Hasiči dokončují novou vylášku. Marková tuší, že to nebude stačit

politika

Hasiči dokončují vyhlášku, která má zajistit bezpečnost v garážích kvůli stoupajícímu počtu elektromobilů. Jejich hašení je totiž mimořádně složité. A Jana Marková k tomu napsala krátkou úvahu a velký důvod k obavám a zamyšlení zároveň.

Hasiči dokončují novou vylášku. Marková tuší, že to nebude stačit
Jana Marková
24. října 2024 - 07:03

První požár elektromobilu v hromadné garáži v Česku je totiž dokonalým příkladem, proč chtějí hasiči s nástupem nových technologií změnit systém.

„Požár elektroauta v garáži je strašák. Znali jsme to pouze ze zahraničí. Je to velmi komplikované. V daný moment nezachraňujeme auto, to je odepsané, ale auta vedle, aby nedošlo k řetězové reakci. Ale hlavně jde o záchranu budovy. Při požáru dochází k obrovské teplotě, která by mohla poškodit konstrukci, a také k úniku extrémně nebezpečných zplodin,“ vysvětlil Seznam zprávám specifikum požáru trakční baterie v elektroautě šéf pražských hasičů Luděk Prudil.

Jana Marková v reakci na článek a hrozící nebezpečí "hořících elektromobilů" napsala na svém facebooku krátkou úvahu, která je ale zároveň varováním a velkým důvodem k zamyšlení. Také k příspěvku sdílela děsivý videozáznam z pořáru elektroautomobilů.



„Je fascinující, jak s autem na plyn nesmíte do podzemí garáže strčit nos, ale tyto pochodně si tam můžete i na rychlovku nabíjet. Když to pak blafne, a vedle stojí další, a vedle něj další krásné vymazlené elektroautíčko, vypadá to podobně.

(video z facebooku Jany Markové)

Má to potenciál zrušit nejen všechno, co je v té garáži, ale i to, co je nad ní. Včetně vás. Jde to totiž hodně rychle, a v množství více než malém, je to v nějakém rozumném čase neuhasitelné. O teplotě v okolí si udělejte obrázek sami, moc hezky to bouchá a jiskří. A čím je to starší, tím to bouchá a jiskří radši. Zvláště při tom nabíjení.

Psali jsme:

Osobně mám blbý pocit i z elektrokoloběžky, a v kombinaci s tímto dvakrát v garáži a soláry na střeše bych asi spala na zahradě. Nicméně ty nakupáky mají pochodňový potenciál podle mne značně podhodnocený. Až to jednou přijde, možná se nad tím soudruzi zamyslí. Tak snad to bude v noci a nikdo nebude uvnitř," napsala Jana Marková.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?