Fiala dostal zase výprask. A nejen od Kalouska

politika

Premiér Fiala před několika dny oznámil, že Česku z evropské pomoci na zvládnutí následků povodní připadnou dvě miliardy eur "navíc". Jenže ty peníze "navíc" nejsou, už dávno nám patří. A hned za své "mlžení" dostal pěkný výprask.

Fiala dostal zase výprask. A nejen od Kalouska
Petr Fiala s Urshulou Von der Leyen
27. září 2024 - 09:55

Zavádějící informace poskytované premiérem Petrem Fialou ohledně pomoci, která směřuje po povodních do České republiky z Evropské unie, už nevydržel poslouchat exministr financí a "otec - zakladatel" TOP 09 Miroslav Kalousek, který jednoznačně odmítá přistoupit na premiérem prezentované sdělení, že EU uvolnila pro Českou republiku "peníze navíc". Podle Kalouska jde totiž o peníze, které nám byly garantovány již v minulosti, jen se nyní změní priority a způsob jejich využití.

„Nechápu, proč nám premiér Petr Fiala říkal, že nám EU uvolní 2 mld. eur z fondu soudržnosti. Ty si musíme uvolnit sami z peněz, které už máme,“ podivil se bývalý ministr financí České republiky Miroslav Kalousek na svém účtu sociální sítě X informaci, kterou podle něho premiér prezentoval jako peníze, které dostane ČR od Evropské unie navíc, v rámci katastrofálních povodní, které naši republiku postihly v minulých dnech. 

„OK, to je férové, to jsou naše priority. Férové ale není neříkat o tom pravdu,“ dodal ještě na vysvětlenou.



A Kalousek nebyl jediný, kdo Fialovi naložil. Na facebooku se ozvala také Jana Marková, která celou věc vysvětlila podrobněji a uvedla věci na pravou míru. 

„Česká republika prý dostane podle Petra Fialy z EU 50 miliard korun na povodňové škody. Nedostane. Jen přejmenuje ty, co už máme. 

Přesně to řekl takhle: „EU uvolní na pomoc pro ČR dvě miliardy eur z kohezních fondů. To jsou dobré zprávy.“ No ono to vyznívá v tom podání moc hezky, a každý, kdo ne úplně chápe princip kohezních fondů by tomu rozuměl tak, že se EU rozhodla pomoci zemím zasaženým povodněmi nějakými penězi navíc. Jenže tak to vůbec není. EU nám jen milostivě povolila si ty peníze, které jsme tam předtím povinně odvedli, a už měli na různé programy dané, budeme moci použít na povodně. A nemusíme za ně například postavit rozhlednu číslo 1528. 

Určitě by to bylo fér takhle napsat, ale to by nevypadalo tak hezky. Až potom, co se přímo z Bruselu z komise ozvalo, že ČR žádné peníze navíc nedostane, se premiér začal vysmívat všem, kteří to pochopili, jak to on napsal, že jsou to pitomci a nerozumí Bruselu. Kdyby mu rozuměli, tak by si přece nikdy nemohli myslet, že dostaneme něco navíc. Pane premiére dělat idioty z lidí, které jste sám účelově uvedl v omyl, je pěkné chucpe. Protože předpokládám, že vy tomu, co říkáte, rozumíte. 



Nicméně zde je vidět úplně tragická celá podstata toho evropského přerozdělování. My sypeme miliardy do jednoho pytle, miliardy které bereme našim lidem z daní, a pak se tetelíme blahem a štěstím, že je nám povoleno použít je na to, na co potřebujeme. Nám je tady pořád říkáno, jak dostáváme víc, než do společného měšce platíme. Ale k čemu to je, když si nesmíme ve velké většině rozhodnout, bez schválení svého pána a vládce z Belgie, na co ty peníze využijeme? To je jako nějaké vítězství, že je nám povoleno si zaplatit následky živelné katastrofy?  Mimochodem, pokud bychom spočítali skutečně veškeré náklady, které s chodem EU máme, rázem bychom žuchli do čísel tak rudých, že by nám to i Pol Pot záviděl. 

(z facebooku Jany Markové)

My tady pošleme peníze někomu, kdo za nás rozhodne podle sebe a svých zájmů, na co nám je vrátí a dovolí použít. Ne podle našich potřeb. A tak se tu budou dotovat větrníky, soláry, elektroauta a další ekonomické nesmysly, které tu reálně nefungují jen proto, že to někdo řekl. Že někdo určil, že tu  všichni zezelenáme a basta. Že energie bude jen jedna, a nebo nebude vůbec. Že bude cyklostezka a ne třeba nový kus silnice. Dotace jsou celkově zlo, kdy se podporuje to, co by jinak nefungovalo tím, že se to sebere tomu, co funguje. Jak můžete konkurovat velké firmě, která si dotace vypapíruje, protože na to má celé oddělení, když vy nedostanete nic, a ještě ji to v podstatě platíte? No nemůžete. Platíme všichni, ale dostávají jen ti, kteří jedou ideologii soudruhů z Unie. 

Psali jsme:
Lipavský se pěkně vybarvil! A Zahradil si nebral servítky


A Fiala má tu drzost se radovat, že nám povolili použít si naše peníze tak, jak teď potřebujeme.  A ještě se ohánět tím, že jsme všichni úplní pitomci, protože tomu se zeleno-rudými mávátky neaplaudujeme," zakončila svůj komentář ohledně finanční "pomoci" z EU a "zásluhách" premiéra Fialy na svém facebooku Marková.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: EUdebates)


Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?