Hamplová: Provokace ze strany NATO k vyvolání širší války

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová spatřuje za kroky NATO aktivovat v Evropě první stíhačky F-35 s jadernými zbraněmi snahu Západu vtáhnout Evropu do války. Zároveň také varovala před další nebezpečnou eskalací.

Hamplová: Provokace ze strany NATO k vyvolání širší války
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
4. června 2024 - 06:05

NATO aktivovalo v Evropě první stíhačky F-35 s jadernými zbraněmi. Nizozemské letouny F-35 se od v soboty staly po starších F-16 novými nosiči jaderných zbraní. Víceúčelové stíhačky převzaly tak jeden z nejzávažnějších úkolů pro NATO: jaderné odstrašení potenciálního nepřítele, tedy Ruska. Stejně jako předtím budou mít letouny připravené americké gravitační pumy B-61.

Ukrajina sice nemůže v blízké době očekávat dodávku nejmodernějších F-35, ale teoreticky by mohla již brzy disponovat stíhačkami F-16, které Nizozemsko plánuje Kyjevu předat a které jsou též přizpůsobeny odpalovat jaderné zbraně, napsal server iDnes.cz.

Nad exkalací válečného konfliktu se ve svém komentáři pozastavila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která za kroky NATO vidí snahu Západu vtáhnout Evropu do války.



„NATO dělá neuvěřitelné věci. Chce nás evidentně vtáhnout do války a obětí má být po Ukrajině patrně celá Evropa. Kdo jim dovolil takto riskovat naše životy?

Neuvěřitelné, tyto provokace. Jsou zcela zbytečné a směřují k jedinému - k vyvolání širší války. Marné, zbytečné, ničivé, tragické. K ničemu jinému to nevede. Pokud ještě někomu nedochází, že takto je to od počátku, a že válka na východě by nebyla, kdyby nebyla vyprovokována porušováním dohod a dalšími příhraničními kroky, je slepý.

Toto je ale takové ohrožování životů nás všech, až je to neskutečné, že si to ti nahoře takto bezohledně a bez jakéhokoli ohledu na evropské obyvatelstvo dovolí.

Psali jsme:

Do EP proto volme pouze jednoznačně pro mír vyhraněné kandidátky, a posilme tak v EP hlasy pro okamžité ukončení války na východě, ne její eskalaci. Jako to mají ti nahoře evidentně v plánu. Opravdu neuvěřitelné, podobné provokativní kroky na našem, evropském území," okomentovala rozhodnutí NATO senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na svém facebooku.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?