Francie zatkla ruského špióna. Bohužel moc brzy, říká Šik

politika

Masivní útoky paralyzovaly francouzkou dopravu a v médiích se poté objevila zpráva, že byl ve Francii polapen ruský agent. Agenta - alkoholika podrobil bližšímu zkoumání ekonom a komentátor společenského dění Pavel Šik.

Francie zatkla ruského špióna. Bohužel moc brzy, říká Šik
Ilustračí foto
27. července 2024 - 07:03


Železnice ve Francii se v den zahájení olympijských her potýkala s masivním útokem paralyzujícím dopravu. Několik pařížských nádraží a také nádraží v regionu Centre-Val de Loire, kudy vede vysokorychlostní trať, čelily včera nad ránem cíleným žhářským útokům, oznámil francouzský železniční dopravce SNCF. Sabotáž ovlivnila dle prvních propočtů nejméně 800 tisíc cestujících. Koordinovaný útok na kabely signalizace přišel v 04:00.

V médiích se poté objevila zpráva, že byl ve Francii polapen ruský agent. Agenta - alkoholika podrobil bližšímu zkoumání ekonom a komentátor společenského dění Pavel Šik. 

„Francie zatkla ruského špióna... ale bohužel moc brzy. Vlakové nádraží hořelo až dnes ráno. Na to, že Rusové dělají hybridní operace po celém světě, vměšují se do amerických voleb, ničí demokracii, dávají notičky dezolátům a přisluhovačům Kremlu a jsou celkově ohrožením pro demokracii, tak na to si vybírají za agenty fakt naprosté blbce. Ve Francii byl před dvěma dny zatčen ruský agent Kirill Griaznov. 

Cituji: "Na vysoce vycvičeného ruského agenta, který se možná chystal způsobit zmatek na mezinárodní sportovní akci, vypadá Kirill Griaznov jen stěží. Jeho Instagram, kde ho sleduje něco přes 10 000 lidí, je zaplavený food pornem, selfie v obleku na míru nebo v kožichu a trikovými záběry z kuchyně, kde vaří Ramen, napodobuje tureckého kuchařského influencera Salt Bae a podrobně popisuje své recepty na palačinky a tartiflette."



Ale na francouzské úřady si nepřijde. Byl "vysoce vycvičený" a následující sled událostí jen předstíral: 
"7. května se nacházel v Rusku a měl odletět z Moskvy do Istanbulu, kde měl následující den přestoupit na let zpět do Paříže. Jenže to se mu nepodařilo. Na istanbulském letišti se opil tak, že ho nepustili na palubu letadla. Místo toho jel Griaznov taxíkem k bulharským hranicím, odkud ho další auto dopravilo do Svatého Vlasu, letoviska na bulharském pobřeží Černého moře, kde Griaznov vlastní nemovitost. Griaznov zůstal několik dní ve svém bytě, než se přesunul do Varny, bulharského města 60 mil severně od Svatého Vlasu. Odtud odletěl do Paříže. Při jedné z večeří na pláži se opět opil a sousedům prozradil, že má letos v létě v Paříži zvláštní úkol - narušit zahajovací ceremoniál olympijských her. Sousedé byli zprvu nedůvěřiví. Tehdy Griaznov ukázal průkaz FSB, řekli svědci serveru The Insider. Před odletem do Paříže Griaznov zavolal svému šéfovi z FSB a informoval ho, že operace probíhá. Griaznov dokonce řekl, že naverboval "ještě jednoho Moldavana z Kišiněva"."

Ruský James Bond má očividně problém: "Vycvičený agent je alkoholik, alespoň to tvrdí řada jeho bývalých přítelkyň, které s ním kvůli tomu ukončily vztah, jak vyplývá z Griaznových uniklých e-mailů. Jedna z jeho bývalých partnerek zašla tak daleko, že ho po rozchodu varovala, že "alkohol tě jednou dostane". Jak už to tak bývá, Griaznov byl přesně takhle přistižen při opilosti."

Psali jsme:

Co mě dostalo cituji: "Možná nevinně, možná jako trolling, zveřejnil Griaznov na své veřejné stránce na Facebooku fotografie před Muzeem KGB v Praze a několik fotografií uvnitř muzea, kde stojí vedle busty Josifa Stalina, drží starožitné pistole a pušky a na hlavě má čepici sovětského tajného policisty." Ta fotka posloužila jako úvodní ve francouzských médiích, jasný důkaz. 

Francouzští agenti jsou vůbec bdělí. V listopadu byl v Paříži zatčen moldavský pár, který po městě sprejoval Davidovy hvězdy, což uprostřed izraelsko-hamasácké války v Gaze vyvolalo obavy z antisemitismu. Také agenti, kdo jiný by sprejoval Davidovy hvězdy na domy zvlášť v muslimské Francii, nebo? To dá rozum. 

Agent Kirill Griaznov tedy žhářské útoky dnes ráno neprovedl, byl v cele. Takže to musel být Miškin s Čepigou," glosoval údálosti z Francie Pavel Šik. 

(dan, prvnizpravy.cz, repro: Time)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?