Fiala je páté kolo u vozu, zemi řídí Blažek. Šlachta se rozjel

politika

Bývalý elitní detektiv a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta v pořadu na XTV hovořil o Ukrajincích a organizovaném zločinu a zmínil i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle něj sám přiznal, že nikdo neshromažďuje žádné informace.

Fiala je páté kolo u vozu, zemi řídí Blažek. Šlachta se rozjel
Robert Šlachta, hnutí Přísaha
10. září 2023 - 07:01

Šlachta v rozhovoru na internetové televizi XTV řekl, že skutečným "premiérem" v této zemi je ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který de facto o všem rozhoduje a Petr Fiala je jen "páté kolo u vozu".  

„Po posledním setkání pana Blažka s panem Nejedlým a mnoha výzvách, aby pan Fiala začal Blažka řešit, se ukázalo, a já znám prostředí Brna a jak to tam funguje, tak je jasné, že Fiala Blažka odvolat nemůže. Zato Blažek může odvolat premiéra Fialu, ta nadřízenost a podřízenost je naprosto jasná a víme, že to byl Blažek, kdo domlouval tuto vládu s Hradem,“ prohlásil šéf Přísahy Šlachta.

„Podle toho, jak ta vláda funguje, jak funguje premiér Fiala, je jisté, kdo v té vládě má rozhodující slovo, a to je pan Blažek. Ten má přitom za sebou už několik kauz, jako bylo zjišťování informací o vyšetřování bytové kauzy v Brně, kteří jsou jeho spolupracovníci, a už dávno do toho měl Fiala vstoupit, ale neudělal to,“ řekl dále Šlachta, který si také myslí, že to podrývá vážnost celé oblasti spravedlnosti v České republice.


„Podívejte se, jaké místo Blažek zastává, je to místo ministra spravedlnosti, a co si budeme povídat, spravedlnost není vnímaná občany v České republice jako úplně v nejlepší kondici. Je tady množství kauz, které se dlouho táhnou, nedaří se to vysvětlovat občanům. Čeká se na nový trestní řád, který je z roku 1961, trestní zákoník prochází novelizací, někde ve Sněmovně se plácá zákon o státním zastupitelství. A Blažek se v této době setkává s nejbližším poradcem Miloše Zemana,“ pokračoval šéf Přísahy Šlachta s tím, že setkání Blažka a Nejedlého je podle něj zcela nevhodné a za hranou i s ohledem na kauzy, ve kterých je vyšetřován Hrad z období prezidenta Zemana. 

„Ví se, že Nejedlý by mohl stát za některými kauzami, které se pořád prověřují. A minimálně proto je to setkání nevhodné a ministr spravedlnosti tímto ztrácí jakoukoliv autoritu. Nejedlý po něm klidně mohl chtít informace k těm kauzám Hradu a víme, že Blažek si informace o kauzách jako ministr spravedlnosti klidně vyžádá, viz byty v Brně,“ uvedl dále Šlachta.

„Přitom když vládl Andrej Babiš, tak tady demonstrovalo 300 tisíc lidí kvůli ministryni spravedlnosti Marii Benešové, která oproti Blažkovi neměla žádný škraloup, a teď na akci Milionu chvilek přijde maximálně sto lidí, tak to je naprosto neúměrné a Blažek už měl dávno odstoupit,“ vysvětloval Šlachta, jak malý je občanský tlak na současného ministra spravedlnosti Blažka.


Šlachta dále vyvracel slova ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), podle kterého zákon nedovoluje zveřejnit národnost pachatele trestného činu. Rakušan to prohlásil v souvislosti s rostoucím počtem zločinů, kterých se měli dopustit občané Ukrajiny. Jde o znásilnění dívky spojené s pokusem o vraždu a znásilněním ženy, kterého se měl dopustit jiný pachatel. Do třetice se debatuje také o usmrcení Roma u brněnské přehrady z poloviny června. Policie a častokrát ani média v těchto případech národnost pachatele nezveřejňují a informují pouze o tom, že jde o cizince.

„Já když jsem byl velitelem ÚOOZ, tak jsme nikdy neuváděli iniciály pachatelů jako dnes, ale uváděli jsme národnost a rok narození. A pan Rakušan si s policií nyní vyhodnotil, že u těch činů spojených s Ukrajinou se ta národnost uvádět nebude. Ale podle mě to akorát způsobuje chaos, protože stejně za pár hodin všichni vědí tu národnost pachatele, běží to po sociálních sítích a různí dezinformátoři si s tím mohou snadněji hrát. Přece by bylo lepší tu národnost říkat, když to za pár hodin stejně všichni vědí. Pan Rakušan si to upravil, odkazuje se na paragraf trestního řádu, kde se ale nemluví o národnosti pachatele, ale o osobních údajích,“ prohlásil Robert Šlachta, podle kterého by se také s příchodem statisíců Ukrajinců měla policie více zaměřit na organizované zločinecké gangy. 

Psali jsme:

„Měli bychom osamostatnit cizineckou policii, která by se měla zabývat hlubší kontrolou, kde kdo bydlí, zaměstnání, aby měla tyto informace. Protože tam bude vznikat i ten organizovaný zločin, ten vždy vzniká na bázi denního režimu. A pan Rakušan sám přiznal, že tyto informace nemá, že je nikdo neshromažďuje,“ prohlásil Šlachta a zároveň ukrajinským uprchlíkům vzkázal, že by se měli chovat jako když jsou na návštěvě.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: xtv)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 79%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif