Jiří Čunek: Naděje pro návrat lidovců ke konzervativním kořenům

politika

Dlouholetý senátor a někdejší lídr strany Jiří Čunek vstupuje do boje o předsednicky post KDU-ČSL jako představitel konzervativního křídla s jasnou vizí: vrátit stranu k jejím morálním a historickým hodnotám.

Jiří Čunek: Naděje pro návrat lidovců ke konzervativním kořenům
Jiří Čunek (KDU-ČSL)
17. října 2024 - 06:05

Tento krok přichází v době, kdy KDU-ČSL čelí otázkám ohledně svého směřování, zejména ve vztahu k jejímu zapojení do liberálněji orientované koalice SPOLU.

Jiří Čunek není v politice nováčkem. Již jednou stranu vedl a jeho odhodlání navrátit KDU-ČSL na cestu konzervativních hodnot pramení z hlubokého přesvědčení o poslání, které tato tradiční strana v české politice vždy měla. Pod jeho vedením se lidovci stavěli jako strážci rodinných hodnot, tradičního uspořádání společnosti a zastánci konzervativní sociální a ekonomické politiky. Nyní však podle Čunka strana ustoupila od svých základů a začala koketovat s liberalismem, což vede k její ztrátě identity.

Čunek vyjadřuje nespokojenost s tím, jak KDU-ČSL v posledních letech opustila své konzervativní kořeny ve prospěch kompromisů a rozmělnění svých postojů. Strana, která byla historicky spojována s obhajobou křesťanských hodnot a zájmů tradiční rodiny, se podle něj musí vrátit ke své původní filozofii, která je založena na podpoře normálních rodin, hodnotě práce a stabilní společnosti.



Cesta zpět ke kořenům by mohla znamenat znovuobjevení poslání, které KDU-ČSL dlouhá léta definovalo. Konzervativní hodnoty, které stály u zrodu strany, se podle Čunka nesmějí vytrácet. Lidovci by měli opět stát pevně na straně tradičních morálních zásad, kde rodina hraje klíčovou roli a kde stát chrání přirozený společenský řád. Podle Čunka má strana, která je druhou nejstarší politickou formací v zemi, stále co říci k zásadním otázkám dnešní společnosti, ale musí se pevně držet své vize a nevzdávat se pod tlakem liberálních tendencí.

Psali jsme:

Návrat k těmto kořenům by navíc neměl být pouze ideologický. Čunek poukazuje i na konkrétní politické chyby, kterých se KDU-ČSL dopustila, zejména v oblasti ekonomiky. Zrušení superhrubé mzdy, podpora vládních opatření, která vedla ke zvyšování daňové zátěže, to vše jsou kroky, které podle něj stranu odvedly od její tradiční voličské základny, tedy lidí, kteří chtějí žít v zemi, kde práce, rodina a odpovědná správa státu hrají hlavní roli.

Psali jsme:

Jiří Čunek tedy nabízí nejen návrat k hodnotám, ale také jasnou politickou cestu, která by stranu přivedla zpět k jejím kořenům. Pro mnohé voliče a členy strany je to přesně to, co KDU-ČSL potřebuje: návrat k jasně definovaným, konzervativním principům, které učinily lidovce důležitým hlasem v české politice. Pokud se mu podaří uspět, může to znamenat nejen změnu vnitřního směřování KDU-ČSL, ale také její znovunalezení role v širším politickém spektru – jako strážce hodnot, na kterých byla česká společnost dlouho budována.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?