Itálie zakazuje mobilní telefony ve školách

politika

Pro italské děti platí v novém školním roce: "Vypnout mobil!", uvádí v komentáři německá televize ZDF. Jak toto nařízení zdůvodnil ministr školství, jak na něj reagují děti a proč ho kritizují vědci?

Itálie zakazuje mobilní telefony ve školách
Ilustrační foto
11. října 2024 - 07:03

Ilenia vytahuje svůj mobil z batohu. Odemkne ho, pak stiskne boční tlačítko – dokud obrazovka nezhasne. Vypnuto. Jen tak může Ilenia vstoupit do střední školy “Ennio Morricone” v Římě.

Ministr školství: „Mobil ničí kreativitu“

Italský ministr školství Giuseppe Valditara rozhodl: Mobilní telefony nemají ve škole co dělat. „Škola by měla být místem, kde se rozvíjí talent a kreativita dětí. To nesmí být ničeno neustálým používáním chytrých telefonů,“ uvedl politik z pravicové strany Lega.

Dosud bylo na uvážení učitelů, zda svým žákům povolí používat mobilní telefon pro určité úkoly. Nyní však platí pro žáky základních a středních škol nařízení, že mobil musí zůstat po celý školní den vypnutý v batohu, dokonce i během přestávek, uvádí německá televize ZDF.

Mobil rozptyluje 38 procent dětí

Ilenii to nevadí. „Mobil nám nechybí. Bez telefonu jsme otevřenější a navazujeme více kontaktů. Myslím, že to zlepšuje školní prostředí,“ říká třináctiletá dívka. Její spolužačka Giorgia souhlasí: „Myslím, že mobily nás jen rozptylují a odvádí nás od skutečného světa.“

PISA studie skutečně ukazuje, že 38 procent italských školáků přiznává, že je mobil během vyučování rozptyluje. Pro srovnání, evropský průměr je 30 procent.



Tablety jen v hodinách výtvarné výchovy

Učitelka Ilenie je s tímto zákazem spokojená. „S tímto opatřením naprosto souhlasím. V naší škole jsme už roky omezovali přístup k chytrým telefonům. To opravdu prospívá výuce, koncentraci a pozornosti,“ říká Simona Nardini, která učí italštinu.

Nardini zdůrazňuje: „Děti mají stále přístup k digitálním učebním pomůckám.“ Škola „Ennio Morricone“ vlastní školní tablety. Žáci je používají například v hodinách výtvarné výchovy k hledání předloh pro svá díla nebo přímo kreslí na tabletu.

Škola však nemá dost tabletů pro každého žáka. Dvanáctiletý Alex proto navrhuje: „Děti, které nemají tablet nebo počítač, by mohly alespoň používat mobil.“

Kritika zákazu z řad vědců

Z řad vědců zaznívá kritika. Profesor pedagogických věd Massimo Margottini říká, že používání chytrých telefonů italskými dětmi je sice znepokojivé, ale zákaz není správnou cestou. „Musíme si uvědomit, že do tohoto nového zákazu bylo používání mobilu ve vzdělávacím kontextu povoleno, zejména v rámci mediální výchovy,“ uvádí Margottini, který působí na univerzitě Roma Tre. „Z hlediska motivace žáků může být učitelem řízené využití mobilu velmi užitečné.“

Psali jsme:

Také z politické opozice zaznívá kritika: místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Anna Ascani ze sociálně demokratické PD prohlásila k zákazu mobilů: „Ministr školství zakazuje na nový školní rok mobily ve školách a zavádí zpět ručně psané diáře. To jsou priority vlády nostalgiků.“

Práce na školní zahradě jako trest

Co se stane, pokud se Ilenia a její spolužáci nebudou dodržovat zákaz mobilů? Ředitel školy Paolo Lozzi vysvětluje: „Při porušení nařízení dostane žák kázeňský zápis a bude vyloučen z vyučovací hodiny.“ Zmeškaný čas pak musí žák nahradit komunitní prací ve škole, například úklidem, řazením knih nebo prací na školní zahradě.

To se ale u Ilenie pravděpodobně nestane. Mobil si bere až po skončení školy. „Na mobilu jsem hlavně kvůli sociálním sítím. Nebo ho používám k tomu, abych si psala s kamarády a domluvila si s nimi schůzku,“ říká Ilenia. Nejraději se totiž s nimi setkává mimo obrazovku.

(hýbl, ZDF.de, foto: zai)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?