Je 60 let starý film Vinnetou rudý gentleman nadčasový nebo záludný?

politika

„Pokolikáté jste už viděli film Vinnetou rudý gentleman  natočený před šedesáti lety v roce 1964 na území bývalé Jugoslavie? Uznejte, že šedesátiletý  film je v současné době nevysílatelný, neboť je v něm všechno, proti čemu Evropská unie  brojí, " má jasno nejmenovaný student politologie. 

Je 60 let starý film Vinnetou rudý gentleman nadčasový nebo záludný?
Je film Vinnetou rudý gentleman nadčasový nebo záludně nebezpečný
18. července 2024 - 07:08


Důvod utajení jména student politologie zdůvodňuje obavami, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu, spolužáci za idiota a udavači za proruského švába.

Jak jste proboha na to s tím Vinnetuem přišel?

„Vy jste si toho nevšimli, že ve filmu je mnoho v současné době neomluvitelných  skutečností jako jsou například  vraždění zástupců menšin v zemi   našich přátel v zámoří konkrétně ze Spojených států amerických? A kdyby jen to. Vedle toho, když tam ve filmu například hoří rafinérie ropy,  jsou tam i závažné přestupky proti životnímu prostředí ?"

Můžete uvést nějaký příklad neomluvitelných  skutečností ?


„To si pište, že ano.  Vy si už nepamatujete, že v tom filmu  se Vinnetou s Old Shatterhandem jako propagátoři  přátelství a míru mezi indiány a bělochy snaží zajistit mír a na setkání s náčelníky indiánských kmenů s velitelem pevnosti  chtějí  potvrdit  mír řádnou smlouvou. Krátce předtím  je však jedna z indiánských vesnic přepadena bandity a podepsání smlouvy je ohroženo. Opětným nepokojům zabrání veliteův  syn, když požádá o ruku krásné dcery jednoho náčelníka. Ribana je však zamilována do Vinnetua, ovšem  když ten vidí, že tento sňatek pomůže míru, sám  přesvědčí Ribanu, aby si poručíka vzala. Jenže bandité, když zjistí, že dohoda s indiány byla podepsána a v krajině může zavládnout mír,  hned poté  povraždí bílé osadníky směřující do míst svých nových domovů. Bandité ty bělochy krutě nemilosrdně  všechny zabijí, ale zakamuflují to tak, aby to vypadlo, že je zabili původní obyvatelé ... indiáni. Velitel pevnosti se po svědectví  bandity, který  převlečený  za jediného zachráněného osadníka líčící vymyšlenou krutost indiánů, rozhodne indiány potrestat a vypraví proti nim trestnou jednotku."

To vyprávíte děj filmu, který všichni známe, ale proč by zrovna pro tyto  epizody neměl být  v televizi odvysílaný celý film šedesát let starý?

„Znáte šťouravé zejména starší  české televizní diváky? Co když zrovna některé  napadne,  když se podobné kamufláže mohou provádět ve filmu o indiánech, proč by to nešlo v reálném životě v současné době, třeba i na s Ruskem válčící Ukrajině. Pak někoho přesvědčujte, že   u nás jediná  a stále připomínaná  verze o masakru v Buči, je zrovna ta pravdivá, když   ve filmu o zamilovaném Vinnetuovi na vlastní oči vidíte, jak je to  snadné nastrčit  mrtvoly osadníků, aby  vypadaly, že je zabil někdo jiný, než je skutečně zabil. Není ani trochu nikomu divné, že  zrovna v době, kdy se jeden evropský premiér snaží odstartovat mírová jednání mezi představiteli válčících zemí, jako na potvoru se hned poté  zveřejní záběry o bombardování největší dětské nemocnice v hlavním městě přepadené země, po  kterém je novinářům oznámeno, že přitom brutálním náletu na dětskou nemocnici zahynuly čtyři dospělé osoby. Kdo by pak chtěl jednat o míru s agresorem, který bombarduje dětskou nemocnici patrně s dobře v krytech ukrytými nemocnými dětmi?"
     
Dá se něco dělat,  aby lidi po zhlédnutém   filmu o Vinnetuovi  nenapadali tyto souvislosti? Mohou být tyto filmy vůbec  vysílatelné i při současném vidění světa v tuzemské televizi?

„Jediné řešení, aby  filmy o Vinnetuovi mohly být vysílatelné i s těmi  z pohledu současníka záludnými   scénami, je v těch místech film rázně  přerušit a zařadit krátké vysvětlení přímo od v zahraničí vyškolených aktivistů, ve kterém bude  divákům sděleno, v jaké době byl film natočený,  co je na něm závadné   a co si o tom mají myslet a raději hned odsoudit ty, kteří by si mysleli něco jiného.  Ostatně se už přihlásila jedna nezisková organizace Lidé v řiti, která na tato vysvětlení připravila  populární a přitom odborný projekt ve spolupráci s pražskými středoškoláky sdružujícími  se v Klubu vymytých mozků."


Jak myslíte, že to dopadne?

„Uvidíme, řekl slepý."









Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...




(ps, Prvnizpravy.cz, koláž: ps)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?