Je prezdient dezolát, nebo už je pravda venku, ptá se Matějka

politika

Prezident Petr Pavel uvedl v rozhovoru pro americký deník The New York Times, že Ukrajina musí být realistická v otázkách ohledně vlastních cílů a Kyjev si musí uvědomit, že některá území zůstanou "alespoň dočasně" pod ruskou kontrolou.

Je prezdient dezolát, nebo už je pravda venku, ptá se Matějka
Petr Pavel, prezident ČR
25. září 2024 - 06:30

„Nejpravděpodobnějším výsledkem války je to, že část ukrajinského území bude dočasně pod ruskou okupací," domnívá se prezident, exnáčelník generálního štábu české armády a bývalý předseda vojenského výboru NATO s tím, že tato "dočasnost" může trvat roky.

Nad výrokem prezidenta Pavla se pozastavil bývalý člen Svobodných František Matějka, který si klade otázku, zda-li už je pravda skutečně "venku" a nemusíme se bát o ni mluvit, nebo zda-li se z pana prezidenta stal také "přisluhovač Kremlu" a "ruský šváb".



„Ukrajina musí být realistická ohledně svých válečných cílů a přijmout, že část území by mohla alespoň dočasně zůstat pod ruskou kontrolou, řekl v rozhovoru s americkým deníkem The New York Times prezident Petr Pavel. Podle Pavla, kterého deník popisuje jako jednoho z největších zastánců Ukrajiny v její obraně proti ruské invazi, je načase, aby se Ukrajinci a jejich příznivci postavili čelem k tomu, co je podle něj realita. 

"Nejpravděpodobnějším výsledkem války bude, (...) že část ukrajinského území bude pod ruskou okupací, dočasně,“ řekla hlava státu na návštěvě Spojených států. Ukrajina ani Rusko podle Pavla nemohou očekávat, že dosáhnou svých maximalistických cílů. "Mluvit o porážce Ukrajiny nebo o porážce Ruska, to se prostě nestane," dodal s tím, že "konec bude někde mezi".

Psali jsme:

Souhlasím s Petrem Pavlem a ptám se: Už se o tom samém, co řada z nás tvrdí už dlouho a teď se k tomu přihlásil i prezident České republiky, může konečně normálně mluvit bez toho, aniž bychom za to dostávali nálepky "agentů Putina", "přisluhovačů Kremlu" a slovy Otakara Foltýna jsme byli "sviněmi", nebo je tím vším dnešním dnem i Petr Pavel?", zakončil svůj komentář k výroku prezidenta Pavla otázkou Matějka. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?