické straně. Biden je nepopulární a byl široce předpokládán, že prohraje s Trumpem ještě před jeho katastrofální debatou koncem června. Tím, že zůstává mimo reflektory, by mohl umožnit, aby se pozornost přesunula na Harrisovou, která zahájí svou kampaň, i když rostoucí obavy o Bidena by mohly tento plán zmařit.

„Je toto naposledy, co Joe Biden bude viděn na veřejnosti jako prezident, nebo dokonce živý?“ ptá se konzervativní komentátor Matt Walsh. „Není to v této chvíli bláznivá otázka.“

(hábl, UnHerd.com, repro: france24)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?