Fico pohrozil Ukrajině zastavením dodávek nafty

politika

Slovenská rafinerie Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud se brzy neobnoví tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. V projevu zveřejněném na síti Facebook to řekl slovenský premiér Robert Fico.

Fico pohrozil Ukrajině zastavením dodávek nafty
Robert Fico, premiér Slovenska
31. července 2024 - 06:30

Ukrajina nedávno zastavila tranzit ropy od ruské společnosti Lukoil ropovodem Družba na Slovensko a do Maďarska, protože si v červnu tuto firmu zařadila na svůj sankční seznam.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás minulý týden v pátek vládu v Kyjevě obvinil, že Ukrajina zastavením tranzitu ropy od Lukoilu vydírá Maďarsko a Slovensko, které ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem prosazují příměří.

Fico uvedl, že problémy s tranzitem ropy nezmění postoj Slovenska k válce na Ukrajině, kterou je podle něj zapotřebí ukončit okamžitým příměřím a dodal, že příslušné obchodní firmy už zvažují jeho návrh na technické řešení pro obnovení tranzitu ropy.



Ukrajina nyní dává najevo, že je připravena se Slovenskem řešit problémy spojené s tranzitem. Uvedl to náměstek ukrajinského ministra energetiky Roman Andarak.


„Ukrajinská strana je připravena řešit případné problematické otázky na expertní úrovni, pokud slovenská strana aktivuje příslušný mechanismus daný asociační dohodou," prohlásil v úterý Andarak.

Psali jsme:

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje. Dodávky ropy do České republiky podle dřívějšího sdělení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: facebook)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: