Grygar: Cimrman – vynálezce chcimírárny (demokratického koncentráku)

politika

S opožděním jsem se dozvěděl, že na nehorázné výroky plukovníka Fotlýna, které jsem považoval za zkušební balónek zkoumající míru netečnosti naší unavené a polekané veřejnosti, přišla pozitivní reakce skupiny celebrit.

Grygar:  Cimrman – vynálezce chcimírárny (demokratického koncentráku)
Mojmír Grygar
28. srpna 2024 - 03:20

Je příznačný styl jejich prohlášení („chřtán obnovované ruské říše“, „linie strategické komunikace“) vyjadřující plnou podporu plukovníka, který se chystá v „bitvě o pravdu a svědomí“ zavřít  pár procent „sviní“ do koncentráku. Ti úspěšní před- i polistopadoví kulturní podnikatelé si neuvědomili, že tímto totalitním prohlášením se natrvalo zapsali do análů českých hanebností. Za První republiky se čas od času objevovaly varovné reakce vzdělanců, spisovatelů, umělců, ale oni odsuzovali činy ohrožující demokracii, svobodu slova, politické násilí, koncentráky, píše Mojmír Grygar v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Prvnizpravy.cz - Jan Schneider: Svinská svoboda


Vůbec jsem si nedovedl představit, že by čeští vzdělanci mohli dnes fandit výzvě ohlašující selekci obyvatelstva a deportace neprověřených do koncentráků. Je zřejmé, že, oblíbené rčení pana prezidenta „bez limitu“ má své důsledky. Očekávám teď, že autor nesmrtelného, z prstu vycucaného Cimrmana přijde s novou hrou o tom, jak jeho hrdina již předem pro naši vojenskou vládu a její „linii strategické komunikace“ vymyslel nový typ   d e m o k r a t i c k é h o   koncentráku. Již předem vidím a slyším, jak se diváci budou skvěle bavit při podívané na  srandu a hlínu, která bude zřizování a provoz takových   ch c i m í r á r e n   vyvolávat a plodit.  
           
Ale podívejme se na pozadí myšlení generálů a plukovníků, které logicky vede k masovému kádrování obyvatelstva s cílem oddělit „svině“  od „zdravého jádra“ a nahnat je do prasečáků. Nedá se nic dělat, svět je rozťat mezi dobro a zlo, nebe a peklo, Západ a Východ, Ukrajinu a Rusko. Nic mezi tím. Druhá poučka říká, že je třeba „udělat pořádek“. Abych se hned nedostal na seznam „sviní“, raději nebudu odkazovat na Hitlera, ale na Stalinovu říši gulagů a na jeho následovníka, o němž Biden již v roce 2021 prohlásil, že si to s ním vyřídí (Taking on Putin, Time, 21. července).


Buď jak buď, pořádek, o kterém sní generálové a plukovníci, se sám nenastolí –  bez koncentráků to prostě nejde. Vždy se najde pár sviní a zombíků, kteří budou proti vám brblat a šťourat  Jen bych rád věděl, zda se někteří lidé již rodí jako svině, nebo se postupně kazí,  zvláště působením ruských trolů, hekrů, fízlů.  Buďme klidni – Cimerman nám to vysvětlí a plukovníci „linie strategické komunikace“ vytmaví.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 80%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif