Fialova vláda je neefektivní a amatérská, míní Zeman

politika

Bývalý prezident Miloše Zemana se opět opřel do současné vlády premiéra Fialy, která je podle něj neefektivní a amatérská. Právě Fialův kabinet má být též důvodem, proč se i on sám rozhodl opět vyjadřovat k veřejnému dění.

Fialova vláda je neefektivní a amatérská, míní Zeman
Miloš Zeman, bývalý prezident ČR
30. září 2024 - 07:22

Miloš Zeman v rozhovoru s moderátorkou Janou Bobošíkovou pro pořad Aby bylo jasno zmínil, že po skončení svého druhého prezidentského mandátu přemýšlel, že si bude číst zajímavé knihy a o veřejný život se nebude starat. Tento plán mu však zmařila současná vláda premiéra Petra Fialy. 

„Ten bohulibý úmysl byl roztříštěn právě kvůli vládě amatérů. Kdyby tady byla schopná, profesionální, efektivní vláda, tak bych toto předsevzetí dodržel,“ řekl Zeman s tím, že nevylučuje, že v budoucnu nějakým způsobem ve veřejném životě zůstane.

K aktuální situaci se vrátil také při vzpomínce na své působení při pádu komunistického režimu. 

„Nemám rád lidi, kteří pouze kritizují a přitom nemají pozitivní alternativu. A jestliže jsem kritizoval komunistický režim za to, že Československo zaostává kvůli neefektivní vládě, tak jsem cítil jakousi občanskou povinnost. A nechci, aby to znělo jako fráze, pomáhat při tom, aby byla svržena vláda a aby bylo postupně odstraňováno ono zaostávání,“ řekl Zeman v pořadu Aby bylo jasno a zdůraznil, že to je právě též důvodem, proč zůstává aktivní ve veřejném životě i teď.



„Opět tady zaostáváme ve srovnání s jinými zeměmi a opět tady máme neefektivní vládu,“ pokračoval exprezident, načež přišla řeč na to, že i v dnešní době jsou stejně jako před rokem 1989 lidé vyhazováni z práce za své názory. 

Miloš Zeman poznamenal, že bychom si neměli idealizovat západní společnost. 

„Také na západ od našich hranic můžeme najít příklady, kdy jsou lidé vyhazováni nebo ostrakizováni. Například za prostý výrok, že jsou jenom dvě pohlaví,“ uvedl Zeman a dodal, že zde však zároveň vznikají „ostrovy pozitivní deviace“, které jsou „proti Foltýnům a podobným bestiím“.

Na dotaz, koho má Zeman na mysli, když ve svém bonmotu hovoří o tom, že jsou „největším nebezpečím pro tuto zemi sebevědomí hlupáci“, odkázal na seznam členů vlády, vedoucí funkcionáře Poslanecké sněmovny a Senátu a mnohé další.



„Jsou to například političtí náměstci jednotlivých ministrů ve velké většině případů. A mohl bych pokračovat dál a dál. Česká televize například,“ vysvětlil Zeman, který ze své největší úspěchy z působení v pozici premiéra označuje zavedení krajských samospráv, profesionalizaci armády či privatizaci bank do rukou zahraničních vlastníků.

Pak došla řeč na současnou vládu Petra Fialy a na premiéra samotného, kterého považuje Zeman za vzdělaného člověka, se kterým se zajímavě povídalo. Padlo však jedno velké "ale"...

„Zajímavě se s ním povídalo. Měl zájem o historii, filozofii a tak dále,“ zavzpomínal exprezident. Zároveň by se však podle Zemana dalo u politologa Fialy doufat, že bude mít blízko k politice, avšak „vztah politologa k politice je zhruba stejný jako vztah sexuologa k sexu“.

Psali jsme:

O vládě Petra Fialy pak již Zeman hovořil v minulém čase, jelikož zdůraznil, že „je prognostik“. 

„Nesouhlasil jsem s jeho pravicovou vládou. Ona mimochodem není vůbec pravicová, ona je především amatérská. A nevážil jsem si jí, protože nedokázal dodržet dané slovo,“ zakončil Zeman, který si ještě neodpustil jednu poznámku na adresu současného předsedy vlády, o kterém si myslí, že je až moc ve vleku tajných služeb.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: ABJ)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?