Jaroslav Doubrava - Kursk: Proroctví, které bylo dopředu zřejmé

politika

<< SERIÁL (5) >> Jenom několik málo českých autorů ukazuje širší rozměr ukrajinsko – ruské války, který západní propagandisté zastírají, komentuje Jaroslav Doubrava.

Jaroslav Doubrava - Kursk: Proroctví, které bylo dopředu zřejmé
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
24. září 2024 - 03:20

Rozumní autoři poukazují na to, že:
  • USA se snaží tvrdě dosáhnout dominance, než upadne jeho moc, proto potřebuje konflikt  s Ruskem a Čínou, aby omezily své největší konkurenty,
  • politický západ ignoruje, že ruské obyvatelstvo chápe boj o východní Ukrajinu jako existenční boj o tamní ruské obyvatelstvo.


Útočníkem je NATO prostřednictvím kyjevského režimu

Protiruským propagandistům není vůbec po chuti, Washingtonský Institut pro studium války (ISW) je sice na straně administrativy USA, ale jeho shromažďování informací je ověřitelné. Mediální zabarvování zpráv a komentářů nás nemusí zajímat. Důležité jsou jenom fakta.

Proto je zajímavé, že 1. září 2024 informoval ISW, že nedávné ruské průzkumy ukazují: Vpád Ukrajiny do Kurské oblasti nesnížil ruskou domácí podporu války na Ukrajině. Ruská podpora války zůstává od roku 2022 vysoká.

Ruská organizace pro výzkum veřejného mínění Levada Center zveřejnila 30. srpna výsledky měsíčního průzkumu veřejného mínění, který zjistil, že přibližně 78 procent respondentů podporuje ruské vojenské operace na Ukrajině – což je nárůst ze 75 procent v červenci 2024 a 77 procent v červnu 2024.

Z průzkumu Levada Center vyplývá, že nejnižší ruská podpora války na Ukrajině byla v únoru 2022, kdy válku podporovalo 68 procent dotázaných. Podpora války podle průzkumu od března 2022 neklesla pod 70 procent. V srpnu 2024 po vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti 91 procent respondentů je znepokojeno ukrajinskými vojenskými operacemi.

V originální ruské zprávě (www.levada.ru/2024/08/30/konflikt-s-ukrainoj-i-napadenie-na-kurskuyu-oblast-osnovnye-pokazateli-v-avguste-2024-goda/) je též uvedeno, že za poslední měsíc se snížil počet příznivců mírových jednání a počet příznivců boje vzrostl. Čtyři z deseti za poslední rok vybírali věci nebo peníze pro účastníky speciální vojenské operace na Ukrajině, pětina se podílela na poskytování pomoci postiženým obyvatelům pohraničí.

ISW ve své zprávě též píše, že podle průzkumu 57 procent respondentů neočekává druhou vlnu mobilizace a 60 procent nevidí potřebu druhé vlny mobilizace.

Nepřátele Ruska jistě rozesmutní, že průzkum veřejného mínění provedla organizace Levada označená jako, že je ИНОСТРАННЫМ АГЕНТОМ, čili zahraničním agentem, tedy je pod zahraničním vlivem.

Údaje z průzkumu veřejného mínění Levada Center k velkému smutku militantů z USA a NATO naznačují, že odmítnutí Kremlu plně převést ruskou společnost jako celek na válečný režim zmírnilo únavu obyvatelstva z války. Ukrajinský vpád do Kurské oblasti tento způsob myšlení nezměnil. Ruská společnost obecně nezažívá únavu z války, což podle ISW „pravděpodobně poskytuje Kremlu flexibilitu v tom, jak řídit vedení vleklé opotřebovávací války proti Ukrajině…“

Ruská duše z pohledu %

V českém tisku s chutí psali, jak utíkali mladí lidí před ruskou mobilizací do zahraničí. Poněkud se pozapomnělo, že totéž se dělo na Ukrajině. A děje se kdykoliv, kdy jakýkoliv stát kvůli válce vyhlásí mobilizaci.
O náladě obyvatelstva jsou informace s otazníkem, protože se na nich podepisuje propaganda. Proto hlupákům z české vlády a pravověrným médiím není po chuti, co zjistil průzkum veřejného mínění Levada Center, organizace označená zahraničním agentem, tedy pod zahraničním vlivem: „Míra pozornosti věnované ukrajinským událostem se po mírném nárůstu v březnu 2024 ustálila, nyní události sleduje 52 % respondentů (součet odpovědí je "velmi pečlivě" a "poměrně pečlivě"), další třetina respondentů (35 %) sleduje bez větší pozornosti, 12 % nesleduje vůbec.

Situaci nejpozorněji sledují muži (55 %), starší (62 % ve věkové skupině 55 let a starší), televizní diváci (60 %) a také ti, kteří podporují akce ruských vojsk na Ukrajině (59 %). Méně pozorné jsou ženy (50 %), mladí do 24 let (32 %), kdo získává informace ze sociálních sítí (38 %) a ti, kteří nepodporují akce ruských sil na Ukrajině (30 %)…“

Z psychologického hlediska takové výsledky jsou předvídatelné. Míra podpory akcí ruské armády je vyšší mezi muži (81 %), více mezi staršími a mezi obyvateli Moskvy (85 %), kde se ve vyšší míře koncentrují příznivci a podporovatelé vlády a technokraté. U žen je menší zájem (75 %), protože ženy nejsou rády, když něco narušuje poklidný život směřující k pokud možno bezproblémovému životu rodiny. Ještě méně se o válku zajímají mladí ve věku 18-24 let (69 %), protože je zajímají počítačové hry a skupinové zájmy. Nemalá část z nich patří též do skupiny fetující informace ze sociálních sítí a kanálů YouTube (68 %).

Je to základní signál, že nějaké politické sankce západních hlupáků, včetně české ultrapravicové Fialovy vlády, mají malý účinek.

Průzkumy také ukazují samozřejmost: Po útoku Ukrajinců ve směru na Kursk v srpnu 2024 dochází k mírnému poklesu pozitivního hodnocení situace v zemi. Zvýšil se podíl těch, kteří zažívají napětí, podráždění a strach, ale pozitivní nálady stále převažují, čili se příliš nezměnily. To není pro západní proukrajinské hysteriky dobrá zpráva.

Propagandističtí zoufalci se snaží najít v průzkumech veřejného mínění nějaké náznaky krachu ruského impéria.

Typický je dezinformační štěk od Gity Zbavitelové v článku Putinova popularita mírně klesla (9. 9. 2024, irozhlas.cz). Chaoticky uvádí torza informací. Např.: „Ruské státní Středisko pro veřejné mínění (VCIOM) zase zjistilo, že v týdnu od 12. do 18. srpna popularita Vladimira Putina klesla o 3,5 procenta na necelých 74 procenta. Od zahájení invaze na Ukrajinu v únoru 2022 je to rekordní propad.“

Také napsala: „…Jiná anketa nezávislé ruské agentury Levada, provedená rovněž mezi 22. a 28. srpnem, zjistila, že důvěra Rusů v Putina klesla od července o tři procentní body a věří mu dnes jen 45 procent obyvatel země.“ Tak co platí? Co znamená od Zbavitelové 74 nebo 45 %? Zajímavé je, že Levada uvedla: … Míra souhlasu s aktivitami V. Putina jako prezidenta se příliš nezměnila a na konci srpna činila 85 %, 12 % respondentů je nespokojeno s prací hlavy státu…“ (29.08.2024- www.levada.ru/2024/08/29/rejtingi-avgusta2024-goda-otsenki-polozheniya-del-v-strane-nastroeniya-respondentov-odobrenie-organov-vlasti-doverie-politikam-i-partiyam/)

Signál agresivity NATO


NATO bylo původně navrženo k zadržování Ruska v Evropě, nicméně díky Bidenovu obnovení strategických vztahů Spojených států s EU a přesvědčování spojenců, aby přijali jeho plán, NATO v tomto roce poprvé prohlásilo Čínu za "globální bezpečnostní riziko".

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?