Hašek: Doufám, že prezident i jeho choť další "prebendu" odmítnou

politika

Hradní průkopnice budí stále větší vášně - povětšinou bohužel jen ty negativní. Po zřízení svého kabinetu, oficiálně zapsaného do hradní struktury, se může Eva Pavlová těšit na další "prebendu“. Advokát Michal Hašek vyzval k zymšlení nejen ji, ale i samotného prezidenta.

Hašek: Doufám, že prezident i jeho choť další "prebendu" odmítnou
Michal Hašek (PRO)
8. října 2024 - 06:30

Od ledna by mohla manželka současného prezidenta Eva Pavlová dostávat měsíční plat na reprezentaci ve výši takřka sto tisíc korun, stejně tak i hrazené zdravotní a sociální pojištění. To si doposud všechny její předchůdkyně musely platit samy či z příjmu manžela, podobně jako třeba manželky velvyslanců.

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO) se nad tím pozastavil a připomněl, že "nejsme monarchie" a naši občané si volí hlavu státu, nikoli její rodinu do čela republiky. Navíc mu tento nápad přijde aburdní v době, kdy se naše veřejné finance ocitly díky Fialově vládě v katastrofálním stavu, desítky tisíc lidí bojují s následky ničivých povodní a začínají prakticky od nuly a kdy je několik milionů občanů ČR těsně nad a bohužel i pod hranicí chudoby. 

„V době, kdy se vede s ohledem na stav veřejných financí a státního rozpočtu tvrdý boj o přidání těm nejhůře odměňovaným o stokoruny či maximálně jednotky tisíc, kdy desítky tisíc lidí bojují s následky ničivých povodní a začínají prakticky od nuly, kdy je několik milionů občanů ČR těsně nad a bohužel i pod hranicí chudoby, je nepochopitelný a také nepřijatelný vládní návrh na uzákonění “náhrady na reprezentaci” pro manželku prezidenta republiky v měsíční výši téměř 100 tis. Kč.



Všechny dosavadní “první dámy” republiky, počínaje manželkou TGM a konče manželkou Miloše Zemana, žádný takový příspěvek nepotřebovaly a fungovaly. Navíc nejsme monarchie a volíme si hlavu státu, nikoliv její rodinu do čela republiky.

Aktuální prezidentský plat činí včetně náhrad cca 650 tis. Kč a jistě z něj lze zvládnout reprezentaci jak pana prezidenta, tak jeho choti. Tento komentář píši bez ohledu na aktuální personální obsazení pozice hlavy státu, platil by ve spojení s jakýmkoliv jménem. 

Je mi s podivem, že se dosud pan prezident ani jeho paní k této věci, která evidentně pobouřila značnou část veřejnosti, nevyjádřili (pokud ano, omlouvám se, nezaznamenal jsem). Ať už ten nápad vznikl na Hradě či v podhradí, poškozuje především současného prezidenta republiky a jeho choť. Úřad hlavy státu je přitom úřadem “prvního mezi rovnými”, nikoliv monarchy.

Psali jsme:

Dosavadní prezidenti i jejich manželky v různé míře věnovali prostředky (včetně prezidentského platu) na nejrůznější dobročinné a charitativní účely, nezatěžovali erár dalšími výdaji na státní reprezentaci. Doufám, že prezident Pavel i jeho choť odmítnou úřednický pokus o “přilepšení” prezidentského rodinného rozpočtu, a to nejen kvůli jim samotným, ale kvůli důstojnosti a prestiži prezidentského úřadu jako takového," okomentoval zamýšlené "náhrady na reprezentaci" první dámy Michal Hašek (PRO).

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?