Jiří Jaroš Nickelli: Když český generál NATO blouzní?

politika

Odvážil jsem se dosti hyperbolického titulku následující stati? Odkazuji na videozáznam pana generála Karla Řehky zveřejněný na síti Tiktok, píše v komentáři Jiří Jaroš-Nickeli.

Jiří Jaroš Nickelli: Když  český generál NATO blouzní?
Jiří Jaroš-Nickeli, historik
5. srpna 2024 - 04:20

Pokud máme za to, že videozáznam je originální, pak musíme trvat na tom, že výroky pana generála vyvolávají pro občana dojem blouznění. Abychom nebyli napadeni pro pomluvu či pro orgány nevyvolávali dojem nařčení, citujme z předmětného videa výroky:

„My dneska jako armáda se připravujeme na ten nejhorší scénář,  to znamená na nějakou válku velkýho rozsahu, vysoký intenzity, s technologicky vyspělým protivníkem, válku s jadernou velmocí, to je třeba říct, válka s jadernou velmocí nemusí být válkou jadernou.

My v zásadě na to máme. My jsme silnější, jsme jako vyspělí, silní, pevní, máme dobrou ekonomiku, jsme součástí nejlepší aliance na světě, jsme obklopeni přáteli. Rusko pro nás nemůže být problém".
 
Když jsem slyšel tato slova pana generála na videozáznamu (pokud je tato zpráva pravdivá, jak by pravil prof. Schulze z Verneova románu Ocelové město), zůstal jsem doslova jako v „Jiříkově vidění".  Pokud je tato zpráva pravdivá, myslel toto pan generál vskutku vážně? Anebo, jak praví pan prof. Drulák ve svých rozborech situace, dostal pan generál instrukce k takovému projevu?

Toto nejsou pouhé řečnické otázky. Tady - pokud bereme slova pana generála s vysokou vážností - jde o všechno! Tady se jedná o bytí a nebytí státu, republiky, národa a menšin v něm příchozích.

Pan generál vyvolává na videozáznamu (pokud je to pravý záznam) dojem muže, naprosto přesvědčeného o pravdách předneseného. Ovšem jeho přesvědčení není žádnou zárukou pozitivního výsledku takového osudného kroku, jako je válka s jadernou velmocí. Může řadový občan, který je denně vystaven opačným poměrům republiky (která například Číně připadá jako občané jednoho či dvou jejich velkých měst), občan vystavený všemu možnému i nemožnému - jen nikoli nějaké vyspělé ekonomice! - souhlasit s panem generálem?? Může občan státu, jehož jediný trvalý statek posledního třicetiletí je nedostatek (počínaje léky a konče bydlením nebo podporou sociálně slabých atd. do nekonečna), souhlasit s panem generálem? Může souhlasit s tvrzením, že jsme obklopeni přáteli, a že jsme v alianci, která je nejlepší na světě?? Kde sebral pan generál taková tvrzení a čím je může podložit?


Mnichovskou zradou, rozbitím ČSFR, bombardováním bratrského Srbska, úprkem z Afghánistánu, bratrovražednými válkami Jugoslávie nebo Ukrajiny za iniciativy fašistů světového kalibru?? Za co by měli padnout naši mladí branci, za co by měli umírat civilní občané  malého státečku, jehož ekonomika se sotva drží nad vodou?

Pokud pan generál se cítí být členem NATO, pak se nemůžeme jeho fantasii divit. Ale pokud to má být český generál, vyvolává to dojmy občanstva maximálně neklidné až katastrofální.

My, pozůstalí po obětech a bojovnících II. světové války, nechceme být součástí žádné nové války. My - a někteří z nás, co zažili válku v Jugoslavii nebo válku NATO proti Srbsku 1999 - dobře víme , jak strašlivá, nestvůrná, ničivá může být i nejaderná válka, „i pouze s ochuzeným uranem".

Proto se musím každé válce postavit a bránit mír - ať je to v Gaze, na Ukrajině, nebo na Balkáně, ať je to všude. A žádné „noty a instrukce NATO" či jiných mocenských struktur nás od našeho stanoviska neodradí.

(rp.prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: