Karel Petřík: Možná prohraný boj

politika

Ukrajinské velení ve snaze vytvořit důvod k zatažení NATO do přímé účasti ve válce provedlo pokus o ukořistění ruského letounu i s jadernou municí. Tím pak  údajně chtělo napadnout některou členskou zemi NATO, píše Karel Petřík v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Karel Petřík: Možná prohraný boj
Karel Petřík
21. července 2024 - 03:20

Pokud je tato informace pravdivá, tak nestojí otázka zda bude nebo nebude NATO přímým účastníkem konfliktu, ale kdy k tomu dojde. Zastavit se to možná nedá, protože potřebná rozhodnutí byla patrně již učiněna.

Ve druhé polovině sedmdesátých let nám sice noviny „Obrana lidu“ napsaly v básni: Včera nám napsal Bílý dům, prezident Carter s chotí a vojenskými poradci, že prý nás řádně zkrotí,…atd. Skutečnost však byla taková, že vlády sdružené jak v NATO, tak ve Varšavské smlouvě měly skutečně strach z jaderného konfliktu. Obě strany prováděly cvičení, ve kterých vítězily, ale na druhé straně dělaly opatření, která měla zabránit falešným poplachům. CO -  tedy civilní obrana prováděla také pravidelná cvičení, budovala úkryty, každý měl svou plynovou masku atd, ale nikdo si nedokázal představit další život těch, co by jadernou válku přežili.


Dnes se zdá, že některé vlády i jejich lid ztratil strach z jaderné války, a v souladu s tvrdými opatřeními, majícími chránit životní prostředí a život na planetě vůbec, krok za krokem k válečnému peklu směřují! Zdá se vám to protismyslné? Mně taky! Je to však bohužel pravda, a to i v případě, že informace o pokusu ukořistit ruské letadlo je lež. Vždyť Orbána, který se pokouší jednat alespoň o zastavení palby, by většina evropských politických zástupců spolu s vedením EU, nejraději izolovala i se všemi co mají stejný názor jako on!

Vrátil se mi starý strach z hrůz války. Tenkrát z toho, že může vzniknout omylem. Dnes je z toho, že vlády v mnoha zemích, včetně naší, se války nebojí a dokonce si někteří jedinci vysnili, jak proběhne a dopadne. Její realitu, ani co bude potom, si nikdo představit nedokáže. Jsem už asi otravný tím neustálým varováním. S ostatními vedeme marný a MOŽNÁ prohraný boj za mír. Já ho však vést musím právě proto – MOŽNÁ!!!  

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?