Hašek jako podnikatel a politický lídr aneb kozel zahradníkem

politika

Dominik Hašek, legendární hokejový brankář, vstoupil do politického boje v obvodě Benešov za stranu TOP 09. Má ale tento úspěšný sportovec potřebné vlastnosti a schopnosti k tomu, aby se stal kompetentním senátorem?

Hašek jako podnikatel a politický lídr aneb kozel zahradníkem
Dominik Hašek, kandidát na senátora
19. září 2024 - 06:05

Při bližším pohledu na jeho minulost a současné politické názory se nabízí mnoho důvodů k pochybnostem.

Hašek a podpora od Jana Hřebejka

Haškova kandidatura nedávno získala podporu od známého českého režiséra Jana Hřebejka. Ten ocenil zejména jeho ostrou kritiku Ruska a otevřenou podporu Ukrajině, což jsou témata, která rezonují nejen u voličů TOP 09, ale také mezi těmi, kdo mají na srdci mezinárodní bezpečnost a lidská práva. Nicméně, podporovat jeden důležitý zahraničněpolitický postoj nemusí automaticky znamenat, že je kandidát způsobilý vést svou zemi v komplexní oblasti zákonodárství a politiky.

Nepředvídatelný populismus

Hašek sám sebe staví do role silného kritika nelegální migrace a bezpečnostních rizik, která podle něj migrace představuje, zejména ve státech jako Německo. Tato jeho prohlášení znějí na první pohled jako odhodlaná ochrana národních zájmů, ale co je skutečnou podstatou této rétoriky? Zkušenost ukazuje, že populismus, ať už v oblasti migrace či jiných kontroverzních témat, může být pro politické prostředí nebezpečný. A u Haška je toto zjevné – jeho výroky se často zdají být nepodložené nebo nepřipravené na hlubší analýzu důsledků.

Úspěchy ve sportu nestačí

Nelze popřít, že Dominik Hašek dosáhl v hokeji fenomenálních úspěchů. Zlatá medaile z Nagana, vítězství ve Stanley Cupu a mnoho dalších individuálních ocenění z něj udělaly jednoho z nejlepších brankářů všech dob. Nicméně, sportovní úspěchy nejsou zárukou úspěchu v politice. Zatímco v bráně byl Hašek nekompromisní a často hrál na hraně svých možností, v politice je potřeba mnohem více než jen sebevědomí a rychlá reakce na krizové situace.



Haškovo renomé mezi hokejovou komunitou se navíc zřejmě zhoršuje. V roce 2022 se účastnil mimořádných voleb na prezidenta Českého svazu ledního hokeje, kde nakonec zvítězil Alois Hadamczik. Hašek získal pouze pět hlasů, což ukazuje, že i přes jeho výborné sportovní úspěchy si mezi hokejisty ztratil respekt a popularitu. Tato skutečnost podtrhuje, že být skvělým hráčem ještě neznamená mít potřebné schopnosti a reputaci k tomu, aby člověk úspěšně vedl sportovní organizaci – natož aby se stal senátorem.

Krachující podnikatel a mediální posměch

Po skončení své hokejové kariéry Hašek zkoušel podnikat v různých oblastech, ale s minimálním úspěchem. Jeho značka sportovního oblečení DOMINÁTOR nedokázala uspět na trhu, a stejně tak jeho snaha o uvedení energetického nápoje Smarty skončila neúspěchem. Není žádným tajemstvím, že oba jeho podnikatelské pokusy skončily fiaskem a společnosti byly buď prodány, nebo zbankrotovaly. Tyto neúspěchy budí otázky ohledně Haškova rozhodování a schopnosti vést složité organizace. Pokud nedokázal uspět v komerčním světě, jakou záruku máme, že bude efektivním a zodpovědným politikem?

Fyzické násilí a nedořešené incidenty

Haškova minulost je také plná kontroverzí, které zpochybňují jeho morální kvality. V roce 2003 při zápase v inline hokeji fyzicky napadl soupeře a způsobil mu vážná zranění. Incident byl mediálně rozebírán a mnozí si kladou otázku, jak takto impulzivní člověk může zvládat tlak a nároky politické kariéry. Takový výbuch násilí a ztráta sebekontroly nejsou dobrým znamením pro někoho, kdo by měl v Senátu reprezentovat voliče a jejich zájmy. Další incidenty, jako napadení novináře v roce 1997 nebo rychlá jízda pod vlivem alkoholu v roce 1995, jen posilují pochybnosti o jeho charakteru.

Hašek jako podnikatel a politický lídr: Kozelem zahradníkem?

Hašek sám sebe prezentuje jako kandidáta, který chce zlepšit bezpečnostní situaci v zemi. Ale jeho vlastní život je plný momentů, kdy bezpečnostní normy a zákony nerespektoval. Ať už se jedná o jeho dopravní přestupky, nebo neúspěchy v podnikání, kde riskoval a prohrál, dává se najevo, že Hašek má spíše sklon k impulzivním rozhodnutím než k dlouhodobé strategii.

Psali jsme:

Přestože se Hašek v posledních letech snažil o pozitivní veřejné vystupování, například v podpoře Ukrajiny nebo v boji proti nelegální migraci, jeho minulost ukazuje, že jde spíše o nestálou a rozporuplnou osobnost, než o důvěryhodného politického lídra. V Benešově tedy voliči stojí před obtížným rozhodnutím: volit kandidáta, který byl skvělým sportovcem, ale jeho osobní a podnikatelské neúspěchy, agresivní chování a nedůvěryhodné názory naznačují, že by mohl být pro Senát více přítěží než přínosem.

(hýbl, prvnizpravy.cz, repro: dvtv)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif