Jaroslav Doubrava - Kursk: Němce vystřídali Ukrajinci. Dopadnou stejně?

politika

<< SERIÁL (1) >> Když 6. října 2024 ukrajinské jednotky ráno vpadly za hranice Ruské federace v Kurské oblasti, někteří pisálkové přišli s tím, že to byl pro světovou veřejnost šok. Bylo to jistě překvapivé, ale též signál ukrajinského zoufalství.

Jaroslav Doubrava - Kursk: Němce vystřídali Ukrajinci. Dopadnou stejně?
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
20. září 2024 - 03:20

K tomuto dočasnému válečnému jevu je třeba přistupovat bez zbytečných emocí, pokud chceme získat reálný obraz, píše v komentáři emeritní senátor Jaroslav Doubrava.

Též je třeba připomenout, že německá vojska (Wehrmacht) v července 1943 zahájila ofenzívu s úmyslem oslabit sovětskou Rudou armádu tak, aby nemohla v následující době zahájit významnější ofenzívu. Netrvalo dlouho a nacistická ofenzíva krvavě selhala. Od té chvíle Wehrmacht již jenom ustupoval. Totéž čeká dnes u Kurska též ukrajinskou armádu.

Fenomén dnešního Kurska


Základní otázkou je, proč došlo k omezenému a slabému útoku velení Ukrajiny právě tam. Odpověď je třeba hledat u států NATO, čili u USA jako hegemona aliance.

Již od roku 2014 poskytovala CIA ukrajinským povstalcům, kteří vytvořili tzv. demokratickou čili západní vládu, mohutné investice, aby vytvořila výkonnou zpravodajskou síť na hranicích Ruské federace. O tom je dostatek informací v západním tisku.

Podle zpravodajských informací momentálně nejslabší místo obrany se momentálně pravděpodobně nacházelo v Kurské oblasti. Lákadlem také byla šance obsadit blízkou jadernou elektrárnu. Satelitní informace NATO vedly k závěru, že v Kurské oblasti je slabá pohraniční obrana. 


Měla ruská strana dostatek informací o hrozbě?

Ruské velení je kritizováno, že neodhalilo přípravy útoku do oblasti Kurska. Je to složitější. Jisté povědomí musela ruská strana mít, ale co kdyby šlo o fiktivní hromadění vojenských jednotek. Od starověku to je trik k oklamání nepřítele.

Zhang Xao z Šanghajského institutu mezinárodních studií a výkonný ředitel Šanghajského institutu pro Rusko, Střední Asii a východní Evropu k problému uvádí: „...Před válkou prováděla Ukrajina úspěšný strategický podvod. Na jedné straně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ministr zahraničí Kuleba opakovaně vyslali signály, že Ukrajina se zdá být připravena na mírové rozhovory; Na druhou stranu Ukrajina také opakovaně varovala, že ruská armáda a běloruské jednotky se shromažďují na hranicích Ukrajiny a mohou zaútočit na severní oblasti Ukrajiny a využít toho ke shromažďování vojsk na severní hranici, což v Rusku vyvolává iluzi, že Ukrajina shromažďuje jednotky na obranu…“ (www.guancha.cn/ZhangYao/2024_09_06_747507.shtml)

Ruskou situaci lze označit za operační volnoběh: Budeme ostražití, ale zatím nám nikdo neschválí vyhlásit tvrdý poplach kvůli nepříjemným informacím. Připomíná to popis situace v USA po 11.září 2001.

V jedné neveřejné studii, kterou mám k dispozici, se praví: „…Zajištění bezpečnosti 11. září 2001 bylo kritizováno jako nekompetentní s velkými rezervami ve zpravodajské činnosti a v koordinaci bezpečnostních složek. Domnívám se, že do jisté míry neprávem. Bezpečnostní opatření byla průměrná a průběžná.

Systém bezpečnosti a rozhodovacích pravomocí funguje ve státě, tedy i v USA, průběžně na pokraji nezamýšlené konspirace, protože zájmy různých názorových a oborových skupin rozhodovací síť organizace (na úrovni vládních orgánů, ministerstev, specifických organizací jako CIA, FBI, jednotlivých států federace a regionálních organizací státní správy a samosprávy) natolik zatěžují, že nedostatečná spolupráce státního aparátu se jeví některému pozorovateli třeba jako konspirace.
… CIA prý již od roku 1995 varovala před nebezpečím atentátů, které by mohli v USA provést muslimští extremisté jako mstu za podporu poskytovanou USA Izraeli a za americkou vojenskou přítomnost v Saúdské Arábii. Varování byla údajně obsažena ve výroční zprávě CIA za rok 1995 a v následujících zprávách. I když zpráva za rok 1995 ještě neuváděla zakladatele mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina, upozorňovala na možnost, že muslimští extremisté zaútočí na letadla a na symbolická místa v New Yorku a ve Washingtonu... Pokud skutečně tyto názory ve zprávách CIA byly, jednalo se o obecné prognózy, o samozřejmé vidění hrozeb. Jednalo se o průběžné obavy…“

V jistém smyslu v podobné situaci bylo začátkem října 2024 i ruské vedení. Jistě byla řada varovných signálů, ale určitě ne jen z Kurské oblasti. Přípravy k útoku byly utajené a nejednalo se o masivní nahromadění vojsk. Útok má pro Ukrajinu momentálně výhodný propagační potenciál. Západní média píší že, kurská operace Rusy zaskočila v nedbalkách, okázale ponížila Kreml a jeho zpravodajský aparát, zatímco do oblasti musely být urychleně vyslány ruské posily.

„Někteří vojenští experti zpochybňují smysluplnost ukrajinského útoku vzhledem ke slabosti Ukrajiny na jiných klíčových místech fronty a předpovídají, že mnohem větší a lépe vybavená ruská armáda pravděpodobně Ukrajince vytlačí dříve než později, jak 9. srpna varoval list Washington Post. To je podle mého soudu vcelku přesný odhad, neboť ruská armáda mezitím na ukrajinské frontě postupuje Doněckou oblastí…“, napsal 22. 8. 2024 Daniel Veselý v Britských listech v článku „Co lze očekávat od kurské ofenzívy aneb nepropadejme falešnému optimismu“. Dále Veselý upozorňuje:
„…Kurské dobrodružství může pro Ukrajinu představovat nezamýšlený efekt, a tím je semknutí běžných Rusů za Vladimirem Putinem a jeho válečnou agendou, na což 21. srpna upozornil New York Times. Nadto… dva týdny po nečekaném vpádu ukrajinských vojsk do Kurska se ruským vojákům podařilo zpomalit postup nepřítele a zpevnit frontovou linii.

Můj skromný tip týkající se událostí příštích dnů je následující: Přestože se Kyjevu z vojenského hlediska v krátkodobém horizontu podařil husarský kousek, ve střednědobém a především dlouhodobém výhledu se svou kurskou operací dopustil obrovské strategické chyby, jelikož neúprosná aritmetika zohledňující ruskou převahu nad ukrajinským odhodláním jednoduše nelže…“ Tolik Veselý.

Skepse je skutečně na místě. Svět se 18. září 2024 dozvěděl, že ruská administrativa ze skladů nechá oživit asi 20 000 tanků, obrněných vozidel a dělostřelecké techniky. Technika stará jistě 50 let i více oživená o moderní přístroje a moderní přídavná pancéřování jsou tím, co Ukrajincům zoufale chybí a západní výzbroj není lepší, byť je daleko novější. 


Konspirační teorie také mají svou vůni

Při úvahách jaký význam bude mít ukrajinský útok na oblast Kurska, musíme upozornit, že se při takové události objevují i roztodivné konspirace. Někdy se i částečně potvrdí.

Zajímavá je úvaha v čínském článku ze 11.8. 2024 (https://user.guancha.cn/main/content?id=1282745).

Prý postup Ruska může být ospravedlněn možností, jako v Izraeli, kde špionážní agentura Mossad v Izraeli úmyslně umožnila Hamásu útočit na samotný Izrael, aby dosáhl svých cílů. Tedy vyhecovat armádu k masivnímu brutálními útoky na pásmo Gazy a na zvýšení bezohlednosti vůči západnímu Břehu Jordánu.

Podobně ruská armáda nechala Ukrajince obsadit maličký kousek ruského území záměrně. A připravuje se na to, že využije příležitosti k zatlačení útočníků zpět přes hranice do Sumské oblasti na Ukrajině. Na internetu (Telegram) ruská armáda prý již prohlásila, že „vstoupíme do Sumské oblasti, a pak možná půjdeme dál. Ofenzíva ukrajinské armády nám nevadí, naopak ji podporujeme.“ 

Tolik konspirační úvaha v čínském článku. Realita je daleko zajímavější, či spíše smutnější.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 77%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif