Fico poprvé od atentátu promluvil k lidem

politika

<< VIDEO >> Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) poprvé od květnového atentátu veřejně promluvil. Uvedl, že vůči útočníkovi, který jej opakovaně postřelil, necítí nenávist. A národ vyzval k uklidnění a k respektu k jinému názoru.

Fico poprvé od atentátu promluvil k lidem
Robert Fico, premiér Slovenska
5. června 2024 - 18:42

„Patnáctého května se mě v Handlové pro mé politické názory pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice. Skvělý zdravotnický tým v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici zabránil nejhoršímu. Teď už se o mě stejně kvalitně ambulatně stará nemocnice svatého Michala v Bratislavě,“ uvedl Fico.

„Pokud půjde všechno optimálně, postupně bych se do práce mohl vrátit na přelomu června a července,“ pokračoval s tím, že je na čase, aby udělal první krok. „A tím je odpuštění,“ podotkl premiér. Vůči Cintulovi, o němž mluví jako „neznámém člověku“, prý neplánuje podniknout žádné právní kroky.



„Ať se s tím, co učinil a proč tak učinil, vypořádá on sám ve své hlavě,“ vzkázal Cintulovi. Prý nemá důvod věřit, že se jednalo o útok „osamělého pomatence“. Značnou část svého vyjádření Fico věnoval kritice opozičních stran. Ty prý spolu s médii a neziskovými organizacemi „financovanými ze zahraničí“ začnou pokus o Ficovu vraždu bagatelizovat pomocí argumentů, že mezi Cintulou a opozicí nebylo žádné propojení.

Bagatelizace podle Fica půjde i cestou snižování závažnosti útoku. „Způsobil mi vážné poškození zdraví, opakované operace, mnoho bolesti a utrpení,“ řekl premiér a obrátil se na „speciálně na média vlastněná finanční strukturou Sorose“, čím myslel americko-maďarského finančníka George Sorose, kterého někteří politici bez důkazů pravidelně osočují ze zasahování do politiky té které země. Fico média požádal, aby se touto cestou nepouštěla.

Psali jsme:

Fico dále připomněl svůj koncept suverénní zahraniční politiky a vyjmenoval, v čem všem byl na mezinárodní půdě coby předseda slovenské vlády proti světovým velmocem. Spory, které to přineslo, se podle něj vyhrotily právě po ruské invazi na Ukrajinu a válka prý ještě posílila tlak na „jediný správný názor“. Znovu mluvil o potřebě míru či o tom, že Západ chce ve válce pokračovat proto, aby Rusko oslabil. A kdo je prý proti, je označován za ruského agenta a odsouván na okraj.

„Je to kruté konstatování, ale v Evropské unii přestalo existovat právo na jiný názor,“ dodal Robert Fico.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: smer)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?