Foltýna podpořil antichartista Svěrák. A pak přišel výprask

politika

Vládní zmocněnec Otakar Foltýna a jeho výrok o "sviních" vyvolává další emoce. Pražská kavárna přispěchala sice plukovníkovi na pomoc, ale zazněla i rada Svěrákovi: Prý aby se nemusel zase omlouvat, až to tu "rupne".

Foltýna podpořil antichartista Svěrák. A pak přišel výprask
Otakar Foltýn
21. srpna 2024 - 06:05

Za vládního zmocněnce strategické komunikace plk. Otakara Foltýna, který nedávno nazval část národa "sviněmi" a "zombíky", se v otevřeném dopise adresovaném premiéru Petru Fialovi a vládě postavilo 40 veřejně činných osobností. Pokračování Foltýna v současné funkci bude podle nich dobrým znamením, že český stát není ovládán ruskými silami a dokáže jim vzdorovat.

„Nemá-li Česko prohrát hybridní válku a spadnout do chřtánu obnovované ruské říše, nesmí prohrát tuto bitvu o pravdu a svědomí. Podporujeme proto vládu v její současné linii strategické komunikace a vyjadřujeme plnou podporu panu Otakaru Foltýnovi, který ji výtečně reprezentuje a provádí,“ uvedli signatáři.



Pod dopisem jsou podepsaní například režiséři Jan Hřebejk a Václav Marhoul, herec Zdeněk Svěrák, poslanec Martin Exner (STAN), předseda České komory architektů (ČKA) Jan Kasl nebo pěvkyně Dagmar Pecková. Ostrá vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat. 

K otevřenému dopisu se vyjádřil na svém facebookovém profilu disident za komunismu Otto Černý. 

„Jen 40? Tehdy těch pragováků bylo 90. Tak se snažte, režimní slouhové. Těch 90 mělo alespoň názor, který se nebáli vyjádřit v prostředí, které jim zrovna přátelské nebylo. Ale u vás to není názor, Hřebejku, Svěráku, Marhoule a další, ale státní penězovod. Názor za peníze, to se teď nosí,“ napsal Otto Černý. Na síti X se také vyjádřil politický komentátor a populární moderátor televize XTV Petr Holec.

Psali jsme:

„Bylo jen otázkou času, kdy svině vládního cenzora Otakara Foltýna podpoří antichartista Zdeněk Svěrák, který rád podpoří každou sviňárnu. Byla to agónie, ale právě se stalo. Tak díky, Zdeňku,“ ohodnotil Svěrákův podpis pod otevřený dopis Holec.

Trefa do černého

„Podporu vládnímu koordinátorovi strategické komunikace státu Otakaru Foltýnovi vyjádřily v otevřeném dopise čtyři desítky osobností. Mezi signatáři je i bývalý člen KSČ herec Zdeněk Svěrák. Prostě se zase rozhlédl, odkud fouká závan totalitního větru, a po podpisu Anticharty bývalého režimu podepsal zas nějaký dopis, vyjadřující odpor k jiným lidem a podporu Straně, která ví nejlíp, co a proč si my ostatní máme myslet.

K podpisu Anticharty uvedl po změně režimu, že ho podpis mrzí, stydí se za něj a jeho chování bylo zbabělé. Třeba se dožije dne, doba je teď rychlejší, kdy si tohle nacvičené hodnotové stanovisko bude moct zopáknout," okomentoval veřejný dopis asi čtyřiceti herců a různých osobností na podporu "cenzora Foltýna" adresovaný vládě a premiérovi Fialovi ředitel Národního střeleckého centra František Matějka. 

(nov, prvnizpravy.cz, repro: dvtv)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: