Jaroslav Štefec: Myslím, že to nemá zapotřebí

politika

Debata kolem návrhu na „přidělení“ 95.000 Kč měsíčně manželce prezidenta Evě Pavlové má svou logiku, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Jaroslav Štefec: Myslím, že to nemá zapotřebí
Jaroslav Štefec
10. října 2024 - 02:20

Stejně tak mají logiku negativní odezvy na tento nesmyslný a amorální požadavek za situace, kdy se důchodcům a dalším ekonomicky (a bohužel i politicky) slabým skupinám obyvatel ČR těžce přitahují „finanční otěže" a pimprlata, hrající si na politickou reprezentaci naší země, neustále omílají nutnost šetřit a snižovat náklady. Hlavně ty sociální, samozřejmě.

V článku na serveru Seznam zprávy Petr Pavel de facto přiznal, že podnět na měsíční výplatu pětadevadesáti tisíc pro jeho ženu pochází od něho. Představil v něm zajímavý konstrukt, jehož jediným cílem je „pumpnout“ český stát o další peníze. Požaduje totiž, aby se doba, po kterou bude on sám hrát roličku prezidenta ČR, započítávala do důchodu jeho ženy a aby jí stát „za reprezentaci země“ hradil i zdravotní a sociální pojištění. K tomu ale musí Pavlová pobírat oficiálně plat. Což zřejmě má být oněch 95.000 korun, samozřejmě „čistá ruka“. Sociální a zdravotní z cca 126.000 hrubého přijde občany ČR na dalších 31.000 Kč. 

Paní prezidentové nejspíš nestačí k repere účelům odměna za stále pokračující výkon funkce zastupitelky a předsedkyně kontrolního výboru obce Černouček. Viditelně ji ale nestačí ani nemalý důchod, vyplácený z prostředků MO ČR, který jí jako bývalé vysoké důstojnici ČSLA / AČR podle zákona náleží. Jeho výše může být velmi variabilní a spolehlivě se pohybuje ve výrazně vyšších desítkách tisíc korun. O což se navíc manžel z titulu svých funkcí určitě postaral.

Požadavek na plat pro svou ženu Pavel podpořil tvrzením, že stejně jako on, i jeho žena slouží zájmům českého státu. Podle něj „společně pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují a výdaje, spojené s touto službou, je třeba uhradit“. Pokud to myslel skutečně vážně, měli bychom se mít na pozoru. Ukázal tím totiž buď zásadní neznalost Ústavy ČR a příslušných zákonů (což je u prezidenta republiky na pováženou), nebo (což je podstatně horší) neochotu se jimi řídit. Navíc se minimálně mýlí, když tvrdí, že se oněch pětadevadesát tisíc korun, potenciálně vyplácených jeho ženě, jen jaksi "přerozdělí" z jemu přidělených prostředků.


Vedle platu prezidenta republiky, aktuálně činícího 341.200 Kč, mu totiž český stát každý měsíc vyplácí ještě tzv. "víceúčelovou paušální náhradu" ve výši 317 500 korun. Ta logicky pokrývá i náklady na akce, kterých se jako soukromá osoba zúčastňuje jeho žena (principiálně odmítám dementní mediální označení "partner"). Ta je ze všech možných hledisek soukromou osobou, bez jakéhokoliv nároku na nějaké "speciální" náhrady nebo platy. Oficiální prezidentské akce v ČR i v zahraničí, včetně takových, na nichž je Pavlová formálně "hlavní osobou", jsou tak či onak hrazeny z peněz daňových poplatníků, přidělených Hradu, nikoliv z jejích "soukromých" peněz. 

Jak je vidět, Eva Pavlová jako soukromá osoba i jako manželka muže, zaměstnaného z vůle části českých občanů coby prezidenta republiky, má k dispozici dostatek jak soukromých, tak veřejných prostředků k tomu, aby, slušně oblečena a učesána, mohla doprovázet manžela všude tam, kde je to pro reprezentaci ČR účelné. Nevidím proto sebemenší důvod zatěžovat státní rozpočet dalšími platbami jen proto, že Petr Pavel hodlá zlepšit finanční zajištění sebe a své manželky i pro období po definitivním ukončení zaměstnaneckého poměru s českým státem. Myslím navíc, že to nemá zapotřebí.


Snad ještě dodatek k minulému postu v návaznosti na poznámku o odmítnutí termínu "partner". Možná není ani tak účelem dostat další peníze pro prezidentský pár, jako spíš otevřít Overtonovo okno pro budoucí volbu prezidenta - řádného člena LGBTQ+. Stačí si přečíst příslušný paragraf návrhu změny zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, navržený MPSV, kde se v § 15 Náhrady výdajů, odstavec (2) nově praví:
"Manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky (partner je zde výslovně chápán ve smyslu Zákona č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství) náleží výceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 % zvláštní výceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky dle odstavce (1)."

Tak tohle je už fakt prasárna.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?