Je podpora Ukrajiny evropskou slepou uličkou?

politika

Válka na Ukrajině pokračuje už více než dva a půl roku. Evropská unie a Spojené státy mají dodat více zbraní a financí, aby Ukrajina dokázala čelit ruské armádě. Ale je tato podpora skutečně udržitelná? A co víc - má vůbec smysl?

Je podpora Ukrajiny evropskou slepou uličkou?
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
22. září 2024 - 06:30

Válka na Ukrajině pokračuje už více než dva a půl roku a ruské ofenzivy na frontě postupují. Ukrajina pod vedením prezidenta Vladimira Zelenského neustále volá po rychlejší a větší podpoře ze Západu. Evropská unie a Spojené státy mají dodat více zbraní a financí, aby Ukrajina dokázala čelit ruské armádě. Ale je tato podpora skutečně udržitelná? A co víc - má vůbec smysl?

Zelenskij žádá Evropu o další miliardy eur na zbraně a obranu, zatímco Evropa sama čelí rostoucí ekonomické krizi. Největší ekonomika kontinentu, Německo, trpí poklesem průmyslové výroby, vysokými cenami energií a následky nedávných povodní. Francie i jižní státy Evropy jsou rovněž v problémech. Německý průmysl, kdysi motor evropské ekonomiky, stagnuje a potýká se s vnitřními problémy, které ohrožují celý region. V této souvislosti je otázkou, zda je Evropa schopna nadále financovat válku, která nemá jasné vyhlídky na brzký konec.

Podpora Ukrajiny se začíná jevit jako ekonomické břemeno, které může Evropu stáhnout ještě hlouběji do recese. Zatímco politické elity, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, slibují Ukrajině pokračující podporu, jak uvádí agentura Arabnews, reálná situace na evropském kontinentu ukazuje, že Evropa možná míří do ekonomické slepé uličky.

Podpora Ukrajiny byla původně založena na morálním principu – pomoci nezávislému státu bránit se proti agresorovi. Ale jak dlouho je možné tuto pozici udržet, když Evropa sama zažívá jednu krizi za druhou? Ukrajinští představitelé opakovaně žádají o více zbraní a peněz, přičemž zmiňují důležitost rychlých rozhodnutí ze strany Západu, která by měla padnout mezi říjnem a prosincem letošního roku. Avšak za současných podmínek se tato rychlá rozhodnutí mohou ukázat jako nesplnitelná.



V době, kdy si jednotlivé státy Evropské unie musí hlídat své vlastní rozpočty, je otázkou, zda se podpora Ukrajině nezmění v utopii. Státy jako Německo či Francie si možná brzy uvědomí, že jejich ekonomická stabilita je přednější než vleklý konflikt na východě Evropy. Může Evropa podporovat válku, zatímco její vlastní ekonomiky kolabují?

Zelenskij také spoléhá na Spojené státy, zejména na prezidenta Joe Bidena, jehož rozhodnutí považuje za klíčová pro úspěch ukrajinského válečného plánu. Ale co to vypovídá o Evropě? Je Evropa opravdu schopna rozhodovat o své vlastní budoucnosti, nebo jen následuje americkou agendu?

Spojené státy nadále tlačí na vojenskou podporu Ukrajiny, ale za jakou cenu pro Evropu? Je nepochybné, že USA mají větší ekonomické rezervy než Evropa, ale evropské státy se možná brzy ocitnou ve stavu, kdy budou muset přehodnotit své priority. Bidenova administrativa možná vnímá podporu Ukrajiny jako strategickou otázku v rámci boje proti Rusku, ale pro Evropu je to otázka přežití vlastní ekonomické stability.

Psali jsme:

Zelenskij oznámil, že Ukrajina plánuje posílit domácí výrobu zbraní, především dronů a raket, ale zůstává otázkou, zda je to realistické. Ukrajina je závislá na zahraniční finanční a materiální podpoře a její snaha o soběstačnost v oblasti výroby zbraní je značně omezená. Válka s Ruskem už rozvrátila značnou část ukrajinské ekonomiky a infrastruktury. Jak dlouho bude Ukrajina schopna udržet výrobu v takových podmínkách?

Zatímco Rusko zvýšilo produkci dronů desetinásobně, Ukrajina stále bojuje s nedostatkem zdrojů. I přes všechny sliby a plány zůstává otázka, zda Ukrajina dokáže udržet krok s ruskou vojenskou mašinérií bez trvalé a masivní pomoci ze zahraničí.

Podpora Ukrajiny může být pro Evropu stále více sebedestruktivním krokem. S rostoucími ekonomickými problémy, zejména v Německu a dalších klíčových státech EU, se zdá, že evropské kapacity na podporu Ukrajiny jsou na pokraji vyčerpání. Politická prohlášení a sliby ze strany lídrů EU možná vypadají dobře na papíře, ale realita je daleko komplikovanější.

Otázka, kterou si Evropa musí položit, zní: Jak dlouho ještě můžeme pokračovat v podpoře Ukrajiny, aniž bychom sami ohrozili vlastní budoucnost?

(nov, arabnews, repro: G Tufano)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 9%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif