Kalousek naprosto rozcupoval vládu i Stanjurův návrh rozpočtu

politika

Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek a také bývalý předseda TOP 09 ostře zkritizoval ekonomickou politiku současné vlády a uvedl, že ministr financí Stanjura při sestavování státního rozpočtu na příští rok profesně selhal.

Kalousek naprosto rozcupoval vládu i Stanjurův návrh rozpočtu
Miroslav Kalousek
13. října 2024 - 06:05

„Měl jsem dva premiéry z ODS. Byli odlišní a vztahy jsme měli různé. Ale stoprocentně vím, že kdybych jim přinesl v rozpočtu ‚cinknutá’ čísla, tak mě s tím oba vyrazili ze dveří a nařídili přepracovat. ODS měla v genech, že rozpočet musí být pravdivý a poctivý. Je velkým politickým zklamáním, že už to v genech nemá,“ uvedl Kalousek na svém profilu na sociální síti X.

Kalousek také kritizoval v pořadu Interview na ČT24 schodek státního rozpočtu na příští rok, který byl navržený původně ve výši 230 miliard korun a posléze zvýšený na 241 miliard korun. Kalousek ho považuje za neospravedlnitelný. 

„Máme normální ekonomické časy, máme sice malý růst, ale růst. Nemáme vůbec žádnou nezaměstnanost, není tady žádná krize,“ prohásil Kalousek.



„O výši schodku se můžeme přít, můžeme mít různé názory a můžeme leccos ospravedlnit nezbytností koaličních kompromisů. Ale nemůžeme ospravedlnit a omluvit nepravdivá a nereálná čísla ministerstva financí. Poškozuje to všechny občany v České republice,“ uvedl dále v Interview ČT24.

Vláda ale schodek ospravedlňuje rekordně vysokými investičními výdaji. „Investiční výdaje jsou samozřejmě v pořádku, ale pokud si na všechny z nich musíte půjčit, tak to v pořádku není,“ konstatoval Kalousek.

Na Stanjurovo prohlášení, že schodek je v porovnání se sousedními zeměmi zdaleka nejlepší, reagoval Kalousek slovy. „Porovnáte-li to se schodkem v Maďarsku nebo na Slovensku, tak ano, ale tady jde o trendy. A trend je v našem případě děsivý. Vládě budiž chvála za to, že se jí konsolidačním balíčkem podařilo to, že se problém nezhoršuje, protože by se zhoršit mohl, ale nezlepšuje se. Je zakonzervovaný.“

Psali jsme:

Stanjura podle Kalouska při sestavování státního rozpočtu na příští rok profesně selhal. „Můžeme mít různé názory na výši deficitu, ale nemůžeme mít různé názory na to, jestli položky v deficitu mají být reálné, úplné, pravdivé. Protože když nejsou pravdivé, a stanovisko Národní rozpočtové rady je nemilosrdné, tak to skutečně poškozuje každého občana v České republice,“ zdůraznil exministr Kalousek. 

(dan, prvnizpravy.cz, repro: nova tv)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?