Jaroslav Doubrava - Kursk: Dokonce i logistika je základem neúspěchu

politika

<< SERIÁL (4) >> Již v 2. světové válce patřila logistika k nejzákladnějším faktorům úspěchu armád. Bez dostatku munice a pohonných hmot jakákoliv armáda byla bezmocná.

Jaroslav Doubrava - Kursk: Dokonce i logistika je základem neúspěchu
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
23. září 2024 - 03:20

Pro operaci ukrajinské armády v kurské oblasti bojové jednotky na frontové linii musí po několika dnech bojů ustoupit k odpočinku, i když se nejedná o vysoce intenzivní boje, i když neztratily příliš mnoho personálu a techniky. Nebo budou s omezenou bojeschopností čekat na doplnění zásob.

Podle ukrajinských vojáků na ukrajinských sociálních sítích některým jednotkám po více než týdnu došla munice a jídlo a dokonce i vojáci v první linii museli jít do lesa na houby.

Čili jednotka se může spolehnout na munici a materiál, které si přinesla pouze na krátkou dobu, potom ztratí svou bojovou efektivitu. Znamená to, že ukrajinská hranice je sice velmi blízko, ale útočící Ukrajinci mají problém zásobovat jednotlivé jednotky v terénu.

Ukrajinský útok je v pasti. Tváří v tvář obrannému postavení ruské armády potřebuje ukrajinská armáda používat těžkou techniku, ale ofenzíva zjevně musí využívat mobilní a lehké jednotky. V tomto případě je v podstatě nemožné, aby ukrajinská armáda rozšířila svůj vliv.

Na přelomu srpna a září zaplakal Oleksandr Pavljuk, velitel ukrajinských pozemních sil  v článku „Ruské síly "vyhlazují" Sudžu v Kurské oblasti bombami, říká ukrajinský generál“ (2. 9. 2024, Britské listy). Řekl to 31. srpna, když si stěžoval, že Rusko pravidelně ostřeluje Sudžu a útočí na ni naváděnými leteckými pumami a kamikadze drony. Správně měl napsat, že útočí cíleně na jednotky a kolony vozidel.

Ruská armáda po útoku postupně přivezla v menší míře do oblasti Kurska velmi dobře vycvičené jednotky -  námořní pěchotu a výsadkové jednotky a síly rychlé reakce ruské armády. Tím pokračovala v posilování obrany a zachycovala rozptýlené akce menších jednotek ukrajinské armády. Nakonec zabrzdila, až zastavila, ofenzívu ukrajinské armády.


Proč došlo k ruskému účinnému odporu i s menším počtem jednotek?

Čínský komentátor 25. 8. 2024 v týdenním vojenském komentáři Observer.com v článku „Mobilní válka je poziční válka" upozornil: „…V domácí obranné operaci se kromě spoléhání na vlastní nákladní automobily pro zásobování velká část ukrajinské armády stále spoléhá na mobilizaci různých domácích civilních sil pro "dobrovolnické" zásobování, stejně jako ve válce před deseti lety (občanská válka 2014 – 2015, pozn.). Tato přeprava věcí v malém měřítku může být velmi účinná, přinejmenším při dodávkách potravin, lehkých zbraní a munice frontovým jednotkám. Ale po vstupu na území Ruska je toto snížení ukrajinské zásobovací kapacity velmi vážné…“

Zásobovací trasy Rusů, včetně železnice, jsou naproti tomu dostatečné. Zoufalá snaha ukrajinského velení bombardovat mosty, aby znesnadnily Rusům zásobování kurského pohraničí, má velmi omezený účinek.
V logistické válce kyjevská armáda tahá za kratší roztřepený konec zásobování.

Ukrajinské vedení čeká na bláto

Kyjevská armáda i politici ze států NATO prorokují, že ukrajinští vojáci budou lelkovat v oblasti Kurska i v říjnu.
Kdesi jsem zahlédl postřeh, že ukrajinské velení čeká na pomoc "bahenních generálů", pokud vydrží do září. Doufají, že podzimní bláto omezí ruské operace.

Sovětská armáda se ve studené válce zaměřila na zvýšení podílu pásových vozidel kvůli problému s blátivým obdobím. Ukrajincům pásových vozidel ze sovětské éry moc nezbylo.  Ukrajina bude mít vážnější potíže kvůli blátivému období. Pro logistiku ukrajinské armády s převážně kolovými vozidly, tedy i kolovými obrněnci ze Západu, to bude problém. Hlavní silnice budou ruským letectvem pilně bombardovány.

Ani blátivá sezóna nemusí zastavit pomalou ruskou protiofenzívu u Kurska. Pokud stačí postoupit jenom o pár kilometrů denně, bláto nevadí. Zvláště nevadí raketometům a vrtulníkům. Co bude, ukáže reálná situace.


Varování

V tomto smyslu je důležité připomenout, že podle zprávy agentury AFP kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev řekl 16. září německému premiérovi Olafovi Scholzovi: „Je faktem, že Rusko je vojensky neporazitelné.”

Tokajev vyzval Západ, aby prostudoval mírový plán zaměřený na ukončení konfliktu na Ukrajině. Scholz dorazil do Střední Asie 15. září aby zahájil třídenní návštěvu zaměřenou na navázání užších vztahů s tímto strategicky důležitým regionem.

Dodejme, že Tokajev se snaží o neutrální politiku a nestraní žádné straně konfliktu. Neutralita je důležitá pro bezproblémové obchodní vztahy se všemi.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif