Dvojí metr, slepota nebo pokrytectví?

politika

V české politice se opět ukazuje starý dobrý dvojí metr, tentokrát v souvislosti s koaličním vyjednáváním ve Středočeském kraji. Politici z hnutí STAN a někteří novináři se zvedli na zadní, jakmile se ukázalo, že Jan Skopeček z ODS zvažuje koalici s hnutím ANO.

Dvojí metr, slepota nebo pokrytectví?
Jan Skopeček (ODS)
24. září 2024 - 07:55

Skopeček by tímto krokem získal stabilní většinu v zastupitelstvu, a co víc, lídrem kraje by mohl být on sám. To ale samozřejmě není po chuti jeho dosavadním koaličním partnerům z hnutí STAN, kteří si hejtmanství chtějí ponechat, i když by společně s ODS měli v zastupitelstvu jen nejtěsnější většinu.

Slyšíme nářky a varování před rozkladem „étosu Fialovy vlády“ a osočování Skopečka, že se tímto krokem zaprodá „babišovcům“. Třeba novinář Alexandr Mitrofanov ve svém komentáři na platformě X zašel až tak daleko, že naznačil, že Skopeček by „rozsvítil jolku až v Kremlu“. Zajímavá formulace, že? Podobně dramatická jsou i slova dalších komentátorů, kteří dávají jasně najevo, že jakákoli koalice s ANO je de facto politickým smrtelným hříchem.



Ale kde byli tito horliví strážci morálky, když STAN s ANO jako první již v neděli uzavřel koalici v Plzeňském kraji? Tam to očividně nevadí. Tam hnutí STAN spolu s ANO a Pro náš kraj vytvořilo většinovou koalici a bez zaváhání poslalo ODS a TOP 09 do opozice. Kde jsou výkřiky o pokleslé morálce? Kde je obava o budoucnost republiky? Zde najednou novinářům a politikům stačí zavřít oči a otočit se jiným směrem.

Přitom v Plzeňském kraji si ANO zcela logicky nárokuje hejtmana a kontrolu nad klíčovými oblastmi, jako jsou školství, zdravotnictví a finance. STAN dostal dvě radní pozice a nikomu to nevadí. Jakmile ale v podobné situaci ve Středočeském kraji přichází stejný scénář pro ODS a ANO, najednou je to nepřijatelné a destabilizující. Tady se opět ukazuje, že politická slepota je v naší zemi nemocí především těch, kteří rádi kážou o morálce, když se jim to hodí.

Psali jsme:

Je to hloupost, pokrytectví nebo jen krátkozrakost? Křiklouni, kteří dnes kritizují vyjednávání v jednom kraji, zřejmě zapomínají, že podobné dohody uzavírají jejich oblíbenci o pár kilometrů dál. V demokracii je koalice výsledek politických dohod, ne emocionálních proklamací. Pokud se má stabilní správa regionu opírat o širší základnu, jakou by Skopečkovi koalice s ANO ve Středočeském kraji nabídla, pak by měli kritici ustoupit a přijmout realitu politické praxe.

Pokud platí, že jednou jsme nahoře a jednou dole, je na čase, aby si to uvědomili i ti, kdo si myslí, že právě oni jsou morálními arbitry české politiky.

(kyncl, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif