Jak vznikají seznamy nežádoucích osob a médií a kdo je financuje

politika

Společnost pro obrany svobody projevu přinesla zprávu o tom, jak zahraniční neziskovky za desítky milionů ovlivňují českou politiku a zároveň se snaží omezit svobodu projevu vytvářením pochybných seznamů "nežádoucích" osob a médií.

Jak vznikají seznamy nežádoucích osob a médií a kdo je financuje
Ilustrační foto
18. října 2024 - 06:05

„´45 dotací v celkové hodnotě něco přes 13 milionů Kč obdržel Prague Security Studies Institute (PSSI), jehož analytici minulý týden sestavili seznam "nežádoucích" českých YouTube kanálů. Provinily se třeba tím, že jsou "protivládní". Zakladatelem je Američan Roger Wolcott ROBINSON jr., který je činný v americké bezpečnostní komunitě od 80. let. Jeho "rukama" prošel i ministr zahraničí Jan Lipavský a řada dalších českých představitelů´.

"PSSI kofinancují vedle International Republican Institute a National Endowment for Democracy Velvyslanectví USA v Praze, Divize veřejné diplomacie NATO, Britské velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví Norského království. Dalšími, daleko neprůhlednějšími investory jsou Calouste Gulbenkian Foundation a její European Media And Information Fund, propojený s Googlem, financující iniciativy pro ověřování faktů a boj proti on-line dezinformacím v Evropě; Drei Schwestern Foundation; Donors Trust Foundation (fond anonymních dárců, charakterizován jako "bankomat temných peněz" americké konzervativní pravice); Europium; GLOBSEC, které Fico vyhnal z Bratislavy; ale i nadnárodní firemní subjekty jako KPMG Česká republika ad. Z českých veřejných zdrojů je institut už dvacet let živen výhradně Ministerstvem zahraničních věcí."



"Dezinformace" začal spolek hodnotit v roce 2020, v roce 2023 také na zakázku MZV, které schovalo dotaci pod program "Česko-polské fórum". Dnes výzkumníci PSSI pravidelně informují vládní úředníky o dezinformačním portfoliu, včetně Úřadu vlády, MZV a Ministerstva obrany, zejména informují jejich odbory strategické komunikace. Tým také pravidelně informuje diplomatické delegace při návštěvě Prahy. PSSI si dle vlastních prohlášení pro zahraniční klienty "zajistila stabilní přítomnost v českých médiích s komentáři k tomuto tématu".

Psali jsme:

´PSSI zřídil Robinson-Martin Security Scholars Academy, jejíž absolventy jsou mj. Jan Lipavský; zástupce vedoucího mise českého velvyslanectví v USA a bývalý náměstek ministra pro obrannou politiku a strategii Ministerstva obrany ČR Jan Havránek a vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny a bývalý náměstek ministra obrany Tomáš Kopečný. Jedním z přednášejících v roce 2023 byl i plk. Otakar Foltýn. Mezi absolventy by mělo patřit ´mnoho vysokých vládních úředníků v ČR´," uvádí zpráva Společnosti pro obrany svobody projevu na svém facebooku.

(dan, sosp.cz, repro: x)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?