I mistr Tesař se utne. Skandál politika z TOP 09 a policie na stopě

politika

Politická kariéra náměstka na Ministerstvu životního prostředí Tomáše Tesaře (TOP 09) dostala na frak. Po kauze "Dozimetr" se objevuje další skandál vládní pětikoalice. A štiplavý komentář si nenechal ujít lékař a poslanec z hnutí ANO Jiří Mašek.

I mistr Tesař se utne. Skandál politika z TOP 09 a policie na stopě
Tomáš Tesař (TOP 09)
5. září 2024 - 08:30

Tomáš Tesař je od roku 2009 je členem TOP 09 a v roce 2010 se stal náměstkem ministra životního prostředí ČR Pavla Drobila a ředitelem sekce ochrany přírody a krajiny. Tyto funkce zastával i za ministrů Tomáše Chalupy a Tomáše Podivínského. Od roku 2014 byl poradcem poslaneckého klubu TOP 09 a v listopadu 2019 byl zvolen členem předsednictva, načež se v lednu 2022  stal politickým náměstkem na ministerstvu životního prostředí.

Nyní ale jeho kariéra dostala na frak. Ve funkci náměstka na Ministerstvu životního prostředí totiž Tesař skončil s posledním červencem.

Podle serveru Seznam Zprávy vyšlo najevo, že nešlo o zcela dobrovolný odchod, ale že mu předcházela zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) určená členům vlády. Podle dostupných zjištění šlo o to, že kontrarozvědka upozornila na podezřelé Tesařovy aktivity. Navíc Tesaře prošetřuje policie i v souvislosti s čerpáním dotací.



Jak se zdá, další korupční skandál z dílny Fialovy vlády se "vyhýbá" zájmu mainstreamových a dalších provládních médií. Lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek situaci okomentoval a ptá se, jestli to bude jen další "kauza" zametená pod koberec. 

„Pan Tesař nám tvrdí, že se rozhodl odejít sám, jako nějaký hrdina z akčního filmu. Paní Pekarová Adamová přiznává, že v jeho odchodu měla prsty, a ministr Hladík, ten raději mlčí jako hrob, když se ho zeptáte na informace od BIS ohledně Tesaře. 

Podle Seznam Zpráv varovala naše milá Bezpečnostní informační služba před Tesařovým působením na Ministerstvu životního prostředí.

Psali jsme:

Tesař složil funkci náměstka v červenci, ale Seznam Zprávy zjistily, že to nebyl zrovna dobrovolný odchod – předcházela tomu totiž zpráva BIS určená členům vlády. Kontrarozvědka upozornila na podezřelé Tesařovy aktivity a, jak se zdá, policie ho prošetřuje, mimo jiné kvůli dotacím. BIS odmítla případ komentovat, takže si na další vývoj musíme počkat.

Takže, co z toho nakonec vyleze? Uvidíme, jestli se z toho vyhrabeme, nebo jestli to bude další epizoda našeho nekončícího seriálu "Kdo to zase podělal?" Ještě, že to personalista Koudelka hlídá," okomentoval další korupční skandál Fialovy vlády lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: čap)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif