Fiala potupil Piráty. Ti teď chtějí z vlády pryč. Zradí je i Lipavský?

politika

Politolog Jan Kubáček uvedl, že premiér Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu. A zatímco se spustilo hlasování na pirátském fóru o odchodu z vlády, rojí se spekulace, že by mohl ministr Lipavský přestoupit k TOP09.

Fiala potupil Piráty. Ti teď chtějí z vlády pryč. Zradí je i Lipavský?
Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí
24. září 2024 - 15:28

Premiér Petr Fiala (ODS) hodil Piráty cynicky a chladně přes palubu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček k návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Podle něj se jedná o potupu a políček vládní straně v přímém přenosu. Kubáček rovněž uvedl, že pokud si chtějí Piráti zachovat svou tvář, měli by odejít z vlády.

„Pokud by přišel tento krok dříve, dávalo by to mnohem více smysl. Fiala na základě neúspěchu Pirátů vyhodnotil, že s nimi nepočítá v případném další sestavování vlády, a hodil je chladně a cynicky přes palubu,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček.

„Pro Piráty je rozhodnutí premiéra potupným překvapením. Bartoš ještě pod vlivem předchozí schůzky uvedl silná prohlášení, že se jede dál, že se nic nemění, a pak přijde něco takového. Je to políček a potupa pro Piráty v přímém přenosu,“ zhodnotil Jan Kubáček.

Piráti po odvolání Bartoše debatují o tom, zda odejít z vlády


Necelou hodinu po oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že navrhne odvolání končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci, začali Piráti na svém internetovém fóru řešit možný odchod z kabinetu. Hlasují o členském podnětu, kterým by se v případě širší podpory mohlo následně zabývat celostátní fórum, do něhož spadají všichni členové strany.



„Tímto navrhuji zahájení hlasování o odchodu ze současné vládní koalice. Zdůvodnění je prosté, avšak zřejmé. Nepodařilo se nám prosadit naše klíčové politické priority a zároveň již nelze nadále důvěřovat jednání Petra Fialy," stojí v podnětu ostravského Piráta Ondřeje Ručky. Během několika málo minut hlasovaly desítky členů s průběžným výsledkem okolo 90 procent pro odchod z vlády.

Převlékne Lipavský dres, aby si zachoval funkci?

V politickém zákulisí zároveň začaly kolovat spekulace, že by i v případě odchodu Pirátů z vlády mohl ve své funkci zůstat ministr zahraničí Jan Lipavský. Podle zákulisních informací dostal Lipavský nabídku z TOP 09 s tím, že by tak mohl zůstat v čele diplomacie.

Psali jsme:

Spekulace o nabídce přestupu Lipavského do TOP 09 se dostaly i do dalších redakcí. Na sociální síti X to prozradil redaktor týdeníku Euro Ondřej Koutník. 

„TOP 09 má zájem o to, aby ve vládě, a za její dres, pokračoval ministr zahraniční Jan Lipavský. Porozumění údajně bylo oboustranné,“ uvedl Koutník.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

Měli by podle vás Piráti odejít z vlády?