EU trestá Maďarsko za migrační politiku. Okamura zuří

politika

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši jeden milion eur (24,7 milionu korun) za každý den prodlení za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU.

EU trestá Maďarsko za migrační politiku. Okamura zuří
Tomio Okamura, předseda SPD
21. června 2024 - 06:30

Maďarsko totiž nezavedlo nezbytná opatření ve své migrační politice, která soud žádal už v roce 2020. Maďarský premiér Viktor Orbán nyní rozhodnutí označil za nepřijatelné.

„Podle dnešního rozhodnutí Soudního dvora EU dostane Maďarsko jednorázovou pokutu 200 milionů plus jeden milion eur denně za to, že nedovolí vstup nelegálním migrantům. Jde o rozhodnutí, které je pobuřující a nepřijatelné. Finančnímu vydírání bruselských byrokratů neustoupíme! Budeme chránit hranice a budeme chránit maďarský lid!“ reagoval na facebooku maďarský premiér Viktor Orbán.



Za Orbána se postavil i předseda SPD Tomio Okamura.

„Bojujme za bezpečnou republiku! EU šikanuje drakonickými sankcemi a pokutami za legitimní obranu před nelegální migrací. Dle rozsudku Soudního dvora EU z minulého týdne musí Maďarsko do rozpočtu EU zaplatit 200 milionů eur (zhruba 5 miliard korun) a k tomu jeden milion euro za každý den prodlení v případě nesplnění tohoto rozhodnutí za to, že zadržuje nelegální migranty a žadatele o azyl a umisťuje je do tzv. tranzitních zón u hranic, a tím prý údajně porušuje právo EU.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil tento rozsudek za pobuřující a nepřijatelný s tím, že Maďarsko neustoupí finančnímu vydírání ze strany EU.

Tento rozsudek padl na základě stížností nelegálních migrantů z Afghánistánu a Íránu, kterým Maďarsko neudělilo azyl a zadrželo je za nelegální překročení hranic - navíc z bezpečné země (ze Srbska).

V praxi se tak ukazuje naprostá škodlivost migrační politiky, legislativy a praxe EU, která podporuje masovou migraci do Evropy na úkor členských států a jejich bezpečnosti.

Psali jsme:

Hnutí SPD podporuje principiální postoje Maďarska a premiéra Orbána v záležitostech masové migrace do Evropy a odmítáme Migrační pakt EU respektovat a dodržovat," okomentoval nepřijatelné chování EU Tomio Okamura.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?