Kandidát Marek Výborný: Oživení starých chyb, nebo cesta vpřed?

politika

Tento víkend se v Olomouci na sjezdu lidovců utká o předsednický post Marek Výborný. Je ale opravdu případný návrat Výborného tím, co lidovci potřebují, nebo by se jednalo o návrat k problémům, které vedly stranu na okraj politického spektra?

Kandidát Marek Výborný: Oživení starých chyb, nebo cesta vpřed?
Marek Výborný, exministr zemědělství
16. října 2024 - 07:22

V Olomouci se bude o víkendu konat sjezd KDU-ČSL, na kterém bude zvoleno nové vedení strany. Marek Výborný, ministr a bývalý předseda KDU-ČSL, se znovu uchází o post lídra lidovců. Výborný se snaží svou kandidaturu prosadit jako cestu k modernizaci a obnovení centristické politiky. Ale je opravdu návrat k Výbornému tím, co lidovci potřebují, nebo se jedná o návrat k problémům, které vedly stranu na okraj politického spektra?

Výborný prohlašuje, že KDU-ČSL by měla stát na “rozumné středové politice” a neříkat lidem, jak mají žít. To jsou slova, která mohou na první pohled působit rozumně, ale v kontextu české politické scény zní jako alibistické klišé. Tvrdit, že lidovci budou vyvažovat „levicový socialismus“ a „neomezený pravicový kapitalismus“, v době, kdy česká společnost čelí hlubokým sociálním a ekonomickým problémům, je neodvážné a nedostačující. Potřebujeme jasné odpovědi, ne vágní středové fráze.

Výborného klíčová strategie, tedy spolupráce s ODS a setrvání KDU-ČSL v současné koalici, se jeví jako přetrvávající snaha být jen pouhým přílepkem k silnějšímu politickému hráči. Tím riskuje, že KDU-ČSL ztratí svou vlastní identitu a přestane oslovovat široké vrstvy voličů, kteří stranu vnímají jako konzervativní, ale sociálně citlivou alternativu. Spojení s ODS může sice krátkodobě zajistit přístup k moci, ale zároveň hrozí, že lidovci zůstanou v permanentním stínu silnějšího koaličního partnera.



Ministr Výborný také jasně ukazuje, koho si představuje jako svou pravou ruku: ministra životního prostředí Petra Hladíka. Tento krok zřejmě znamená, že KDU-ČSL bude nadále součástí Fialovy vlády, která čelí kritice kvůli nedostatečným krokům v oblasti boje proti klimatické změně, chabé sociální politice a rostoucí ekonomické nerovnosti. Výborný tím naznačuje, že KDU-ČSL bude pokračovat v politice „jakoby středové“, ale ve skutečnosti submisivní vůči ODS.

V této situaci je legitimní se ptát: je opravdu Marek Výborný tím, kdo může KDU-ČSL vrátit zpět na scénu jako relevantní politickou sílu? Nebo je jeho kandidatura spíše symbolem konzervativní strany, která se bojí skutečných změn? Lidovci musí přehodnotit svou strategii, pokud nechtějí zůstat jen pěšcem ve hře jiných politických hráčů. Výborného kandidatura přináší více otázek než odpovědí, a pokud strana zvolí jeho cestu, mohla by se ocitnout na cestě k postupnému zániku vlastní relevance.

Psali jsme:

Je čas, aby lidovci začali uvažovat o nové generaci leadershipu, která se nebude bát vytyčit jasné směřování a prosazovat politiku, která bude mít odvahu čelit aktuálním výzvám, namísto toho, aby se spokojili s rolí tichého partnera v koalici.

(jar, prvnizpavy.cz, foto: arch.)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?