Důchody jsou nespravedlivé a nepokryjí potřeby penzistů

politika

Zhruba tři pětiny české veřejnosti nepovažují současný důchodový systém za spravedlivý a průměrná penze podle nich nepostačuje na pokrytí základních potřeb důchodců. Přes 70 procent lidí si stále také myslí, že systém lidem neumožňuje prožít důstojné stáří.

Důchody jsou nespravedlivé a nepokryjí potřeby penzistů
Ilustračí foto
24. července 2024 - 07:22

Podle většiny veřejnosti je tedy potřeba důchodová reforma. Občanů, podle kterých je nynější systém důchodů neudržitelný a potřebuje změnu, meziročně ubylo o pět procentních bodů na 67 procent. Vyplynulo to z květnového průzkumu agentury STEM.

O tom, že současný důchodový systém není spravedlivý, je podle STEM přesvědčeno 60 procent dotázaných. V květnu 2023 to bylo zhruba stejně, 57 procent. Minimálně, o dva body, se na 64 procent zvýšil i podíl lidí, podle kterých průměrný starobní důchod nepokryje základní potřeby penzistů.

„Průměrný starobní důchod byl v Česku na začátku roku 2024 asi 20.700 Kč. Tuto informaci jsme respondentům v rámci dotazování neposkytli. Ve svém hodnocení se tak spíše opírali o svoji vlastní představu o tom, kolik by průměrný důchod mohl být. Ta je pravděpodobně ovlivněna výší jejich vlastního důchodu, případně výší důchodu lidí v jejich okolí," uvedl ředitel výzkumu Jaromír Mazák.



Z dlouhodobého srovnání podle něj měli lidé největší důvěru ve schopnosti důchodového systému na začátku tisíciletí, nejnižší kolem let 2008 a 2014.

Autoři průzkumu současně upozornili na to, že proti loňskému roku se snížilo povědomí veřejnosti o úpravách důchodového systému a klesla i pozornost, kterou lidé problému věnují. Letos v květnu 36 procent dotázaných uvedlo, že věnuje pozornost debatám o důchodové reformě v médiích, dalších 45 procent je zaznamenalo, ale moc se o ně nezajímají. Před rokem problému věnovalo pozornost 44 procent lidí a dalších 42 procent o tématu slyšelo, ale podrobně ho nesleduje.

Psali jsme:

Nejhorším řešením, jak upravit pravidla důchodového systému, je podle většiny respondentů snižování vyplácených penzí (81 procent) a zvyšování věku odchodu do důchodu (80 procent).

(jar, prvnizpravy.cz, repro: tvČaslav)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?