Fialovo rozhodnutí neodpovídá jeho naturelu, míní politologové

politika

Ještě včera ráno vypadalo vše harmonicky. Dosluhující předseda Pirátů Ivan Bartoš jednal s premiérem Petrem Fialou a novinářům sdělil, že odchod jeho strany z vlády není na stole. Krátce na to pak premiér oznámil, že Bartoš končí.

Fialovo rozhodnutí neodpovídá jeho naturelu, míní politologové
Politolog Lukáš Valeš
25. září 2024 - 06:05

Podle politologa Lukáše Valeše může být za obratem Fialova jednání i něco mimo současné politické dění. 

„Je tady něco zásadního, co přinutilo premiéra otočit o 180 stupňů. To je veřejnosti zatím skryto,“ řekl Valeš pro server iDnes.cz s tím, že možná tam byl vnitrostranický tlak. 

„Mně se to jeví tak, že se premiér musel docela hodně naštvat. Možná na dopoledním jednání nabyl dojmu, že Ivan Bartoš na svém místě nemá co dělat,“ zauvažoval politolog Josef Mlejnek.

Se svým koncem na pozici předsedy strany Ivan Bartoš ale podle politologa Valeše velmi oslabil v rámci vlády. A právě to by mohlo stát za jeho rychlým koncem na postu ministra pro místní rozvoj. 

„Předsedu strany de facto nelze odvolat z koaliční vlády,“ vysvětlil Lukáš Valeš.



Premiér Fiala vytvořil novou opozici

Vypovězením koaliční smlouvy mají Piráti podle Valeše poslední šanci se nadechnout. 

„Pokud by Fiala nechal Piráty dovládnout, tak by pravděpodobně zanikli a jejich hlasy by šly k TOP 09, hnutí STAN a případně i ODS. Takhle jim dává šanci se nadechnout. Premiér vytvořil novou opozici v rámci Sněmovny a to pro vládu není nikdy dobře,“ varoval Valeš. 

Mlejnek je také toho názoru, že se u premiéra a předsedy ODS Petra Fialy projevil půd politické sebezáchovy a zatáhl za záchranou brzdu.

Psali jsme:

„U Fialy převládl pud politické sebezáchovy. Tímto krokem se snaží zastavit propad vlády,“ má uvedl pro iDnes.cz Mlejnek, podle kterého je ale těžké v současném zmatečném rozpoložení Pirátské strany odhadovat, zda tento krok reálně někoho posílí. Mlejnek si také nemyslí, že by pirátský odchod do opozice oslaboval vládu jako takovou. 

„I kdyby se toho Andrej Babiš snažil využít a vyvolal hlasování o nedůvěře, tak pochybuji, že by sehnal 101 hlasů. Nemyslím si, že by Piráti hlasovali proti vládě. Tam je nutně potřeba prostá většina, takže pokud by se Piráti zdrželi hlasování, nestačilo by to na vládní konec,“ zhodnotil Mlejnek možnosti o vyslovení nedůvěře vládě.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: youtube)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?