Jaroslav Doubrava - Kursk: Umírání Rusů a Ukrajinců začalo na Majdanu

politika

<< SERIÁL (6) >> Také v Kurské oblasti ukrajinští vojáci umírají kvůli šíleným ultranacionalistickým militantům, protože ruské obyvatelstvo již 10 let ví, že jejich boj je oprávněný. Vina není na ruském vedení, komentuje Jaroslav Doubrava.

Jaroslav Doubrava - Kursk: Umírání Rusů a Ukrajinců začalo na Majdanu
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
25. září 2024 - 03:20

Začalo to Majdanem. Prvním legislativním aktem z majdanského převratu nové vlády po svržení prezidenta Janukovyče bylo 23. února 2014 zrušení zákona z roku 2012, který potvrdil na Ukrajině ruštinu oficiálním jazykem. To je, jako by v ČR byla povolena jenom čeština, a již nebylo možno na úřadech jednat a podávat písemnosti i v jazyce slovenském. 

Způsobilo to ohromnou nevoli u rusky mluvícího obyvatelstva Ukrajiny. Výsledkem byly tvrdé represe kyjevských nacionalistických jednotek proti rusky mluvícím regionům (Oděsa, Dněpropetrovsk, Charkov, Lugansk a Doněck), které byly prováděny od února 2014 a vedly k občanské válce a několika tvrdým masakrům (nejznámější byly v Oděse a Marioupolu). Na konci léta 2014 se ubránily proti kyjevským jednotkám jenom dvě velké enklávy - Republiky Doněck a Lugansk.

V té době podle hodnověrných informací z OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) nedošlo k dodávkám zbraní a vojenského vybavení z Ruska. K nepravdivému obvinění tehdy docházelo téměř výhradně od polských zpravodajských služeb.

Konflikt v roce 2014 vyprovokovala nová proamerická vláda v Kyjevě.

Útočníkem je NATO prostřednictvím kyjevského režimu 

Obyvatelé Ruské federace intuitivně cítí, že válka na Ukrajině není vinou ruského vedení, ale v důsledku záměru jestřábů v USA.

Totéž si myslí i John J. Mearsheimer. Je profesorem politologie na Chicagské univerzitě, kde vyučuje od roku 1982. V roce 1970 absolvoval West Point a poté sloužil pět let jako důstojník v americkém letectvu. V roce 1975 nastoupil na postgraduální studium politologie na Cornellově univerzitě. Titul Ph.D. získal v roce 1980 atd. 

Dne 7. srpna 2024 na australském politickém webu vyšel jeho článek „Kdo způsobil válku na Ukrajině?“ (https://johnmenadue.com/who-caused-the-ukraine-war/). 

Kdo je trpělivý, tomu nabízím dlouhý úryvek z článku: „… Mezi lety 1991 a 2014, kdy vypukla ukrajinská krize, téměř nikdo ve Spojených státech nebo v západní Evropě necharakterizoval Rusko jako vrozeně agresivní…
… na Západě téměř nikdo netvrdil, že Putin měl imperiální ambice od chvíle, kdy v roce 2000 převzal otěže moci, až do vypuknutí ukrajinské krize 22. února 2014. V tu chvíli se z něj náhle stal imperiální agresor. Proč? 

Protože západní lídři potřebovali důvod, aby ho obvinili z toho, že krizi způsobil.

Důkazem toho, že Putin nebyl během svých prvních čtrnácti let v úřadu považován za vážnou hrozbu, je to, že byl v dubnu 2008 pozván na summit NATO v Bukurešti, kde aliance oznámila, že Ukrajina a Gruzie se nakonec stanou členy. Putin byl samozřejmě tímto rozhodnutím rozzuřen a dal hněv najevo. Ale jeho opozice vůči tomuto oznámení neměla na Washington téměř žádný vliv, protože ruská armáda byla považována za příliš slabou na to, aby zastavila další rozšiřování NATO, stejně jako byla příliš slabá na to, aby zastavila vlny expanze v letech 1999 a 2004. Západ se domníval, že by mohl Rusku opět nacpat do chřtánu expanzi NATO.

S tím souvisí, že rozšiřování NATO před 22. únorem 2014 nebylo zaměřeno na zadržování Ruska. Vzhledem k smutnému stavu ruské vojenské moci nebyla Moskva v pozici, kdy by mohla dobýt Ukrajinu, natož provádět revanšistickou politiku ve východní Evropě. Je výmluvné, že bývalý americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul, který je neochvějným obráncem Ukrajiny a ostrým kritikem Putina, poznamenává, že ruská anexe Krymu v roce 2014 nebyla před vypuknutím krize plánována; byl to impulzivní krok v reakci na puč, který svrhl ukrajinského proruského vůdce. Stručně řečeno, expanze NATO neměla za cíl zadržet ruskou hrozbu, protože Západ si myslel, že žádná neexistuje.

Teprve když v únoru 2014 vypukla ukrajinská krize, začaly Spojené státy a jejich spojenci náhle popisovat Putina jako nebezpečného vůdce s imperiálními ambicemi a Rusko jako vážnou vojenskou hrozbu, kterou musí NATO zkrotit. Tento prudký posun v rétorice byl navržen tak, aby sloužil jednomu zásadnímu účelu: umožnit Západu svalit vinu za krizi na Putina a zbavit Západ odpovědnosti. Není překvapením, že toto vyobrazení Putina získalo mnohem větší pozornost poté, co Rusko 24. února 2022 napadlo Ukrajinu…“

Nelze se divit, že se dnes dvě třetiny Rusů (67 %) domnívají, že se věci v zemi ubírají správným směrem, jenom 20 % tvrdí opak a 13 % respondentů mělo problém odpovědět. (www.levada.ru/2024/08/29/rejtingi-avgusta2024-goda-otsenki-polozheniya-del-v-strane-nastroeniya-respondentov-odobrenie-organov-vlasti-doverie-politikam-i-partiyam/)

Nelze se divit ani tomu, že 9. září uveřejnily novinky.cz článek o tom, že „V Rusku skončily regionální volby. Podporovatelé Kremlu pohodlně zvítězili“, jak zněl titulek.

Text byl legrační. Tvrdí se v něm: „Bez překvapení skončily ruské regionální volby…“ Nebyly bez překvapení. Západníci, včetně novinářů píšících do novinek.cz, doufali, že regionální volby prokáží nespokojenost v regionech s vládní politikou. Místo toho v článku muselo zaznít: „Své posty v nich obhájili všichni dříve zvolení gubernátoři, případně činitelé, které předtím dočasným vedením regionů pověřil prezident Vladimir Putin…“

To potvrdilo předtím uveřejněné průzkumu veřejného mínění, že se dvě třetiny Rusů domnívá, že se věci v zemi ubírají správným směrem.

Co bude dál?


Začátek září 2024: Kyjev, navzdory problémům na Donbasu, stahuje nové zálohy do Kurské oblasti. Ukrajinský prezident se dušoval, že dobytá ruská území udrží co nejdéle.

Putin 5. září v projevu na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku řekl, že ruská armáda postupně vytlačuje" Ukrajince z Kurské oblasti a urychlila ofenzívu na Donbasu.

Putin řekl, na čem se shodují odborníci východu i západ, že útoku na Kurskou oblast se účastní „dobře vycvičené" jednotky Ukrajiny, a proto se nepřítel v klíčových oblastech" na Donbasu oslabil. Ruské jednotky urychlily ofenzívu na východní Ukrajině. 

Tento trend bude pokračovat. 

Podle posledních odborných odhadů se nemění prvotní odhad z poloviny srpna, že získaly boje v Kurské oblasti poziční charakter a ozbrojené síly Ukrajiny posilují obranné pozice – připravují minová pole, vybavují protitankové příkopy, zákopy a dlouhodobá palebná stanoviště.

Podle americké NBC 3. září ukrajinský prezident uvedl, že Kyjev plánuje na neurčito držet území obsazené v kurské oblasti, a snaží se tím donutit Rusko, aby zasedlo k jednacímu stolu. Nikdo nepochybuje, že jde jenom o propagační výkřik.

Měsíc po útoku na ruské pohraničí poblíž Kurska platí předpoklady z poloviny srpna: Kurská oblast se stala pro kyjevský režim pastí. Zde si nechali dobrovolně blokovat několik desítek tisíc vojáků, mnohé ze zkušených jednotek.

Pro ruské vedení je mediálním velkým darem, že se dostala pozornost i užívání napalmu  ukrajinskou armádou. Má to tradici již od roku 2014. Např. začátkem června 2014 byly na okraji Slavjansku použity zápalné fosfor-termitové miny ráže 120 mm. 

Dnes nasadily tzv. agrodrony" používané k ošetření polí po celém světě již deset let. Patří mezi tzv. těžké drony. V civilní verzi mohou nést nádrž s kapalinou od 40 do 60 litrů. A standardní systém pro postřik polí.

O tom všem se psalo v zahraničním tisku 5. září 2024.

Proto se nikdo nemůže divit, pokud zakopané ukrajinské jednotky budou plošně zničeny kombinací termobarických a zápalných bomb, včetně fosforových.

Ruští vojenští zpravodajové takové útoky budou jistě barvitě popisovat jako příběhy doražení ukrajinských jednotek v pasti. Jako obraz ukrajinské bezmocnosti.

Číňané 4.září zhodnotili kurský fenomén tím, že napsali: „Mainstreamové ukrajinské médium "Kyiv Independent" uvedlo: Když svět viděl, jak ukrajinská armáda roztrhala ruskou vlajku v Kursku, ruská vlajka byla vztyčena v jedné ukrajinské osadě za druhou poblíž Doněcka. ”

Kromě západních propagandistů rozumný člověk ukrajinskému vedení již nedůvěřuje.

Nečekejme, že situace směřuje k příměří nebo dokonce vyřešení problému. To poslední co USA potřebují je ukončení opotřebovávacích bojů na Ukrajině. Dokud bude ukrajinské vedení primitivní jako dosud, počet mrtvých Ukrajinců poroste a opotřebovací válka bude pokračovat. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?